Aktuálny MOBAC (Yoda) - 31/03/2023:

MOBAC DOWNLOAD: https://drive.google.com/file/d/10EdBwr2kxKEcFxhQI0U2Zr0DIs3PSiE5/view?usp=sharing

Ešte k MOBACu dávam do pozornosti toto:
https://mobac.sourceforge.io/OpenJDK/

Online návod k MOBACu: https://mobac.sourceforge.io/quickstart/

Jeden starší návod (neaktuálny): https://drive.google.com/file/d/0BzKdyMmvGlIJU2dydE5ZaEEtVGM/view?usp=sharing&resourcekey=0-3t8jWy739G1Xf5Ng2FgrPA






=============================================================================
=============================================================================
Všetky nasledovné odkazy v tomto príspevku sú už neaktuálne.

=======================
EDIT 26. 5. 2015 - MOBAC s rôznymi mapovými zdrojmi na stiahnutie
=======================

=======================
EDIT 14. 5. 2014 - MOBAC s rôznymi mapovými zdrojmi: http://uloz.to/xpk3zxAq/mobac-1-9-16-plus-mapove-zdroje-2-zip
=======================

=======================
EDIT 13. 4. 2013 - MOBAC s rôznymi mapovými zdrojmi : http://www.ulozto.cz/xkfdUdS/mobac-1-9-11-with-mapsources-addon-zip=======================


=======================
EDIT 9. 2. 2013 - V prílohe tohto príspevku sú v archíve zbalené dva súbory mapových zdrojov, ktoré pridávajú Lesné cesty NLC do mapového zdroja Freemap slovakia Hiking (je súčasťou MOBACu, ktorý si treba stiahnuť z autorovej stránky a rozbaliť do nejakého priečinka). Dva súbory z priloženého archívu potom treba prekopírovať do priečinka "mapsources", ktorý sa nachádza v inštalačnom priečinku MOBACu.
=======================

=======================
EDIT 12. 7. 2012:

Mapové zdroje pre MOBAC aj s pridanými lesnými cestami NLC.
(goshewan - vďaka za CS topomapy)


- Najprv je potrebné si stiahnuť Mobile Atlas Creator (MOBAC)z jeho domovskej stránky (stiahnutý archív rozbaliť do nejakého novovytvoreného priečinku). Domovská stránka MOBACu: http://mobac.sourceforge.net/

- Mapové zdroje pre MOBAC si stiahnete tu: http://www.4shared.com/file/I2ABrbec/mobile_atlas_creator_mapsource.html


Ako na to: Rozbaliť celý obsah RAR archívu "MOBAC_mapsources.rar" do priečinka "mapsources", ktorý sa nachádza v inštalačnom priečinku MOBACu.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


EDIT 13. 10. 2011:

Addon pre MOBAC so súborom viacerých mapových zdrojov aj s pridanými lesnými cestami NLC.
(miiso - vďaka za CS a iné topomapy)


- Najprv je potrebné si stiahnuť Mobile Atlas Creator (MOBAC)z jeho domovskej stránky (stiahnutý archív rozbaliť do nejakého novovytvoreného priečinku). Domovská stránka MOBACu: http://mobac.sourceforge.net/

- ADDON s mapovými zdrojmi pre MOBAC si stiahnete tu: http://www.4shared.com/file/CxE_gnpf/MOBAC_Addon_MapSources.html

Ako na to: Rozbaliť celý obsah RAR archívu ADDONU do adresára Mobile Atlas Creatora (MOBAC) - zlúčiť priečinky a staré súbory prepísať novými. To znamená prepísať súbor "Mobile Atlas Creator.exe", nakopírovať súbor "rhino1_7R3.jar" do hlavného adresára Mobile Atlas Creatora a mapové zdroje pridať do adresára "mapsources".

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
EDIT 24.4.2011:
Toto je link na stiahnutie novej, rozšírenej inštalačky MOBACU: http://www.4shared.com/file/VU2ddhxK/MOBAC_LC-JNX_PLUS.html Sú do nej pridané aj nástroje na výrobu JNX máp BirdsEye pre GARMINy. Pribalený je aj návod, ktorý má tieto kapitoly:

