Chcem ist dnes vecer vyskusat novu lampu na bike ale nikomu z partakov sa akosi nechce ist teraz do snehu. Mam v plane vybehnut niekde na peknu cestu a tam smerom na cerveny a biely kriz alebo smerom na zeleznu studnicku po ceste (v lese sa asi jazdit nebude dat).
Tie FZ-kove ultrazoomy, aj nove modely, su velmi schopne fotaciky. Pri dobrom nastaveni kludne zakonkurujes lacnejsej zrkadlovke s nejakym zakladnym objektivom. Navyse to robi aj pekne videa, no musia byt dobre svetelne podmienky..
A k tym bicyklom pri kostole - babky to su stare bajkerky
Dnes som pri Morave stretol jedného cyklistu. V úseku cyklochodníka od odbočky do Stupavy po Devínske Jazero voda nebola. Ďalej neviem, nechcel som to po tme riskovať.
Ďalej voda je, medzi odbočkou do Stupavy a asfaltkou Stupava - Vysoká sú 4 väčšie "mláky", posledné 3 sa dajú prejsť suchou nohou, prvá asi tiež, no nabehol som tam na nejaké nerovnosti na dne, tak som sa namočil
Ďalej voda je, medzi odbočkou do Stupavy a asfaltkou Stupava - Vysoká sú 4 väčšie "mláky", posledné 3 sa dajú prejsť suchou nohou, prvá asi tiež, no nabehol som tam na nejaké nerovnosti na dne, tak som sa namočil
Podľa popisu netuším, ktorý úsek myslíš. Morava sa asi opäť rozleje do okolia. Podľa aktuálnych grafov na shmu, výška jej hladiny stále stúpa.
Už mi je to jasné.
Asi stačilo napísať cyklochodník do Vysokej alebo naproti Marcheggu.
Tam to bude asi ďalšie dni úplne neprejazdné. Čo je škoda, keďže alternatíva okolo zohorskej skládky je humus. Od ich vrátnice k hlavnej ceste tam dávnejšie vysypali piesok a hlinu. Čiže stačí trošku vlhka a je z toho po celej dĺžke krásna blatová kaša.
Naposledy som tadiaľ išiel na konci decembra, keď bolo tak teplo, celý ten úsek (500m-1km) som niesol bicykel na chrbte. Bolo to jediné miesto na celej trase, kde bolo blato...
Čiže tak.
Ináč som prekvapený, ako veľmi je využívaná bočná priama cesta Zohor-Vysoká p. Morave, samé autá. Aby som nebol mimo témy, tak aj po tme je hodne využívaná.
To mi pripomenulo, včera za Lozornom sa premával po poľnej ceste nejaký polovnícky tragač. Nebolo by na tom nič zvláštne keby nebola tma a on išiel bez zapnutých svetiel...
Jasné triki, oni to tu mali všetko. Mňa len zaujal ich rodový znak na kostole-jeleň a zlomené koleso.
Ináč Stupavský kaštiel bol od roku 1867 Károlyiovcov, dali vybudovať aj stupavskú oboru.
Som čítal nedávno zaujímavý rozhovor s potomkom stupavských Károlyovcov http://www.pourart.sk/index.php?main_page=product_info&cPath=17&products_id=793
Pri tomto tu, čo sa tu deje, ma niekedy napadne, či by nebolo lepšie mať tu radšej takýchto pánov čo kedysi... Mali iný vzťah k svojmu vlastnému okoliu.
Dalo by sa o tom veľa popísať... ale nie v tejto téme.
Dnešný výjazd smer Vysoká a potom Stupava. Večer je chladno, ale aj tak dobre. Mesiačik krásne svieti, to ma vždy naštartuje. Dlhšie som po tme nebol fotiť, tak som si to dnes napravil.
Nádhera! To si dopredu pozeráš, kde sa aké vesmírne telesá budú nachádzať alebo len pozrieš na oblohu a "aha, tu je to, tam zase tamto"? Napr. tá Veľká hmlovina v Orióne M42, tú by som pri pohľade na oblohu a nevedomosti zbadal?
Vďaka. Keď som bol "mladší" tak som sa zaoberal tak amatérsky laicky astronómiou.
Toto sú všetko objekty viditeľné aj voľným okom aj v mestách. Foťák ich len trochu zväčšil.
Samozrejme na normálne astrofoto snímky to nemá ani zďaleka, to ale nebolo cieľom.
Pri Mesiaci pár dní pred splnom a ešte pri meste nie je veľmi vhodné fotenie oblohy.
Nie dopredu si to nepozerám, ako je aj v popise, len som sa tak hral s teleobjektívom aby som ho využil, keď som ho mal so sebou. A napadlo ma, že nie každý tuší čo sa dá hore ľahko vidieť.
Tú M42 nájdeš ľahko, stačí si pozrieť Orión (na fotke 7 je viditeľný) a pod tými tromi hviezdami v strede (Oriónov pás) je taký zhluk, tak to je ona.
Plejády bez problémov. Jupiter je teraz večer nad západným horizontom, blízko pri ňom je najjasnejšia planéta-Venuša. Možno mnohí nevedia, ale Venuša sa pri vhodnej pozícii tvári ako náš Mesiac-tiež prechádza fázami, tj, iba časť povrchu je osvetlená.
