Ahojte, bol som skoro rok mimo Slovenska, vraciam sa domov a hurá na bike (po oprave). Tak som sa trochu poobzeral na webe po stránkach s obsahom cyklistiky, hlavne MTB. A jedna vec ma zaujala - SLOMBA. Posledný článok je tam od júla 2010, predposledný od mája 2010 - z toho jedného z nich osobne poznám: R. Horoň. Ale nie to je dôležité, ale to čo sa deje. Neviem to posúdiť, ale ako keby to všetko spalo. Má niekto bližšie info o dianí v SLOMBE ?
S pozdravom Ondro - Vilf...
Prevažná väčšina bikerov netuší, čo je to SLOMBA. A aj keby im to niekto začal vysvetlovať, tak to zoberú jedným uchom dnu a druhým von. Tak to je a tak to aj bude. S tým sa treba zmieriť. K svojmu životu to jednoducho nepotrebujú.
Ale tiež:
Prevažná väčšina bikerov netuší ani napr. to, čo je to fórum MTBiker.sk. A keď im to niekto začne vysvetlovať, tak ich to nebude vôbec zaujímať. Tak to je a tak to aj bude. S tým sa treba zmieriť. K svojmu životu to jednoducho nepotrebujú.
A tiež:
Prevažná väčšina ... atď, atď.
Tak to vo svete chodí. Už za starých Grékov to tak chodilo. A je to tak v poriadku.
SLOMBe prajem, aby sa stala skutočnou SLOMBOU. Aby tam bolo oprávnene to "SLO" aj to "MBA". Teoretickú šancu na to má.
... a je na tom lepšie, ako napr. taká súťaž MISS UNIVERSE, ktorá v skutočnosti miss universe byť nikdy nemôže. To by na ňu museli prísť "krásavice" z omnoho vzdialenejších krajov.
Myslim, ze je medzi bikermi velky rozdiel v tom, ako vnimali prichod SloMBy a co si pod tym predstavovali. Kazdy sam za seba vie najlepsie, co vtedy pred 2 rokmi ocakaval a sluboval si od SloMBy, a co preto sam urobil.
A tiez si myslim, ze sposob financovania obcianskeho zdruzenia generalnym spoznorom ako to mala CeMBA nie je vhodny. Sice im to umoznilo v kratkom case spravit viacero projektov, ale nijak to neprispelo k dlhodobemu fungovaniu zdruzenia.
Táto téma bude pre mňa vzhľadom k handrkovaniu sa kto zobral do rúk hrable a kto nevzal ukončená týmto. Chalani urobili pri zakladaní združenia chybu iba jednu a tú, že združenie nazvali SLOMBA. Nebyť tohto názvu tak by im nikto nič nevyčítal, nikto od nich nič neočakával, nezaoberal sa o čom Slomba je a o čom by mala byť, nikto nehľadal celoslovenskú koncepciu ani nič a keby ju nazvali trebárs Krtkovia tak by bola len možno jedna téma kde by sme ich obdivovali a fandili im.
P.S. Ak bude na to niekto reagovať, skúste bez toho, že som zákerný a lenivý zloduch. Aj ja som mal snahu niečo v minulosti robiť a poznám komunikáciu a vybavovanie po úradoch v rámci cyklistiky.
Práve som dostal mail od Rasťa Piška z Horného Výplachu. Aj oni čítajú túto diskusiu. A rozhodli sa založiť "Celosvetovú organizáciu horských cyklistov". Prvým predsedom sa stal Koškár Gábriš. Pokladníkom je slepý Norbert.
A teraz vsetci ruku na srdce. Popisalo sa tu uz 6 stran.....zmeni sa nieco? Za seba vravim, ze nie...
Myslím, že Root to vystihol správne vo svojom príspevku. Ale nemám z toho dobrý pocit, že je to tak.