1. INŠTALÁCIA MOBAC LC-JNX PLUS
2. VÝROBA MAPY PRE OZIEXPLORER
3. VÝROBA MAPY PRE ORUX MAPS (ANDROID)
4. VÝROBA MAPY PRE TREKBUDDY (TARED ATLAS)
5. VÝROBA EXTRÉMNE VEĽKEJ MAPY PRE OZIEXPLORER Z MAPY PRE TREKBUDDY
6. VÝROBA MAPY PRE OZIEXPLORER S VLOŽENOU VRSTVOU LESNÝCH CIEST
7. AKO NA PATCH FIRMWARE TURISTICKÝCH NAVIGÁCIÍ GARMIN
8. VÝROBA RASTROVEJ „BIRDSEYE“ MAPY PRE TURISTICKÚ NAVIGÁCIU GARMIN

Návod sa nainštaluje spolu s aplikáciami.
Link iba na návod: http://www.4shared.com/document/ZeoBa6St/MOBAC_LC-JNX_PLUS-navod.html
Transparentné vrstvy sú ako bonus (viď posledná strana návodu).

Najnovšie verzie potrebných programov pre výrobu JNX máp nájdete tu: http://gpsunderground.com/forum/garmin-general-discussions/5863-garmin-jnx-file-format-hacking.html
===============================================
Nasleduje pôvodný príspevok:



SASPlanet a MOBAC - dva programy na jednoduchú výrobu máp

Nižšie si môžete stiahnuť inštalačné súbory dvoch programov, ktoré jednoduchým spôsobom a rýchlo dokážu vyrobiť rastrové skalibrované turistické mapy vo formátoch pre rôzne navigačné programy. V downloade je vždy pribalený aj podrobný obrázkový návod na výrobu mapy. Jedná sa o upravené inštalačné programy, v ktorých okrem klasických on-line mapových zdrojov, ako je napr. Cykloatlas (CZ+SK), nájdete aj on-line zdroje máp a transparentných vrstiev lesných ciest (vďaka spolupráci GPSfóra a Národného lesníckeho centra Zvolen), alebo aj transparentnú vrstvu turistických značených trás (TZT), vrstevníc a tiež značky turistických rozcestníkov.

=============================================================
=============================================================

1. Mobile Atlas Creator (MOBAC) - jednoduchá výroba rastrovej turistickej mapy.

Vyrobil som obrázkový návod na výrobu mapy pomocou programu Mobile Atlas Creator (MOBAC). Návod v PDF formáte je zabalený v RAR archíve spolu aj s inštalačným súborom MOBAC. Súčasťou inštalačného súboru je tiež aj spomínaný návod, po nainštalovaní sa nachádza v inštalačnom priečinku.

Do inštalačného súboru boli súčasne pridané mapové zdroje "Lesné cesty SK (GPSforum + NLC)" a "Cykloatlas s lesnými cestami SK (Cykloserver + GPSforum + NLC).  Tiež boli doň pridané aj doplňujúce javové knižnice potrebné pre niektoré formáty výstupných máp, napr. NaviComputer, OruxMaps Sqlite a iné.

DOWNLOAD inštalačného súboru vrátane návodu: http://www.4shared.com/file/N2rmFkzB/mobac.html


Poznámka: Po odinštalovaní programu sa cache stiahnutých kachličiek nevymaže, neprídete o ne (vymazať sa musí ručne z priečinka, do ktorého bol program nainštalovaný). Program je tak možné opätovne nainštalovať a pracovať s tou istou cache.

Téma o MOBAC je TU.





=============================================================
=============================================================

2. SASPlanet - jednoduchá výroba rastrovej turistickej mapy.

Vyrobil som obrázkový návod na výrobu mapy pomocou programu SASPlanet. Návod v PDF formáte je zabalený v RAR archíve spolu aj s inštalačným súborom SASPlanet. Súčasťou inštalačného súboru je tiež aj spomínaný návod, po nainštalovaní sa nachádza v inštalačnom priečinku. Inštalačný súbor je vyrobený z upravenej-doplnenej verzie programu, v ktorej sú pridané viaceré mapové zdroje a zdroje transparentných vrstiev a taktiež POI turistických rozcestníkov.

DOWNLOAD inštalačného súboru vrátane návodu: http://www.4shared.com/file/os0xIhmS/SASPlanet_CS_Plus_2.html
http://www.4shared.com/document/bVQiYqia/Navod_SASPlanet_CS_Plus.html

Poznámka: Po odinštalovaní programu sa cache stiahnutých kachličiek nevymaže, neprídete o ne (vymazať sa musí ručne z priečinka, do ktorého bol program nainštalovaný). Program je tak možné opätovne nainštalovať a pracovať s tou istou cache.

Téma o SASPlanet je TU.


Naposledy upravil laco dňa 01.04.2023 - 20:46:03, celkovo upravené 62 krát.