Jupiter a jeho mesiace pozoroval už Galileo pred 400 rokmi s nejakou záchodovou trubicou a sklom z okuliarov, takže v 21. storočí by bola hanba neodfotiť to čímkoľvek, čo má dlhšie ohnisko.
Dávnejšie som skúšal týmto 300mm objektívom fotiť aj Saturn, ten sa celkom dal a dokonca aj M31-známa galaxia v Androméde sa dala.
Čiže oplatí sa kto chce, tak vyskúšať si niečo také odfotiť/pozrieť, aj bez drahej astrofoto techniky. Expozičný čas treba čo najnižší, už aj 2s expozícia pohne hviezdami.
wukie: uzasne, ze takto je vidno hviezdy (ako som kedysi si vystrihaval hmloviny z casopisov) "obycajnou" 300tkou. No nic .. vyzera to tak, ze to budeme musiet niekedy vyskusat aj to dlhsie ohnisko, ked bude v noci teplo a takato viditelnost (niekam dalej asi od BA). Budes sef astrofoto kruzku
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A k tym bicyklom pri kostole - babky to su stare bajkerky
Mne sa vždy pozdávali tie Panasonic ultrazúmy (tie TZ). Pre bežného človeka ideálne: malé-ľahké-dobré priblíženie.
Dnešná doba je ale o malých bezzrkadlovkách. Dnes o tom bol aj článok na ephote http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/csc---compact-system-cameras-mirrorless-/csc---compact-system-cameras-mirrorless-ii---prehlad/
Asi stačilo napísať cyklochodník do Vysokej alebo naproti Marcheggu.
Tam to bude asi ďalšie dni úplne neprejazdné. Čo je škoda, keďže alternatíva okolo zohorskej skládky je humus. Od ich vrátnice k hlavnej ceste tam dávnejšie vysypali piesok a hlinu. Čiže stačí trošku vlhka a je z toho po celej dĺžke krásna blatová kaša.
Naposledy som tadiaľ išiel na konci decembra, keď bolo tak teplo, celý ten úsek (500m-1km) som niesol bicykel na chrbte. Bolo to jediné miesto na celej trase, kde bolo blato...
Čiže tak.
Ináč som prekvapený, ako veľmi je využívaná bočná priama cesta Zohor-Vysoká p. Morave, samé autá. Aby som nebol mimo témy, tak aj po tme je hodne využívaná.
To mi pripomenulo, včera za Lozornom sa premával po poľnej ceste nejaký polovnícky tragač. Nebolo by na tom nič zvláštne keby nebola tma a on išiel bez zapnutých svetiel...
Ináč Stupavský kaštiel bol od roku 1867 Károlyiovcov, dali vybudovať aj stupavskú oboru.
Som čítal nedávno zaujímavý rozhovor s potomkom stupavských Károlyovcov http://www.pourart.sk/index.php?main_page=product_info&cPath=17&products_id=793
Pri tomto tu, čo sa tu deje, ma niekedy napadne, či by nebolo lepšie mať tu radšej takýchto pánov čo kedysi... Mali iný vzťah k svojmu vlastnému okoliu.
Dalo by sa o tom veľa popísať... ale nie v tejto téme.
Toto sú všetko objekty viditeľné aj voľným okom aj v mestách. Foťák ich len trochu zväčšil.
Samozrejme na normálne astrofoto snímky to nemá ani zďaleka, to ale nebolo cieľom.
Pri Mesiaci pár dní pred splnom a ešte pri meste nie je veľmi vhodné fotenie oblohy.
Nie dopredu si to nepozerám, ako je aj v popise, len som sa tak hral s teleobjektívom aby som ho využil, keď som ho mal so sebou. A napadlo ma, že nie každý tuší čo sa dá hore ľahko vidieť.
Tú M42 nájdeš ľahko, stačí si pozrieť Orión (na fotke 7 je viditeľný) a pod tými tromi hviezdami v strede (Oriónov pás) je taký zhluk, tak to je ona.
Plejády bez problémov. Jupiter je teraz večer nad západným horizontom, blízko pri ňom je najjasnejšia planéta-Venuša. Možno mnohí nevedia, ale Venuša sa pri vhodnej pozícii tvári ako náš Mesiac-tiež prechádza fázami, tj, iba časť povrchu je osvetlená.
Jupiter a jeho mesiace pozoroval už Galileo pred 400 rokmi s nejakou záchodovou trubicou a sklom z okuliarov, takže v 21. storočí by bola hanba neodfotiť to čímkoľvek, čo má dlhšie ohnisko.
Dávnejšie som skúšal týmto 300mm objektívom fotiť aj Saturn, ten sa celkom dal a dokonca aj M31-známa galaxia v Androméde sa dala.
Čiže oplatí sa kto chce, tak vyskúšať si niečo také odfotiť/pozrieť, aj bez drahej astrofoto techniky. Expozičný čas treba čo najnižší, už aj 2s expozícia pohne hviezdami.
Toľko k astrofotookienku.
Obloha bola krásne čistá.