Vymeň na skúšku prehadzovačku ... ak budú pazvuky pretrvávať, prehadzovačka je v tom nevinne.
Reťaz je namastená?
08.05.2012 - 17:51:39
00
Predtým som tam mal inú prehadzovačku starú Shimnao 105 (na 8-kolo) a problém, žeby z toho šli pazvuky nebol, ale je pravda že tá 105 nešla najtichšie a že zlostila pri prehadzovaní, preto som ju vymenil za Campu a komponenty ostali, zadný náboj je ten istý, akurát iba kazeta je nová a výplet.

A reťaz je dosť namastená, mastil som ju, takže nič iné by tie zvuky vydávať nemalo.

Bol som sa na ňom previesť a prehadzovačka prehadzuje ako hodinky, tie zvuky z nej idú najviac pri zaradených stredných prevodoch, nie všade to rovnako hučí, najviac ak mám vpredu prehodené na veľkom prevodníku a vzadu niekde na stredných prevodoch, vtedy ak je reťaz zarovno s prevodníkom a zadným prevodom, teda ak je najmenej krížená, vtedy to viac hučí.

No akurát sa vyskytol další problém, že ak mám vzadu najľahší prevod, tak mi šúcha prehadzovačka (vnútorné vodítko) o špice zadného kolesa, ale iba ak idem zo sedla do kopca, vtedy to občas bije do tých špicov, ak idem po rovinke, tak nie.
Vyčnievajú mi šrúby asi 1 mm za vodítkom, budem musieť skrátiť hlavne hornú, tá je nebezpečne blízko špicov, asi z nej spílujem pilníkom, lebo predsa vodítko je posunuté o 1 mm + vyčnievajúca šrúba další milimeter, tak viac to vodítko ide do toho zadného kolesa a uvidí sa.

A tie zvuky, fakt neviem, je to dosť silné, rušivé, človek má dobré komponenty a predsa. :(
09.05.2012 - 15:41:05
00
Neviem, čo by to ešte mohlo byť.
Podľa fotky ide o rám Favorita, alebo podobného oceliaka. Nebolo by výhodnejšie kúpiť pekný rám, na ktorý budú pasovať všetky komponenty bez kompromisov? Na bazároch je rámov jak maku za zlomok ceny. Čím skôr k tomuto riešeniu dospeješ, tým budeš mať spokojnejší život.
09.05.2012 - 16:25:16
00
Je pravdepodobne, ze sa horna kladka na niektorych prevodoch dostava do kontaktu s pastorkami. Treba zväcsit vzdialenost hornej kladky od pastorkov pomocou "B-tension screw".

Pozri popis a obrazok k bodu 11: http://www.ivelo.cz/servis-tipy-rady/domaci-servis-kol/serizeni-prehazovacky-ii/
09.05.2012 - 16:34:38
00
Je to starý oceľový rám Force Performance, lepší ako starý Favorit, videl som ich vybavené aj so sadou Shimano 105, Shimano Exage 300EX, Exage 500EX a pod.

Tak nový rám som plánoval, niečo lacnejšie, aj som založil tému:
http://forum.mtbiker.sk/co-kupit/cestny-ram-do-150-euro-t28289.html?view=unread#unread
no málo doporúčaní som dostal, pozerám aj bazár ale nič moc, nie je tam toho veľa a asi radšej by som chcel nový bike komplet, no a na tomto som chcel ešte pojazdiť, dokedy nebude našetrené na nový, na niečo poriadne.

Jezus: No to mám nastavené, tým to nie je, je tam dostatočná vzialenosť hornej kladky od pastorkov, ešte som to prekontroloval je to ok.