Z vlastnej skúsenosti viem, že pasívny člen je žiadny člen. Je mylné si myslieť, že ak raz do roka zaplatím členský príspevok a budem nosiť tričko s nápisom združenia alebo budem mať na biku / aute nálepku SLOMBA, tak že tým moje záväzky voči združeniu skončili. To je len akýsi bonus za zaplatené členské, ale takýto člen nie je prínosom pre združenie. Každý z nás môže byť užitočný svojim spôsobom pre združenie, ktorého je členom. Jeden je dobrý v písaní projektov a riadení tímu, iný má skúsenosti s tesárčinou pre stavbu prekážok, ďalší má chuť manuálne pracovať v teréne, atď. Ak takýto ľudia so spoločným cieľom vytvoria združenie, nie je možné, aby sa im nepodarilo niečo hmatateľné dosiahnuť tak, aby sa zviditeľnili na verejnosti. Ale znovu sa budem opakovať, to si musíme každý z nás vstúpiť do svedomia a povedať si, čo som ochotný urobiť pre danú vec a po kadiaľ som ochotný ísť. Treba si uvedomiť, že v tejto oblasti, o ktorej je táto téma sa väčšinou jedná o dobrovoľnícku činnosť, ktorá nie je honorovaná žiadnou sumou a je len málo ľudí, ktorí sú ochotní prevziať na seba zodpovednosť za zverené úlohy a plniť termíny. Byť členom neznamená byť aktívnym len pár dní do roka, keď treba zaplatiť členské. Je si treba uvedomiť, že členstvom v združení preberám na seba záväzky a poslanie združenia. A to si málo kto z Vás uvedomil a nič preto neurobil. Preto je SLOMBA tam kde je.
Ja nie som členom SLOMBA, ale sledujem fungovanie a činnosť SLOMBA od začiatku. Fandil som a fandím chalanom, ktorí založili organizáciu pre bikerov na Slovensku a snažili sa vniesť akýsi poriadok a podporu pri budovaní trás pre bikerov. Obdivujem chalanov, že si zobrali na plecia také úlohy aj napriek tomu, že ich táto práca neživí a musia chodiť do práce alebo školy. To jednoducho nemohli v takom malom zložení zvládnuť. Ale nie je to len ich zlyhanie, je to zlyhanie celej pasívnej členskej základni.
Začiatok SLOMBA bol plný plánov a odhodlania. Bol zostavený Kódex horského cyklistu, ktorý ma oslovil a priniesol prvé pravidlá na Slovensku, ako sa má cyklista na bicykli správať v prírode mimo asfaltových ciest. Preto sme ho prebrali aj do nášho projektu a vedzte, že kódex oslovil aj správcu lesnej správy, ktorý nám schvaľoval a škrtal navrhované trasy. SLOMBA má svoje miesto na Slovensku, len mi nie je jasné jej smerovanie a koho vlastne chce združovať, či všetkých cyklistov, ktorý sa pohybujú mimo asfaltiek, alebo len bikerov, ktorí jazdia freeride a DH... Myslel som, že SLOMBA by sa časom odborným garantom pre realizátorov projektov cyklotrás, tratí pre freeride a bola by dôstojným a rešpektovaným partnerom pri jednaniach so štátnou správou a samosprávami. No SLOMBA premeškala svoju šancu, bolo treba sa napojiť a nadviazať spoluprácu napríklad z členmi mariškovej politickej strany, cez poslancov ktorej mohla SLOMBA teraz lobovať za úpravu legislatívy v oblasti ochrany prírody a hospodárenia v lesoch, tak aby sa odstránili problémy pri vybavovaní potrebných povolení nám realizátorom cyklotrás.
MAR_TIN, naše združenie, ktoré realizovalo projekt cyklotrás BAJKOM K TAJCHOM sa vôbec nehrá na vlastnom piesočku. Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá bude prospešná pre rozvoj možností horskej cyklistiky nie len v našom regióne, ale aj v iných regiónoch Slovenska.
otázne je "nejakej" a úprimne, lesné cesty nikoho nebavia, preto sa stavajú single.. a na úzky turistický chodník (ktorý má k singlu bližšie) už nemôžeš a tie sú ovela vyhladávanejšie ako traktoristické lesné cesty..
aj keď celý ten zákon je deravý a teoreticky môžeš s bikom všade podla niekoho..
CraObs, to ako myslíš nikoho . Mám už čo to aj ja odjazdené a ver, že aj na Slovensku sa nájdu krásne zákutia prírody, cez ktoré prechádzajú pohodové lesné cesty a zvážnice, na ktorých sa dá tiež zabaviť.