01.09.2010 - 20:06:54
04
... vyrobil som si uz zopar map cez SAS Planet z Cykloserver+LC , ktore su naozaj spickove ,len jednu vec tam nedokazem dostat - a to je tienovany relief ...

... da sa to vobec ?


Dá sa to.

Neviem, ktorú verziu inštalačky SASPlanet si použil. Dá sa to iba poslednou verziou, ktorá sa volá SASPlanet CS Plus a stiahneš si ju tu: http://lacop.gpsteam.eu/vyroba_map-sw/SASPlanet_CS_Plus_v1.0_inst.exe

SASPlanet, ako taký, dokáže spojiť základnú mapu s iba jednou transparentnou vrstvou. Vďaka bogimu z GPSforum.sk to však už nie je pravda. Bogi vytvoril doplnok k SASPlanet, ktorý sa volá SASmerge. Pomocou tohto doplnku sa dá spojiť základná mapa prakticky s ľubovoľným počtom transparentných vrstiev.

V rámci inštalácie SASPlanet CS Plus sa ti nainštaluje samotný program SASPlanet doplnený o viaceré užívateľské mapové zdroje, tiež sa nainštaluje bogiho doplnok SASmerge a návod v PDF formáte. Vzniknú tiež príslušné tri odkazy na ploche a v menu START.

V návode nájdeš kapitolu s názvom "D) Návod na výrobu mapy pre OziExplorer z Cykloatlasu v zoome 15 s vloženou vrstvou Lesných ciest a tiež vloženou vrstvou tieňovaného reliéfu z Cykloatlasu." Predpokladám, že to je to, čo chceš. Predtým ešte odporúčam pozrieť si bogiho rýchly návod na použitie SASmerge (nachádza sa v poslednej časti PDF dokumentu).
23.09.2010 - 15:00:23
00
===========================================
Výroba mapy pre ORUX MAPS (Android).

Použijeme na to program Mobile Atlas Creator (MOBAC). Link na download inštalačného súboru je v prvom príspevku tejto témy.

Posuvníkom v hornej časti mapy si nastavíme taký zoom, aby sme videli celé územie, pre ktoré chceme mapu vytvoriť. Ak chceme vyrábať veľké mapy, nastavíme v SETTINGS - MAP SIZE najväčšiu veľkosť strany mapy.

1 - vyberieme mapový zdroj
2 - s pridržaním ľavého tlačidla myši vyznačíme oblasť (posun mapy je s pridržaným pravým tlačidlom myši)
3 - vyberieme zoomy mapy, napr. 8 až 15
4 - zadáme názov mapy (atlasu)
5 - pridáme do atlasu
6 - vyberieme formát mapy - OruxMaps Sqlite
7 - dáme vytvoriť mapu (atlas)

... a už len čakáme pár minút, alebo hodín. Čas vytvorenia mapy závisí od jej veľkosti, rýchlosti internetového pripojenia a od výkonu PC.

Na animovanej ukážke vidno výhodu mapy vytvorenej z viacerých zoomov. Jedná sa vlastne o viaceré rôzne mapy na sebe navrstvené. Výhodou je prehľadnosť aj v nízkych zoomoch, nápisy sú dostatočne veľké, mapa je zrozumiteľná.

Prílohy:

Komentár súboru: Cykloatlas s vloženými lesnými cestami - zoom 15
2.jpg
2.jpg 249.86 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Vyrobená mapa pozostáva z dvoch súborov.
vysledok.jpg
vysledok.jpg 40.03 KiB thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Návod na vytvorenie mapy pre OruxMaps
MobacMapa.jpg
MobacMapa.jpg 300.57 KiB thumb_up0thumb_down


Naposledy upravil laco dňa 17.10.2011 - 22:42:42, celkovo upravené 4 krát.

13.11.2010 - 22:33:10
01
V mobaci sa mi prestali zobrazoat niektore mapy.Nevie niekto dovod?
10.03.2011 - 13:09:56
00
Ktoré? Cykloatlas?

Ak Cykloatlas, tak ten urobil opatrenia proti sťahovaniu. Autor MOBACU to riešil v nových alfa verziách ( http://sourceforge.net/projects/trekbuddyatlasc/files/Alpha%20and%20experimental/ ). Pozri si príslušnú tému na TrekBuddy fóre zhruba od tohto príspevku: http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?p=42974&highlight=#42974

Je to riešenie, kým nebude nová, nie alfa verzia inštalačky.
10.03.2011 - 14:14:47
00
Presne.Cykloatlas.Dozvieme sa kedy bude nová verzia?
11.03.2011 - 11:58:10
00
Neviem, keď si nájdem čas. Ale inštalačku nepotrebuješ, to je len také zjednodušenie, kde som zapracoval moje nastavenia a custom mapové zdroje (a pridal som tam aj návod).