Počúval som čo to je za zvuk, pomaličky som krútil kľukami a ono akoby reťaz odskakovala od kladiek, taký zvuk kovovo umelý, akoby reťaz odstreľovalo, také pravidelné strely (strelí, ticho, strelí, ticho a tak dookola) dosť sa to ozýva v zadnom náboji, kolese, ráme, ale reťaz nevidno žeby odskakovala, takže neprišiel som na nič, už mám chuť ten bike rozmlátiť. :(
09.05.2012 - 20:14:30
00
Tak bol som na cesťáku pojazdiť, spravil som cez 100 km, hučí to na niektorých prevodoch nepríjemne silno, na niektorých menej, na niektorých sa celkom dá, ako bicykel ide, prehadzovačka prehadzuje, nič sa nestalo, žeby nejaký problém technický, no len ten hluk z tej prehadzovačky ide. :(

O špice mi už nešúcha vodítko, len sem tam cinkne slabúčko ešte, ak idem divoko zo sedla do kopca :( , svoje robí asi i vôľa v zadnom náboji na priemyselných ložiskách, ale ta vôľa je v poriadku, s tým sa nedá nič robiť, to tak má byť, proste stačí že mám vodítko posunuté o 1 mm na vnútornú stranu do kolesa a už to nie je dobré. :(

Inak, škoda, keby tu bol nejaký profi servis, kde servisujú Campagnolo, v mojom okolí, tak by som tam skočil, nech sa na to aspoň pozrú, že čo je vo veci. :(
12.05.2012 - 16:59:01
00
...svoje robí asi i vôľa v zadnom náboji na priemyselných ložiskách, ale ta vôľa je v poriadku, s tým sa nedá nič robiť, to tak má byť, ...


Nepoznam ziaden naboj na priemyslenmych loziskach, ktory ma mat od vyrobcu volu... :shake:
12.05.2012 - 17:01:58
00
To je bežné, že taký náboj má určitú vôľu, získa ju možno po čase, samozrejme nie je nejak veľká, a pozor, veď na to upozorňuje i výrobca, kde doslova uvádza, že malá vôľa v takom náboji, na priemyselných ložiskách, nie je dôvod na reklamáciu a že má to tak byť, že sa nejedná o vadu.
12.05.2012 - 17:09:39
00
Vola na ose naboja so zapuzdrenymi loziskami signalizuje majitelovi cas na vymenu lozisk.
Nic viac nic menej, len pre upresnenie rukami mi preslo XY nabojov so zapuzdrenymi loziskami (Mavic, Hope, Tune, FSA, Novatec, DT Swiss atd).

Kazdopadne tvoj primarny problem to neriesi.
12.05.2012 - 18:11:39
00
Ak je vôľa v náboji, môžu byť zvuky z ložísk odtiaľ. Umytý wapkou - voda v ložiskách a už to chrupoce. Mne na to stačilo prejsť poriadnou mlákou :-) Chruponanie, mletie... chvíľu ticho a znovu. Ešte ma napadlo, drží pevne kazeta? Ak má vôľu, tiež môže "poskakovať" na orechu. Ak tie zvuky nejdú z prehadzky.
12.05.2012 - 18:33:58
00
Raver: Nemáš pravdu ;)

http://www.bikeparkmost.cz/naboje-silnice/campagnolo/campagnolo-predni-naboj-mirage-36-der-2010/

UPOZORNĚNÍ: náboje MIRAGE jsou uloženy na 2 průmyslových ložiscích která v době záběhu (cca 200-500km) začnou vykazovat nepatrnou vůli jejíž vznik je nezbytný pro dobrý chod ložiska a tudíž i komponentu jako takového. Tato vůle zůstává po celou dobu životnosti komponentu nezměněna a nemá ŽÁDNÝ vliv na kvalitativní vlastnosti komponentu. Vznik této vůle není důvodem k reklamaci komponentu.


Zvuky nie sú z ložísk náboja, náboj ide ako hodinky a vôľa je veľmi minimálna, inak wapkou som ho nikdy nevymýval, kazetu mám dotiahnutú, sám som si ju doťahoval, takže to by malo byť ok, ja som si to aj kontroloval. :)

Zvuk je z prehadzovačky, to sa pozná, lebo náboj je ok, ide ticho to mám overené a kazeta je riadne dotiahnutá.

Zvuky prišli po výmene prehadzovačky, komponenty mi ostali pôvodné, s ktorými problém nie je, ako náboj a tieto hlavné veci, takže tam by problém nemal byť.
12.05.2012 - 19:04:33
00
baltimora: K nicomu takemu pri spravnej konstrukcii naboja a standardnom fungovani loziska nemoze po technickej stranke dochadzat.
12.05.2012 - 20:08:09
00
Tak a to upozornenie čo som sem dal ? je len tak ?
13.05.2012 - 16:51:16
00
keyboard_arrow_up