Uvedom si prosím, že nie všade sa dá vybudovať niečo také ako ste vybudovali v BA. Myslím na Cerovu drahu. Váš projekt sa nachádza v úplne inom pásme ochrany ako napríklad u nás. U nás si neviem predstaviť, že by nám niečo také dovolila vybudovať CHKO. My môžeme napríklad používať len existujúcu sieť lesných ciest a zvážnic. Tak teraz podľa teba, keď NIKOHO nebaví jazdiť po lesných cestách, tak sme tu u nás nič nemali vybudovať pre bikerov ? A ako to máte v porastoch, kadiaľ prechádza singláč poriešené, čo sa týka plánovanej ťažby podľa LHP. Na kedy je naplánovaná? Budete sa veľmi zle cítiť asi, keď sa Vám tam začnú preháňať lesné traktory a nič Vaše úsilie. Alebo sú tam všade lesy určené len na rekreačné účely? Pri lesných cestách máš akú takú šancu, že pri ťažbe je trať prejazdná, aj keď aj o tom by sa niekedy dalo polemizovať.
Ach tí drevorubači, všade sú.....
ja mám pocit že problém je len s luďmi čo by chodili na úrady a vybavovali papiere.. lopaty sa chytí skoro každý biker, ale na papiere to chce trochu iný čas (cez úradné hodiny) a hlavne vek..
ludia sa o oblúbené traily starajú aj keď niesú vyznačené..
CraObs mám pocit, že žiješ v inej krajine. Alebo, že by to bolo s dobrovoľníkmi v BA inak? Pozeral som tému o Cerovej drahe, ale tiež skôr zostalo len pri sľuboch a robilo Vás na tom len pár.
My sme v našom projekte budovali, značili, čistili 10 krát viac km a na začiatku my prisľúbilo pomoc celkom slušný počet bikerov, ale keď mali prísť pomôcť, tak to boli samé výhovorky a zostalo nás tam len minimum dobrovoľníkov, ktorí boli ochotní stráviť všetok svoj voľný čas na vybudovanie cyklotrás. A vermi, niekedy som sa ocitol na našich tratiach s krompáčom aj sám.
A to sme informovali o brigádach po vlastných kanáloch, na sociálnych sieťach, na našom WEBe. Ale vždy sme sa zišli stále tí istí. Rád by som veril tomu čo píšeš, ale skutočnosť je iná, bohužiaľ. Na Slovensku je to tak, viac sa rozpráva ako skutočne robí.
Ja už takýchto ľudí mám prekuknutých a nerobím si ilúzie, že by sa to v dohľadnej dobe zmenilo.
A práve takýto aktívni ľudia by sa mali združiť trebárs v SLOMBA a vymieňať si skúsenosti a možno robiť na nejakom spoločnom projekte.
Viac hláv – viac rozumu viac rúk – viac km cyklotrás.
...MAR_TIN, naše združenie, ktoré realizovalo projekt cyklotrás BAJKOM K TAJCHOM sa vôbec nehrá na vlastnom piesočku. Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá bude prospešná pre rozvoj možností horskej cyklistiky nie len v našom regióne, ale aj v iných regiónoch Slovenska.
veď v pohode, ja som to nemyslel v negatívnom zmysle slova. skrátka každý sa realizuje prednostne v regióne, v ktorom žije...
...U nás si neviem predstaviť, že by nám niečo také dovolila vybudovať CHKO. My môžeme napríklad používať len existujúcu sieť lesných ciest a zvážnic....
cerovka je v chko malé karpaty a ako píšeš, ani my nemôžme len tak kopať nový trail, kde si zmyslíme. preto aj cerovka vznikla obnovou starého, zabudnutého a zarasteného chodníka.
A ako to máte v porastoch, kadiaľ prechádza singláč poriešené, čo sa týka plánovanej ťažby podľa LHP.....
no toto je tak trochu problém, máme dohodu, že ťažba bude prebiehať tak, aby sa trail neničil, ale poznáš to, nie vždy sa to dá dodržať, hlavne ak ťažbu vykonávajú nájomní robotníci z hornej dolnej, ktorým na tom prd záleží. ale tak zatiaľ sme sa nestretli s nejakým významným poškodením trailu, ktoré by sme nezvládli za pár hodín opraviť, väčšie škody nám spôsobuje príroda sama (vývraty...)
base: netvrdím že lesná cesta je zlá, úplne nudná, ale tak to v 90% naozaj býva.. CHKO a NP sú trošku zložitejšia kapitola aj keď celkom podstatná.. inak cerovku lesáci ro*****ajú keď sťahujú drevo, tam si nepomôžeme, len to opraviť..
a to nikoho si vzal príliš doslovne, ale keď mám širokú lesnú cestu a vedla nej úzky prírodný singláč oba idú z miesta A do miesta B je lahké si vybrať po čom pôjdem
s tými dobrovolníkmi u Vás neviem, na cerovke sa striedal celkom slušný počet (aj keď na celkový počet bikerov v BA to nebolo úžasné číslo), niektorí pravidelne, niektorí občas..
