Jezus: :y: .. "zabi" lesneho robotnika a zachranis les :P
13.03.2011 - 23:38:56
00
ake zbrane su povelene? :P
14.03.2011 - 07:19:01
00
jj, treba roznitovavat retaze na motorovych pilach :lol:
14.03.2011 - 07:49:52
00
iron.hide: tu je ta trasa.
Za Kosariskom smerom na Lozorno po asfalte, na vrchole prveho kopca je odbocka vpravo (je tam rampa). Je to zvaznica, ktora vedie napriec oborou. Pokracujes po nej az sa spoji s modrou. Stale po modrej, za prvou pravotocivou zakrutou su najprv male stromky, za nimi zacina les. Treba prejst krizom cez les (je tam slaby naznak byvaleho prieseku-toto je miesto, ktore musis poznat) na zvaznicu na druhej strane lesa. Tu zvaznicu je teraz, ked su stromy bez listia vidno, v lete musis poznat tu spojnicu. Po tej zvaznici potom treba ist vpravo, ide dolu kopcom, nasleduje lavotociva zakruta, stale rovno. Prekrizujes potok (je tam mostik) a dostanes sa na asfaltku, ktorou treba ist vlavo. Pokracujes po nej a ked sa bude vetvit, treba sa vybrat tou vpravo. Po lavej ruke budes mat rybniky. Pojdes stale hore popri rybnikoch. Za nimi sa bude asfaltka zase delit, pojdes vpravo prudko do kopca. Dostanes sa na 3 Kamenne kopce.

Variantne som Ti naznacil dalsie alternativy ciarkovane.
Ked chces ist po zltej, je viacero moznosti, ako sa dostat na zvaznicu cez oboru/modru. Naznacil som variant odbocky lesnou cestou za takou lukou. Zlta sa zvazuje dole, musis pokracovat z luky na lesnu cestu smerom hore (2 pruhy). Cez tento priesek/cestu sa dostanes opat na modru.
Viem, je to dost komplikovane a je preto vhodne mat aspon raz so sebou niekoho, kto to pozna.
14.03.2011 - 08:39:22
00
Jezus: :y: .. "zabi" lesneho robotnika a zachranis les :P


V tomto by som bol opatrný. Ak nebudú robotníci tak kto bude zalesňovať les? Skôr je to o ľuďoch čo ťažia.
14.03.2011 - 10:02:36
00
Ano,tak som to myslel .. ludia, ktori bezhlavo a surovo tazia les, nicia nielen les, ale aj komunikacie. Neviem ich presne pomenovanie, tak som napisal lesak :D ... bohuzial co sa tyka zalesnovania, tak som v M. Karpatoch po Pezinsku Babu od roku 1993 nevidel jedinu lesnu skolku, a tie, ktore existovali medzitym narastli a dospele stromy sa tiesnia na malickom priestore.Za Pezinskou Babou som videl myslim jednu niekde v oblasti za Dobrou Vodou, inak tiez nic...

edit:
Jeden typicky priklad dementneho spracovavania dreva na na Bielom Krizi. Minuly rok tam na jednom useku dali novy koberec, kedze tam bolo plno dier (mal som rad tie diery, ale co uz :D). Samozrejme, traktoristi tahaju drevo cez novy koberec, takze asi bude rozbity cochvila zase. Tahaju to aj po TZ .. namiesto toho aby to stiahli po jednej starej zvaznici kusok k asfaltke, a tam to spracovavali. Takto to robia v normalnych a civilizovanych krajinach vsade navokol. No ale co mozno cakat od spolocnosti, kde je normalne 5x rozbit a zaliat asfalt a zakazdym nieco ine v nom riesit vzdy inou partiou. ..


Naposledy upravil lto dňa 14.03.2011 - 10:13:35, celkovo upravené 1 krát.

14.03.2011 - 10:10:14
00
Tak ja si dovolím tvrdiť to isté...Mám už čo to pojazdené ale tiež som lesnú škôlku nevidel... A to si ešte pamätám les na Skalnatej ;(
14.03.2011 - 10:12:33
00
To uz mas iste bielu bradu :lol: .. ale srandujem :D .. ale tie fotky su fakt uzasne .. les na Skalnatej ;( .. inak napriklad v okoli Stupava-Cerveny Domcek-Pajstun je to sama lesna skolka .. ale zasadena niekedy v roku 1988 alebo tak nejak .. bolo pekne vidno, ako sa o les staraju. Tu sa vyrubalo nieco, tam sa zasadilo. Les je potrebne obhospodarovat, koniec-koncov, asi 20-30 rokov je doba obnovy (alebo tak nejak), ale ak sa toto nevykona, tak sa les sam obnovi mozno za 50-70 rokov alebo vobec.Na druhej strane ale pre niekoho su vyruby asi vitane .. narastu tam kriaky, kroviska a mrte malych stromcekov za par rokov, kde sa moze schovavat a mnozit zver. Toz za 15 rokov v MK nebudeme mat lesy, zato mrte diviakov , danielov a jelenov, ktori budu chodit oblizovat bicykle a auta, a posedy budu kazdych 100 metrov.
14.03.2011 - 10:18:52
00
Jezus: :y: .. "zabi" lesneho robotnika a zachranis les :P
Popravde táto veta nie je vôbec vtipná...