Úplne stačí to, čo už dnes existuje a je to popísané v diskusii na trekbuddy fóre - dal som ti odkaz vyššie.

Čiže:

- Treba si stiahnuť túto alfa verziu MOBACu a rozbaliť ju niekde do nejakého priečinku (napr. na plochu): http://www.4shared.com/file/xpJFmEnB/MOBAC_19_preview_13_add_maps.html

- Táto verzia je naviac doplnená tzv. "custom mapovými zdrojmi" (sú na stiahnutie aj osobitne v prílohe, ak sa to niekomu hodí). V MOBACe ich vidno pod názvami ako je uvedené nižšie.

A už sa dajú vyrábať všelijaké mapy z rôznych zdrojov, okrem tých pôvodných aj z týchto custom zdrojov:
1. _Lesne cesty NLC+TZT (mapa lesných ciest - originál)
2. _Lesne cesty NLC (mapa lesných ciest - originál)
3. _Cykloatlas + Lesne cesty NLC ( s vloženými lesnými cestami)
4. _Cykloatlas + Lesne cesty NLC + Relief ( s vloženými lesnými cestami)
5. _Cykloatlas + Lesne cesty NLC +TZT + Relief ( s vloženými lesnými cestami a TZT)

Pozor! "Custom mapové zdroje" s Cykloatlasom nevedia priamo z Cykloatlasu sťahovať. Potrebné je najprv stiahnuť potrebné dlaždice do cache pomocou pôvodného zabudovaného mapového zdroja "Cykloatlas with relief (CZ+SK)".

POZNÁMKA: Vrstvy "Lesne cesty NLC" a "TZT" existujú iba pre zoomy 14 a 15!

POSTUP:
- Najprv si vyberieme pôvodný mapsource "Cykloatlas with relief (CZ + SK)" a necháme vyrobiť mapu. Po stiahnutí dlaždíc sa začne vyrábať mapa, teraz to môžeme stopnúť.
- Prepneme sa na nový mapový zdroj (nezabudnime na pridanie atlasu NEW a ADD SELECTION) , napr. "_Cykloatlas + Lesne cesty NLC" a necháme vyrobiť mapu. Dlaždice sa cykloatlasu sa "sťahujú" z cache. Teraz to už necháme dobehnúť až do konca.

Ako vyzerá mapa z Cykloatlasu s vloženými lesnými cestami vidno na obrázku v prílohe.
- červenohnedé sú "hlavné lesné cesty"
- fialové sú "vedľajšie lesné cesty"
- oranžovožlté sú "lesné chodníčky"
- zelenou čiarou sú značené hrebene (nie sú to cesty)

Prílohy:

1_124.jpg
1_124.jpg 235.38 KiB thumb_up0thumb_down

new_custom_mapsources.rar [2.45 KiB]

11.03.2011 - 14:03:28
01
zdravim vsetkych,
chcel by som vas poprosit o radu. stiahol som si MOBAC a skusil vyrobit mapu podla navodu ktory je tu (inak fakt super navod :clap: ). vsetko by bolo ok, mapa sa mi vytvorila vo formate sqlite a tu som potom skopiroval do mobilu (Galaxy S). ako zdroj som pouzil cykloatlas cz+sk s reliefom. ale ked som ju isiel vyskusat do terenu, ukazuje mi aktualnu poziciu asi 1.5km od realnej polohy. vyskusal som si teda vytvorit mapu z ineho zdroja (freemap hiking) a to bolo este horsie , asi 7km od realnej polohy. Robim nieco nespravne? Prosim Vas, vie mi niekto napisat postup step by step co s tym ? ak to bude fungovat, ten clovek ma u mna basu piva, lebo hladam a nic. nasiel som len radu ze mapu treba prekalibrovat ale uz som nikde nenasiel nejaky jednoduchy postup ako. musim sa este naucit pracovat aj s OZIexplorerom? casto chodim na turistiku a doteraz som mal mobil s WM6.1 a Garmin s TOPO mapou ktory mi max. vyhovoval. necakal som ze prechodom na android nastanu taketo problemy. Dik za akekolvek rady.
03.04.2011 - 10:41:59
00
Nenapísal si dve základné veci: Akú verziu MOBACu si použil a aký navigačný program používaš v telefóne.

Použi túto verziu MOBACu a riaď sa návodom o dva príspevky vyššie: http://www.4shared.com/file/tBsiOR9X/MOBAC_19_preview_13_add_maps_a.html
Sú v nej integrované aj knižnice SQLITE a pridané custom mapové zdroje s lesnými cestami a TZT.