trochu si trafil s tým že žijem v inej krajine, tak napolovicu v ČR, a tu okolo brna je tiež pár úpravárov.. bežne si jazdia akurát tiež napr so skladacou pílkou v batohu a keď je padnutý strom tak ho len neobídu ale ak je to možné rovno odstránia.. tých 10min zdržanie na výjazde ťa nezabije a zajtra už pôjdeš na čistom..
vždy to bolo a bude o luďoch, akurát sa poslednú dobu cyklistika silno rozšírila, ale stále platí "dres a bike z teba bikera nerobia" rovnako ako puška milovaných polovníkov
base: netvrdím že lesná cesta je zlá, úplne nudná, ale tak to v 90% naozaj býva..
CraObs, trošku Ťa poopravím. Napríklad väčšine bikerov, s ktorými ja jazdím, vyhovujú lesné cesty a bezpečnejšie lesné chodníky a nemajú potrebu ísť na technickejšie trasy. Každý sme rôzni, niekto má rád dolky, iný holky. Niekto ide na výlet kvôli technickej či rýchlej (z)jazde niekde v lese na traili, iný ide na výlet, kde chce poznať krajinu a zhodiť brucho, medzitým je tisíc polôh a každému z nich vyhovuje iný charakter trate. Niekto odvážne zjazdí prudký zjazd v lese, iný by sa tam nepustil ani za svet a je verný svojim lesným cestám a pohodlným chodníkom.
....... ale stále platí "dres a bike z teba bikera nerobia" rovnako ako puška milovaných polovníkov
toto si pekne napísal, absolútne súhlasím
A s tými lesnými pracovníkmi to bude neustály boj. Je mylné si myslieť, že by lesníci v častiach kde vedú cyklotrasy obmedzili ťažbu dreva. Čo je však možné, je zmeniť spôsob, akým lesní pracovníci vykonávajú ťažbu.
A v tomto som videl jednu z úloh SLOMBA, aby sa snažila vyjednať spôsob ťažby šetrný k trasám v lokalitách kadiaľ vedú cyklotrasy na národnej úrovni.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale tiež:
Prevažná väčšina bikerov netuší ani napr. to, čo je to fórum MTBiker.sk. A keď im to niekto začne vysvetlovať, tak ich to nebude vôbec zaujímať. Tak to je a tak to aj bude. S tým sa treba zmieriť. K svojmu životu to jednoducho nepotrebujú.
A tiež:
Prevažná väčšina ... atď, atď.
Tak to vo svete chodí. Už za starých Grékov to tak chodilo. A je to tak v poriadku.
SLOMBe prajem, aby sa stala skutočnou SLOMBOU. Aby tam bolo oprávnene to "SLO" aj to "MBA". Teoretickú šancu na to má.
... a je na tom lepšie, ako napr. taká súťaž MISS UNIVERSE, ktorá v skutočnosti miss universe byť nikdy nemôže. To by na ňu museli prísť "krásavice" z omnoho vzdialenejších krajov.
A tiez si myslim, ze sposob financovania obcianskeho zdruzenia generalnym spoznorom ako to mala CeMBA nie je vhodny. Sice im to umoznilo v kratkom case spravit viacero projektov, ale nijak to neprispelo k dlhodobemu fungovaniu zdruzenia.
Chalani urobili pri zakladaní združenia chybu iba jednu a tú, že združenie nazvali SLOMBA. Nebyť tohto názvu tak by im nikto nič nevyčítal, nikto od nich nič neočakával, nezaoberal sa o čom Slomba je a o čom by mala byť, nikto nehľadal celoslovenskú koncepciu ani nič a keby ju nazvali trebárs Krtkovia tak by bola len možno jedna téma kde by sme ich obdivovali a fandili im.
P.S. Ak bude na to niekto reagovať, skúste bez toho, že som zákerný a lenivý zloduch. Aj ja som mal snahu niečo v minulosti robiť a poznám komunikáciu a vybavovanie po úradoch v rámci cyklistiky.
tak to som sa zapojil omylom, myslel som ze sa bavime o cyklistike.
vsetkym dotknutym sa ospravedlnujem.
Kľud a svetu mier!
Myslím, že Root to vystihol správne vo svojom príspevku. Ale nemám z toho dobrý pocit, že je to tak.
