Dostali sme už súhlasné stanovisko od Lesov Slovenskej republiky. Ešte čakáme na vyjadrenie Krajského úradu životného prostredia.
Potvrdenia vybavuje hlavne župa, samotné cyklotrasy (C-čka a prípadné terénne úpravy a správu) už bude zastrešovať Slomba.
posledný komentár: 18. 12. 2025 o 18:11
posledný komentár: 9. 12. 2025 o 14:14
posledný komentár: 27. 10. 2025 o 20:30
posledný komentár: 15. 8. 2025 o 12:39
Jednalo sa o vlečku do SZTS, prečo ju zlikvidovali, netuším.
Kúsok za Preskamom by sa dalo napojiť na bočnú cestu, ktorá vyústi pri Tescu. Vytrhané koľaje pokračujú ďalej za tunel a končia pri takých odstavných koľajách, či ako to nazvať. Fotky z júna minulého roka, odvtedy som tam nebol. Čiže možno sa tam niečo zmenilo.
triki: práveže značka tam nie je. Autíčka si veselo jazdia hore dole. Či za svetla alebo po tme. Či je sneh alebo mokro.
K tejto "novej" trase po byvalej vlecke. Urcite by to bola asi najlepsia cyklotrasa, bez prevysenia a priama. Problemove veci su, ktore treba vyzistit a poriesit:
- ochranne pasmo zeleznic, potrebovali by sme suhlas zeleznic, co bude problem dost velky, ako poznam ten monopol...
- je tam i pri Technickom skle prirodna reazervacia "Stokeravska vapenka" - 4. stupen ochrany - suhlas ochranarov
- pri Technickom skle si viem predstavit napojenie na cestu a Dubravku, ale je tam jeden uzky usek medzi Technickym sklom a Penati
- V Devinskej neviem, ako by to bolo s napojenim, kde presne, idealne asi pri Tescu, problem bude doviest cyklotrasu od noveho Cyklomosta k Tescu...
este by ma zaujimal most ponad cestu do kamenolomu, aka je tam volna sirka, ci tam vojde 3 m cyklotrasa...
To je vsetko...
k trikimu raz som sa pytal policajtov ked tam boli povedali ze je tam zakaz. staci aj tabulka CHKO
2 - pri Technickom skle si viem predstavit napojenie na cestu a Dubravku, ale je tam jeden uzky usek medzi Technickym sklom a Penati
3 - V Devinskej neviem, ako by to bolo s napojenim, kde presne, idealne asi pri Tescu, problem bude doviest cyklotrasu od noveho Cyklomosta k Tescu...
4 - este by ma zaujimal most ponad cestu do kamenolomu, aka je tam volna sirka, ci tam vojde 3 m cyklotrasa...
2 - napojenie na hlavnú cestu by nebolo vhodné. Lepšie cez Veľkú lúku a okolo záhrad na Tranovského. Síce ten posledný úsek je strmší, ale lepšie ako na neprahľadnej zákrute medzi autami.
3 - úplne ľahko, k trati vedie cesta, je tam taká veľká voľná plocha, v ďalšej časti sú nejaké konštrukcie na vysypanie materiálu z vagónov, ale všetko zničené. Stačilo by spraviť menší nájazd a to je všetko. Následne cestou plynule okolo Tesca a vedľa pumpy, a bočnými uličkami k cyklomostu.
4 - tam by nemal byť problém.
Možno ak by sa to železniciam predostrelo ako spôsob ich pozitívnej prezentácie v očiach obyvateľstva, že by spravili ústretové kroky.
Na rail.sk, zaujímavé info o vápenke a Devínskej:
Devínska Nová Ves zastávka +) (trať 110). Existovala dvě desetiletí, v letech 1952 (53) - 1973. Nacházela se pod Devínskou Kobylou u bývalé štokeravské vápenky. Zastavovaly zde jen některé dělnické vlaky.
Súčasťou vlečky Slovenských závodov technického skla je vykladacie koľajisko montážneho podniku spojov a nakladacia koľaj v priestoroch zrušeného kameňolomu a vápenky (teraz Presskam)
Devínska Nová Ves zastávka : v areáli vápenky bola priemyselná úzkorozchodná drážka
Nižšie náčrt na satelitnej mape.