MOBAC kalibruje úplne presne. Vyskúšal som si teraz narýchlo vyrobiť dve mapy pre OruxMaps SQLITE (cykloatlas s reliéfom v zoomoch 9, 10, ... až 15 a cykloatlas s reliéfom a vloženými lesnými cestami v zoomoch 14 a 15). Sú úplne v poriadku, poloha v OruxMaps je presná.

Ešte poznámka: S prechodom na Android nie sú problémy, OruxMaps je výborný program. Garmin Mobile XT s vektorovými topo mapami sa oproti nemu môže schovať. Podobne sa môže schovať aj pred OziExplorerom CE 2 na WM 6.
03.04.2011 - 11:34:41
00
vdaka za rychlu odpoved, skusim MOBAC teda nanovo preinstalovat.
inak, vtedy som pouzil verziu 1.9 preview 13 (1644). V mobile mam Orux Maps co som si stiahol z Android Marketu vcera. dam vediet ako to dopadlo. este raz dik.
03.04.2011 - 12:07:23
00
... ale ked som ju isiel vyskusat do terenu, ukazuje mi aktualnu poziciu asi 1.5km od realnej polohy. vyskusal som si teda vytvorit mapu z ineho zdroja (freemap hiking) a to bolo este horsie , asi 7km od realnej polohy. Robim nieco nespravne?


Zopár banálnych otázok:

- Máš vôbec zapnuté určovanie polohy z GPS satelitov? Máš v nastaveniach systému Android pri "Umiestnení" zaškrtnuté "Použiť satelity GPS"? OruxMaps totiž vie približne určiť polohu aj z údajov základňových staníc tvojho GSM operátora.

- Vidíš aktívne satelity? Máš GPS fix? Doinštaloval si si z marketu program GPS Status, ktorý sa integruje do OruxMaps?

- Nemáš v OruxMaps GPS vypnuté (GPS tracking Off)?
03.04.2011 - 13:16:58
00
takze, zhrniem to. na tie zakladne otazky je odpoved ano ale naviedol si ma s tym GPS fixom. Tym sa presnost GPS znacne zlepsila ale aj tak to nie je uplne ono, casto vypadava signal. Ale vlastne neviem kde bol problem, lebo som to vsetko este raz nanovo preinstaloval (ORUX aj MOBAC) a zmenil systemove nastavenia GPS v telefone a na mape uz polohu ukazuje pomerne presne. Diky moc za rady, pomohol si mi, je to vyriesene :) . Ale to GPS na GalaxyS zda sa stoji za prd aj podla toho co citam na roznych forach.
04.04.2011 - 22:38:19
00
NOVÁ rozšírená inštalačka MOBACU aj pre Garmin.
Doplnenie prvého príspevku.


Naposledy upravil laco dňa 17.10.2011 - 21:17:00, celkovo upravené 1 krát.

24.04.2011 - 10:21:02
00
nazdar , nazdar

mal by som jedenu prosbicku na Laca ...

mohol by si prosimta trosku podrobnejsie popisat tento tvoj navod

""""" POSTUP:
- Najprv si vyberieme pôvodný mapsource "Cykloatlas with relief (CZ + SK)" a necháme vyrobiť mapu. Po stiahnutí dlaždíc sa začne vyrábať mapa, teraz to môžeme stopnúť.
- Prepneme sa na nový mapový zdroj (nezabudnime na pridanie atlasu NEW a ADD SELECTION) , napr. "_Cykloatlas + Lesne cesty NLC" a necháme vyrobiť mapu. Dlaždice sa cykloatlasu sa "sťahujú" z cache. Teraz to už necháme dobehnúť až do konca """"

chcem vyrobit mapu pre Orux ( cykloatlas +relief+tzt+LC) len sa mi to podla hore uvedeneho popisu nedari .
mam nainstalovanu poslednu verziu Mobac

vdaka moc :)
24.05.2011 - 08:41:21
00
Napísal si akurát, že sa ti nedarí. Z toho je ťažko vydedukovať, akú robíš chybu.

Urob toto:

- Nainštaluj si moju inštaláciu rozšíreného MOBACu z môjho posledného príspevku v tejto téme (nad tvojím príspevkom) a postupuj podľa priloženého podrobného obrázkovéhu návodu, ktorý sa ti nainštaloval spolu s MOBACom a ďalšími nástrojmi.
24.05.2011 - 09:01:19
00
keyboard_arrow_up