Z vlastnej skúsenosti viem, že pasívny člen je žiadny člen. Je mylné si myslieť, že ak raz do roka zaplatím členský príspevok a budem nosiť tričko s nápisom združenia alebo budem mať na biku / aute nálepku SLOMBA, tak že tým moje záväzky voči združeniu skončili. To je len akýsi bonus za zaplatené členské, ale takýto člen nie je prínosom pre združenie. Každý z nás môže byť užitočný svojim spôsobom pre združenie, ktorého je členom. Jeden je dobrý v písaní projektov a riadení tímu, iný má skúsenosti s tesárčinou pre stavbu prekážok, ďalší má chuť manuálne pracovať v teréne, atď. Ak takýto ľudia so spoločným cieľom vytvoria združenie, nie je možné, aby sa im nepodarilo niečo hmatateľné dosiahnuť tak, aby sa zviditeľnili na verejnosti. Ale znovu sa budem opakovať, to si musíme každý z nás vstúpiť do svedomia a povedať si, čo som ochotný urobiť pre danú vec a po kadiaľ som ochotný ísť. Treba si uvedomiť, že v tejto oblasti, o ktorej je táto téma sa väčšinou jedná o dobrovoľnícku činnosť, ktorá nie je honorovaná žiadnou sumou a je len málo ľudí, ktorí sú ochotní prevziať na seba zodpovednosť za zverené úlohy a plniť termíny. Byť členom neznamená byť aktívnym len pár dní do roka, keď treba zaplatiť členské. Je si treba uvedomiť, že členstvom v združení preberám na seba záväzky a poslanie združenia. A to si málo kto z Vás uvedomil a nič preto neurobil. Preto je SLOMBA tam kde je.
Ja nie som členom SLOMBA, ale sledujem fungovanie a činnosť SLOMBA od začiatku. Fandil som a fandím chalanom, ktorí založili organizáciu pre bikerov na Slovensku a snažili sa vniesť akýsi poriadok a podporu pri budovaní trás pre bikerov. Obdivujem chalanov, že si zobrali na plecia také úlohy aj napriek tomu, že ich táto práca neživí a musia chodiť do práce alebo školy. To jednoducho nemohli v takom malom zložení zvládnuť. Ale nie je to len ich zlyhanie, je to zlyhanie celej pasívnej členskej základni.
Začiatok SLOMBA bol plný plánov a odhodlania. Bol zostavený Kódex horského cyklistu, ktorý ma oslovil a priniesol prvé pravidlá na Slovensku, ako sa má cyklista na bicykli správať v prírode mimo asfaltových ciest. Preto sme ho prebrali aj do nášho projektu a vedzte, že kódex oslovil aj správcu lesnej správy, ktorý nám schvaľoval a škrtal navrhované trasy. SLOMBA má svoje miesto na Slovensku, len mi nie je jasné jej smerovanie a koho vlastne chce združovať, či všetkých cyklistov, ktorý sa pohybujú mimo asfaltiek, alebo len bikerov, ktorí jazdia freeride a DH... Myslel som, že SLOMBA by sa časom odborným garantom pre realizátorov projektov cyklotrás, tratí pre freeride a bola by dôstojným a rešpektovaným partnerom pri jednaniach so štátnou správou a samosprávami. No SLOMBA premeškala svoju šancu, bolo treba sa napojiť a nadviazať spoluprácu napríklad z členmi mariškovej politickej strany, cez poslancov ktorej mohla SLOMBA teraz lobovať za úpravu legislatívy v oblasti ochrany prírody a hospodárenia v lesoch, tak aby sa odstránili problémy pri vybavovaní potrebných povolení nám realizátorom cyklotrás.
MAR_TIN, naše združenie, ktoré realizovalo projekt cyklotrás BAJKOM K TAJCHOM sa vôbec nehrá na vlastnom piesočku. Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá bude prospešná pre rozvoj možností horskej cyklistiky nie len v našom regióne, ale aj v iných regiónoch Slovenska.
aj keď celý ten zákon je deravý a teoreticky môžeš s bikom všade podla niekoho..
CraObs, to ako myslíš nikoho
Uvedom si prosím, že nie všade sa dá vybudovať niečo také ako ste vybudovali v BA. Myslím na Cerovu drahu. Váš projekt sa nachádza v úplne inom pásme ochrany ako napríklad u nás. U nás si neviem predstaviť, že by nám niečo také dovolila vybudovať CHKO. My môžeme napríklad používať len existujúcu sieť lesných ciest a zvážnic. Tak teraz podľa teba, keď NIKOHO nebaví jazdiť po lesných cestách, tak sme tu u nás nič nemali vybudovať pre bikerov ?
