zaujimaju ma hlavne vyhody a nevyhody UST vs DT swiss riesenia (ale kludne tu rozoberajte aj ine)
takze, ak vsetko dobre chapem...
UST = UST rafik + UST plast + UST ventil
DT = DT rafik + DT tubelesskit + normalny plast*
chapem dobre?
* - k tomu dt tubeless kitu pisu ze len UST plaste ale niekde som tu cital ze aj normalne.. nedefektuje to potom velmi?
+ v DT kite je nejaky maglajz co plast pri defekte lepi, je nieco podobne aj pri UST alebo to tam netreba kvoli hrubke plastov? (a aku uspesnost ma ten maglajz ?
discuss...
posledný komentár: 29. 4. 2013 o 7:41
posledný komentár: 31. 5. 2012 o 21:13
Prerezal som bocnice u predneho Rocket Rona TL (vymeneny za Nobby Nic Evo), aj u zadneho Racing Ralpha TL (vymeneny za Racing Ralph UST Tubeless). Myslim, ze tato kombinacia by uz mala nieco vydrzat.
Aj ked nepustaju bocne steny u TL verzii mlieko, stale je to papier a v zlozitejsom terene treba davat bacha a volit vhodnu stopu. Rezy na bocnici totiz mlieko malokedy zaceli.
Poskodis ho skor, ak ho pouzivas bez duse. 1. - tlak na bocnicu je mensi, takze miesto sklznutia sa, sa lepsie chyti o terennu prekazku a pruser je na svete. 2. - tym, ze nemas dusu, lahsie cvaknes (a preseknes) plast, pripadne ho tymto zoslabujes. Sice su to moje vysvetlenia, ktore nemusia byt spravne, ale prax ukazuje, ze toto je vysledok
Romanx:
edit: a hlavne uz neriesit bocnice, pretoze existuju aj ine plaste ako papierove Schwalbe
NN ma hrubsiu stenu v porovnani s Rocket Ronom. Sice je uzsi a ma o trosku menej agresivny dezen, ale dopredu je to velmi vhodny plast aj pre bezdusaky.
...vždy na fyzike nás učili, že tlak v hydraulickom ale aj pneumatickom ( čiže vzduchovom) telese sa rozpína všetkými smermi rovnako. Takže je jedno či v plášti duša bude alebo nie, ak je v plášti tlak napríklad 3 bar, tak bude rovnako pôsobiť v oblasti behúňa ako aj v oblasti bočnej strany plášťa. Taktiež si myslím že ak je v plášti duša a v nej tlak 3 bar, tak znovu bude na plášť pôsobiť rovnomerne rozložený tlak ako na bočnice tak aj behúň. Takže nerozumiem tomu, prečo by mal byť tlak zrovna na bočnicu menší? To by mohlo byť spôsobené len tým, že je v bezdušovom plášti menší tlak ako v dušovom a preto sa tento viac deformuje podľa nerovnosti a tak dôjde k rozrezaniu. Keby totiž bol tlak vyšší, plášť by sa po hrane len zkĺzol... no riziko prerezania skôr záleží od prekážky a typu plášťa, ako od tlaku a toho čo je v plášti.
tým že nemáš dušu, je práveže možnosť cvaknutia nižšia, pretože duša je v porovnaní s plášťom oveľa tenšia a preseknúť plášť sa síce dá, no je to oveľa menšia pravdepodobnosť, to už musí byť skutočne rana minimálne taká ktorá zanechá peknú pamiatku aj na ráfiku, takže tam by už ani duša v plášti nepomohla ...
...ja som síce zatiaľ bez duší najazdil sotva 200 km, no moje poznatky sú veľmi pozitívne. Tlak v pneu mám nižší o takmer 1 bar, je to neskutočne pohodlné a dobre to drží aj na jemnej šotoline a štrku. Použil som len Rubena Kit + NoTubes tmel na ráfky DT x430 a klasické plášte Bontrager XDX, všetko funguje a drží spoľahlivo.
Samozrejme má to svoje nevýhody .. pracnejšie, špinavšie ak sa človek babre s tmelom, no na druhej strane to sľubuje jazdu bez defektov, pohodlie a lepšiu trakciu plášťa s podkladom. Myslím že to stojí za zváženie a vyskúšanie.
Možno mládež si nepamätá časy keď sa aj v autách vozili dušové pneumatiky a mnoho ľudí sa akosi nevedelo zmieriť s tým že postupne musia prejsť na bezdušové ... verím že tu bude situácia podobná, chce to len čas.
A k tomu sekaniu plastov: Sekaju ich dve skupiny ludi - ti, co este nemaju zvladnutu techniku jazdy, cize zaciatocnici a potom ti, co vedome volia az prilis nizky tlak s ohladom na svoju hmotnost a jazdny styl. Ziadna ina moznost seknutia plasta o rafik resp. rafika o kamen a pod. za beznych podmienok nenastava. Teda ked sa bavime o jazdeni a nie o skakani. Btw. ked niekto seka plaste o rafiky, tak to mu teda asi dlho nevydrzia ani rafiky a nie ze plaste...
A este zas a znovu k tlaku v plastoch - ja fakt nerozumiem, ako ste poniektori jazdili pred prechodom na bezdusove riesenie, ked zrazu ako sibnutim carovneho prutika fukate napr. o ten jeden bar menej. To znamena len tolko, ze ste predtym jazdili na UPLNE zlych tlakoch a nic viac. To s bezdusovym riesenim nesuvisi a nie je to benefit bezdusakov. To sa len o tom sami presviedcate, lebo az ten prechod na bezdusaky vas donutil znizit tlak, lebo sa vsade pise, ze bez dusi sa vozia nizsie tlaky, lebo sa uz dusa neda seknut kedze nie je atp. Ale to je pekna blbost. Uz roky fukam okolo 2,7 baru (postupom casu kym dofukam to samozrejme zmäkne na cca 2,3-2,4 baru) a nevidim dovod, preco by som zrazu len preto, ze teraz nemam duse, mal zacat fukat napr. 2 bary. Ked ten plast raz pri tlakoch pod 2,3 baru v zakrute plava a je uz riziko prave toho cvaknutia o rafik, tak asi ten tlak nie je vhodny na jazdenie, nie? Samozrejme zavisi aj od konkretneho plasta a bocnic aky minimalny tlak je este pouzitelny, ale to tu teraz nemusime znovu riesit.
Klasicky snake bite nie je vobec tazke "dosiahnut" pri technickych kamenistych zjazdoch.
Maval som ich (2-3 krat) paradoxne na fulle, s ktorym si dovolim jazdit divociny, ktore na HT bezne nejazdim.
Inak na maratonoch sa jazdia slusne kudly dolekop.com, takze ani tu by teoreticky nebola o seknutie nudza. Nie vzdy je to o zaciatocnickych chybach.
Pisal som len o poslednych skusenostiach. Nech je ostatnym jasne, ze prechod na bezdus s klasika papierovymi plastami ma aj svoje uskalia.
To je pravda. Som to napisal az prilis tvrdo ked na to teraz pozeram.
Inak som celkom zvedavy na tie jamminove skusenosti napr. po 1000 km.
Citacia zo stranky vyrobcu k mojim plastom - idealne bezdusaky.