K zákazu vjazdu: autá si tadiaľ veselo jazdia. Úsek cesty od Salesu ("parkoviska") kde je ten ukradnutý poklop až hore k bráne, je obľúbená nenáročná trasa na vychádzky. Povedzme s kočíkom, starších ľudí. Cez pekné dni je to tam "plné". A do toho majstri sveta v jazde do vrchu...
dakujem za nakresy, je to tak, ako som si to predstavoval. Ta cast cyklotrasy od rohu Technickeho skla po Tranovseho ulicu je presne to, co vyriesil i buduci developer...
Co sa tyka body 1, tak ver, ze to bude problem...k prirodnej rezervacii su este priradene i ochranne zony...
bod 3, to si pojdem osobne prejst, ale zda sa mi to priechodne, len zas budeme asi na zeleznicnych pozemkoch a ochrannych zon zeleznice... Inak, videl som uzemny plan, planuje sa tu dalsia kolaj, takze tu mmoze byt dalsi problem...
overoval som si tu tretiu kolaj v useku Technicke sklo - Devinska Nova Ves. Tretia kolaj je planovana pre rychlostnu zeleznicu, je tam pre nu vynechany koridor...
S tym ochrannym pasmom mas pravdu, je 20 m, ale velmi sa nedodrzuje.
Tretia koľaj: len v akom roku a v akom storočí.
Bude to mimo témy, ale aj tak sa spýtam.
1, Asi si pri zdroji Laco, nevieš čo je pravdy na tom, že v nejakom územnom pláne BSK či čom, sa plánuje dostavba (po 70 ročnej odmlke) železničnej trate P.Mikuláš-Jablonica? Teda aby sa spravilo priame železničné prepojenie Senica-BA.
2, Nejaké nové info o zrušení VVP Turecký vrch nepoznáš? Ako sa to pekne v lete rozvíjalo, ale následne v jeseni narazilo na rozpad vlády. Veď aj ten zákon o voľnom vstupe do vojenských lesov sa bude musieť budúcu stredu schváliť ešte raz...
3, Ďalej k novým cyklotrasám: nižšie v mape vyznačené dobré a hlavne vhodné poľné cesty, ktoré by sa dali ľahko vyznačiť na cyklotrasy. Všetky mimo hlavnej cesty (až na pár metrov) a bez nákladov na úpravu terénu (okrem vyčistenia jedného krátkeho úseku od konárov).
Dalo by sa s tým niečo spraviť?
info mam, odpoviem zajtra, dnes uz nestiham...
Ano v uzemnom plane uz je zanesena dostavba zeleznice Plavecky Mikulas - Jablonica. Dlhodoby zamer zupy je, aby chodil priamy vlak BA - Zohor - Plavecky Mikulas - Jablonica - Trstin - Trnava - BA. Najma cez vikendy. Ale je to len navrh, musi s tym suhlasit nova vlada, Ministerstvo dopravy je k tomu naklonene....
2, Nejaké nové info o zrušení VVP Turecký vrch nepoznáš? Ako sa to pekne v lete rozvíjalo, ale následne v jeseni narazilo na rozpad vlády. Veď aj ten zákon o voľnom vstupe do vojenských lesov sa bude musieť budúcu stredu schváliť ešte raz...
Tak toto zatial bohuzial nepreslo, zalezi na novej vlade, ako sa k tomu postavi. Problemom je to, ze je to jedine takto vybudovane cviciste na zapadnom Slovensku. Zatial tu nam prechadza cyklotrasa z Jablonoveho smerom na Prepadle, co bude sucastou cyklotras, ktore pojdu cez vojensky priestor Zahorie.
3, Ďalej k novým cyklotrasám: nižšie v mape vyznačené dobré a hlavne vhodné poľné cesty, ktoré by sa dali ľahko vyznačiť na cyklotrasy. Všetky mimo hlavnej cesty (až na pár metrov) a bez nákladov na úpravu terénu (okrem vyčistenia jedného krátkeho úseku od konárov).
Dalo by sa s tým niečo spraviť?
Urcite by sa s tym dalo nieco robit. Jediny problem je, ze je tam vela vlastnikov pozemkov, a musel by si mat suhlas VSETKYCH. Ale nieco s tym urcite robit budeme, minimalne mame na papieri uz obchvat Rohoznika, a budeme riesit i dalsie useky. Na tychto lokalnych cyklotrasach by mohla zapracvovat i samostatne kazda obec. Napriklad momentalne riesim celkom zaujimavy projektik obce Marianka, ktora si z obce chce urobit asi 5 znacenych okruhov, samozrejme, ze velka cast pojde po jestvujucom znaceni, ale pribudnu i nove useky. Prezradzat viac nebudem...