Ach tí drevorubači, všade sú.....
ludia sa o oblúbené traily starajú aj keď niesú vyznačené..
My sme v našom projekte budovali, značili, čistili 10 krát viac km a na začiatku my prisľúbilo pomoc celkom slušný počet bikerov, ale keď mali prísť pomôcť, tak to boli samé výhovorky a zostalo nás tam len minimum dobrovoľníkov, ktorí boli ochotní stráviť všetok svoj voľný čas na vybudovanie cyklotrás.
A to sme informovali o brigádach po vlastných kanáloch, na sociálnych sieťach, na našom WEBe. Ale vždy sme sa zišli stále tí istí. Rád by som veril tomu čo píšeš, ale skutočnosť je iná, bohužiaľ.
Ja už takýchto ľudí mám prekuknutých a nerobím si ilúzie, že by sa to v dohľadnej dobe zmenilo.
A práve takýto aktívni ľudia by sa mali združiť trebárs v SLOMBA a vymieňať si skúsenosti a možno robiť na nejakom spoločnom projekte.
Viac hláv – viac rozumu
veď v pohode, ja som to nemyslel v negatívnom zmysle slova. skrátka každý sa realizuje prednostne v regióne, v ktorom žije...
cerovka je v chko malé karpaty a ako píšeš, ani my nemôžme len tak kopať nový trail, kde si zmyslíme. preto aj cerovka vznikla obnovou starého, zabudnutého a zarasteného chodníka.
no toto je tak trochu problém, máme dohodu, že ťažba bude prebiehať tak, aby sa trail neničil, ale poznáš to, nie vždy sa to dá dodržať, hlavne ak ťažbu vykonávajú nájomní robotníci z hornej dolnej, ktorým na tom prd záleží. ale tak zatiaľ sme sa nestretli s nejakým významným poškodením trailu, ktoré by sme nezvládli za pár hodín opraviť, väčšie škody nám spôsobuje príroda sama (vývraty...)
a to nikoho si vzal príliš doslovne, ale keď mám širokú lesnú cestu a vedla nej úzky prírodný singláč oba idú z miesta A do miesta B je lahké si vybrať po čom pôjdem
s tými dobrovolníkmi u Vás neviem, na cerovke sa striedal celkom slušný počet (aj keď na celkový počet bikerov v BA to nebolo úžasné číslo), niektorí pravidelne, niektorí občas..
trochu si trafil s tým že žijem v inej krajine, tak napolovicu v ČR, a tu okolo brna je tiež pár úpravárov.. bežne si jazdia akurát tiež napr so skladacou pílkou v batohu a keď je padnutý strom tak ho len neobídu ale ak je to možné rovno odstránia.. tých 10min zdržanie na výjazde ťa nezabije a zajtra už pôjdeš na čistom..
vždy to bolo a bude o luďoch, akurát sa poslednú dobu cyklistika silno rozšírila, ale stále platí "dres a bike z teba bikera nerobia" rovnako ako puška milovaných polovníkov
CraObs, trošku Ťa poopravím. Napríklad väčšine bikerov, s ktorými ja jazdím, vyhovujú lesné cesty a bezpečnejšie lesné chodníky a nemajú potrebu ísť na technickejšie trasy. Každý sme rôzni, niekto má rád dolky, iný holky. Niekto ide na výlet kvôli technickej či rýchlej (z)jazde niekde v lese na traili, iný ide na výlet, kde chce poznať krajinu a zhodiť brucho, medzitým je tisíc polôh a každému z nich vyhovuje iný charakter trate. Niekto odvážne zjazdí prudký zjazd v lese, iný by sa tam nepustil ani za svet a je verný svojim lesným cestám a pohodlným chodníkom.
toto si pekne napísal, absolútne súhlasím
A s tými lesnými pracovníkmi to bude neustály boj. Je mylné si myslieť, že by lesníci v častiach kde vedú cyklotrasy obmedzili ťažbu dreva. Čo je však možné, je zmeniť spôsob, akým lesní pracovníci vykonávajú ťažbu.
A v tomto som videl jednu z úloh SLOMBA, aby sa snažila vyjednať spôsob ťažby šetrný k trasám v lokalitách kadiaľ vedú cyklotrasy na národnej úrovni.
snáď sa to podarí čo najskôr spojazdniť...