K čomu slúži brzdová kvapalina?

"Brzdnú silu" prenáša kvapalina v hydraulickom okruhu (brzdová kvapalina). Vzhľadom k tomu, že sú kvapaliny nestlačiteľné, sila je okamžite prenesená bez akejkoľvek straty na doštičky, ktoré "zovrú" brzdový kotúč.

Pri brzdení môže trením doštičiek o kotúč dôjsť ku zvýšeniu teploty na niekoľko stoviek stupňov! Pri častom namáhaní bŕzd sa toto teplo nutne prenáša na celý okruh. Dopláca na to kvalita brzdovej kvapaliny, ktorá potom musí mať také zloženie, aby pohlcovala vlhkosť obsiahnutú vo vzduchu. Tým sa značne zníži jej bod varu – s púhymi 3 % vody z 230 °C až na 165 °C. Vzhľadom k tomu, že sa za tohto stavu nachádzajú v kvapaline stlačiteľné plyny, pri núdzovom brzdení s brzdovou kvapalinou vo vare hrozí nebezpečenstvo, že brzdy nebudú reagovať, pretože sa brzdový pedál zošliapne až na doraz.

Je preto nutné pravidelne kontrolovať stav brzdovej kvapaliny.

BRZDOVÁ KVAPALINA Po najazdení 30 000 km (alebo každé 2 roky)

# Pri teplote varu pod 165 °C (kvapalina DOT4).


Toto je pisane takmer vo vsetkych manualoch k autam, kedze sa hydr. brzdach pouziva rovnaka kvapalina, plati to aj pre bajk. Inak je to u Shimana kde sa pouziva mineralny olej a nesmie sa pouzivat brzdova kvapalina.

Why does Shimano use mineral oil for the hydraulic disc brakes?

All Shimano hydraulic disc brakes use natural mineral oil. This oil is friendly to the environment, non-toxic and non-corrosive. This oil is the ideal media for bicycle disc brake systems.


Can I use brake fluid instead of mineral oil for my disc brakes?

Certainly not. All rubbers and seals of the Shimano disc brake system are designed for mineral oil and will not withstand the aggressive brake fluid.


Osobne vymienam brzdovu kvapalinu po 2 rokoch ci som presiel kilometer, 100, tisic alebo 30000.
27.04.2007 - 19:42:47
00
keyboard_arrow_up