Co sa tyka tej tretej kolaje, je to tak ako pises. Je to poziadavka vlady, nejaka medzinarodna zmluva, medzinarodne zeleznicne koridory. Otazkou je, kedy sa to bude realizovat...
vuc-ka chcela obnoviť osobnú dopravu Zohor-Rohožník ešte minulý rok a nič z toho nebolo.Netreba si stavať vzdušné zámky.
ja viem, ze je to daleka realita, ak vobec... ale tym ze to je v uzemnom plane, tak tie koridory su obsadene, a nic s tym nemozes robit...
Ak by sa zrusila zeleznica Zohor - Plavecky Mikulas, tak budem prvy, ktory tam bude chciet mat cyklotrasu...bola by to luxusna cyklotrasa na zeleznicnom zvrsku...
Ja len píšem,že do Rohožníka chceli obnoviť osobnú dopravu a nakoniec z toho nič nebolo a mala to financovať vucka a to sa mi zdalo ako rozumná vec,ale privatizéri sadky majú asi väčší hlas.Územné plány sa menia dopľňajú dosť často a nie je to naveky pevná vec a dodatkov bude ešte kopec.
Ja si myslím,že ta cyklocesta po tej vlečke je určite reálnejšia ako nejaká koľaj pre rýchlovlaky či čo to má byť.
Súhlasím s trikim: dostavba Mikuláš-Jablonica je nereálna, plány sú jedna vec (cesta ľudí na Mars) a realita druhá. Osobne by som bol za.
Kto tam ešte nebol, tak odporúčam sa ísť pozrieť, čo všetko sa na tej trati spravilo, koľko podjazdov, úprav potokov, celý násyp je hotový. Vhodné aj ako cyklovýjazd. Tu je o tom aj článok http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4314-Po-stopach-zeleznicnej-trate-Jablonica-Plavecky-Mikulas/
Za víkendovú (turistickú) premávku vlakov Zohor-P.Podhradie by som bol, aspoň v letnom období. Stanice v turistických východiskách Lozorno, Kuchyňa, Rohožník, Sološnica, P.P. sú priamo/pri obci, takže by to bolo fajn. Určite by sa našli ľudia (aj ja) čo by to využívali. Lepšie ako sa trepať autobusom.
Laco: "minimalne mame na papieri uz obchvat Rohoznika" k tomuto niečo bližšie? Jeden obchvat som našiel, ale je to lesná cesta pre kameňolom, takže bezpečné to pri tých veľkých nákladiakoch nebolo.
Plus ma ešte napadla asfaltka na cyklotrasu Malacky-Jablonové. Na tom sa nepracuje?
S tou 3. koľajou, je to škoda. Bolo by to perspektívne ako cyklochodník.
Ten obchvat Rohoznika je mysleny ako samostatny cyklisticky chodnik. Je to popri tej lesnej ceste , zatial to riesime ako nutne zlo, radsej by som to riesil ako komplet cyklotrasu Zohor - Plavecky Mikulas, ale na to peniaze nikdy nebudu. Obce samozrejme spia, neriesa ani male kusky cyklotras, co by aj mohli, a zupa to zas vsetko, ani ceez euro fondy nezvladne...
Plus ma ešte napadla asfaltka na cyklotrasu Malacky-Jablonové. Na tom sa nepracuje?
Ta asfaltka Malacky - Jablonove samozrejme ze je riesena, tadial je uz dohodnuta legalna cyklotrasa...
S tou 3. koľajou, je to škoda. Bolo by to perspektívne ako cyklochodník.
Presne tak, i mna to mrzi, ale ak je to vyhradeny koridor v uzemnom plane, tak nikto tam nikdy nic nepovoli stavat...
bod 1, Tato alternativa uz je v rieseni...
To bol i hlavny ciel tejto cyklotrasy, prepojit novy Cyklomost s Malymi Karpatmi.
a
Ten obchvat Rohoznika je mysleny ako samostatny cyklisticky chodnik. Je to popri tej lesnej ceste , zatial to riesime ako nutne zlo, radsej by som to riesil ako komplet cyklotrasu Zohor - Plavecky Mikulas, ale na to peniaze nikdy nebudu.
1-tka je lesná cesta, ale pre nákladné autá kameňolomu, je tam zákaz vstupu...
2-ka je asfaltka a potom klesajúca lesná cesta do Sološníckej doliny. Tadiaľ by sa to nedalo? Podobne ide po asfaltke cyklotrasa cez jablonický kameňolom na Suchánku.