Asi by som rozlišoval pojem lesná škôlka a oplotok. Je pravda, že nových škôlok je v súčasnosti málo. Zato oplotkov je veľké množstvo a to aj čerstvo nových. Bol som prekvapený, koľky ich vzniklo na rôznych miestach v MK za poslednú dobu. Druhá vec je ich "kvalita", keďže zatĺcť pár driev do zeme a dať medzi ne pletivo je jednoduché. To, že stačí aby došiel jeden diviak, ktorý sa podhrabe a vytvorí dieru, alebo dojde jeleň a zvalí celý ten "plot", je zasa o inom :)
Napríklad som si tiež všimol, že sa natierajú malé vyrastajúce stromy nejakou gebuzínou-farbou, aby neboli obhryzávané. Na pár miestach som videl aj normálne zasadené sadenice stromčekov, skoro som neveril :)

2 wukie:
Okolo Slepeho vrchu som uz tiez hodne dlho nesiel, ale trafil by som :) Sem tam si dam singlacovy zjazdik zo Slepeho Vrchu, ale to urcite poznas.
Síce neviem, čo myslíš, ale nevadí. Čo som dal tú mapu, tak okolo Slepého vrchu išla z Majdánu pekná lesná cesta, ktorá sa neskôr nad Orešanmi zmenila na menej peknú a hlavne zarastenú. Ale dala sa prejsť.
14.03.2011 - 10:55:06
00
Mozno to nie je vtipne ani s uvodzovkami, ale nic to nemeni na fakte, ze najvacsou skodnou je clovek, resp. clovek pachtiaci sa za :cash: :cash:. A vacsinou plati, ze ryba smrdi od hlavy, teda ti, co fyzicky makaju v tom lese za to nemozu (az na vynimky, co chodia kradnut drevo, takych som videl uz nejednych).
Co sa tyka oplotkov, ano je ich strasne vela .. starych a znicenych :) .. nove som v okoli BA nevidel asi ziaden. Ale aj to je pokrok, ak existuju. Obycajny plot zas nevadi, diviak nema dovod podhrabat a jelen valat plot :lol: Natierane stromy som tiez videl :?: Co som videl ale najviac , vsade mozne, su posedy. Postavene z roznych materialov, gulatina, laťky, lisovane dosky, umakart, zvlneny plech, telegrafne stlpy, betonove piliere, zvarana konstrukcia .. proste co dum dal :D
14.03.2011 - 12:01:03
00
Len nech tie bobry pekne aj Vydricu prehradia, aspon ta dolina bude zaujimavejsia. A vytvorene "bazeny" umoznia rozvoj dalsich foriem zivota. Priroda si poradi, netreba do toho zasahovat. Bobry tu kedysi boli, to len ti lesaci su tu umely prvok a skodna, co treba odstranit.



Plne súhlasím...

No nie sú milé :inlove:

Prílohy:

lOm_215600_m.jpg
lOm_215600_m.jpg 79.96 KiB thumb_up0thumb_down

14.03.2011 - 12:14:57
00
Co sa tyka oplotkov, ano je ich strasne vela .. starych a znicenych :) .. nove som v okoli BA nevidel asi ziaden. Ale aj to je pokrok, ak existuju. Obycajny plot zas nevadi, diviak nema dovod podhrabat a jelen valat plot :lol:
No tiež neviem prečo sa jelene musia za každú cenu dostať do oplotku. Asi sa im tam páči. Alebo tam mali svoje obľúbené miesto, ktoré im práve zahradili :)
Fotky vznikli v lete, pár minút od seba. Oplotok bol čerstvo vybudovaný, mal možno pár dní, nanajvýš týždeň a jelene už do neho prenikli, čiže asi nekvalitná odfláknutá práca, účel alebo sabotáž, neviem.
PS: jeleň a lane sú z jeho vnútornej strany, lokalita sever Malých Karpát.

Prílohy:

Spolux.jpg
Spolux.jpg 336.63 KiB thumb_up0thumb_down

14.03.2011 - 12:37:05
00
tadeas: dobra fotka,aspon viem, ako odkorovava strom :lol: .. ale zjavne mu chuti :pizza:
wukie: :o .. zase si spehoval jelenov ? :rofl: .. aha .. tak asi som zle pochopil, co si myslel oplotkom ... mea culpa, ale fotky su uzasne, krasne vidiet, jak tie potvory sa chcu dostat dnu :D :y:

edit: nerobia tie oplotky ti isti co stavaju posedy ? :?: .. nesuvisi to nejako ?
14.03.2011 - 12:37:49
00
Sranda, akoby si niekedy bol v tejto lokalite. Keďže pár metrov odtiaľ je megaposed. Určite nie, v okolí ich (oplotkov) v priebehu minulého roka vyrástlo veľa. Je to činnosť príslušného lesného závodu, asi. Ako sa to má nazývať?-nejaká ochrana lesa alebo tak nejak.
14.03.2011 - 12:48:10
00
Ako sa to má nazývať?-nejaká ochrana lesa alebo tak nejak.


Niečo na objasnenie veci. Oplotok slúži na ochranu mladého lesného porastu proti poškodzovaniu zverou a škôlka slúži na produkciu sadbového materiálu, napr. veľkoškôlka Šajdíkové Humence a na Liptove Jochy.
14.03.2011 - 14:21:48
00
keyboard_arrow_up