Úprimne, bez podstatných zmien je CMS odsúdená na neúspech/zánik.
Podstatne zmeny sa deju predsa kazdy rok, az na to kazdy dalsi sa robia este podstatnejsie :-) s nulovym vysledkom. Mozno si treba polozit otazku : Potrebujeme na SVK vobec nejaku CMS ? Filozofiou by malo byt : Pritiahnutie sirokej bikerskej verejnosti a a hlavne mladeze k tomuto sportu. Ale. Bohuzial cela CMS funguje typicky Slovensky. Nezmyselne pravidla ( miesnie bodov na maratonoch a polmaratonoch, nejednotne pravidla atd. ) financna narocnost pre ucastnikov, organizacne problemy, nekompetentne rozhodovanie v spornych pripadoch to vsetko celu CMS zabija. A to nehovorim o masteni ega niektorych organizatorov o stagnacii jednotlivych pretekov. Vysledkom je rozporuplny zaujem bikerov u ucast v CMS. Ak ma CMS tahat mladez k sportu, zastresit by ju mal SZC ( nie virtualne ), ktory musi stanovit jednotne pravidla pre kazdeho organizatora, idealne by bolo jednotne startovne. Ak niekto bude namietat, ze jednotne startovne je utopia, tak nech sa organizator vykasle na bombasticke reklamy, kapely na podiu atd. Kvoli tomu tam bikeri predsa nechodia. A sponzori su samostatna kapitola. Zbavit sa leziakov je predsa jednoduchsie na maratone ako to rozpredat. Su aj vynimky, ale je ich ako šafranu. Pre mna osobne CMS stratila tvar uz davno.
Tery a spol s vasim rozhodnutim absolutne suhlasim a skoda ze takychto kvalitnych organizatorov cyklo podujati je na Slovensku malo. Tymto samozrejme nechcem nikoho od ucasti na CMS odradit :-)
06.10.2012 - 13:06:28
00
Ahojte, pridám tiež svoje polienko do mlyna.
Podľa mňa je CMS úplne v pohode séria.
Všetko záleží na prioritách, niekto si vyberá len pekné trate, niekto len maratóny v blízkom okolí...
... a niekto chce byť čím najvyššie v celkovom hodnotení CMS, hoci vie, že ak sa mu aj podarí dostať na "celkovú bedňu" bude za to len pohár, možno finančne menej hodnotný ako pohár na niektorom jednotlivom preteku.
No a čo?
Pravidlá sú pre každý rok jasné, každý si vyhodnotí či "sa mu to oplatí" bojovať o celkové umiestnenie.
Niekomu sa zdá, že málo kvalitných jazdcov absolvuje celú sériu a potom celkoví víťazi nie sú tí najlepší MTB maratónci akých na Slovensku máme...
No a čo?
Sú ľudia čo sa aj za takýchto podmienok zamerali na celkové umiestnenie prerátavali si koľko bodov ešte musia získať aby sa dostali vyššie alebo si udržali pozíciu...
... trénovali, na tratiach bojovali, možno nie o víťazstvo v tom jednom preteku ale sledovali sa celkovo "medzi sebou" ...
Ja im veľmi fandím a blahoželám k celkovým výsledkom.
Niekomu sa to môže zdať smiešne...
... niekomu sa zdá smiešne, že sa dospelí ľudia bicyklujú.
Nie som organizátor tak neviem posúdiť ako môže organizátorom zaradenie ich maratónu do CMS poškodiť...
... ale podľa mňa im to v žiadnom príppade nezníži množstvo účastníkov.
Pamätám si ako sa pred pár rokmi "fatranci" snažili o to byť v sérii.
A teraz odchádzajú, je to ich vec, oni vedia prečo.
Prajem Fatranskému MX len to najlepšie rovnako ako CMS a ďalším MX v sériách alebo mimo nich.
Navrhujem v CMS odddeliť celkové hodnotenie "maratónov" od "polmaratónov", ale ak to nespravia, rešpektujem to.
Bicyklu zdar,
hochut.

PS dodám, čo všetci viete, keby boli za celkové umiestnenie napr. až do 10. miesta "riadne prachy" obišli by celú sériu nielen najlepší Slováci ale aj ...
06.10.2012 - 19:17:44
00
nikde tam nevidím Skalku, som rátal že v sérii pre budúci rok ostane

Je možné že opäť bude v termíne Prešova, pokial by nebol.
Skalka ale isto bude ,len nevieme ci v CMS ,alebo samostatný pretek.
Zvažujeme o tom .
06.10.2012 - 20:36:29
00
Nedá mi nenapísať pár slov. Nebyť CMS tak o niektorých krásnych maratónoch ani neviem. Nebyť CMS niektoré by už asi ani neboli. Nie všetci chodíme na maratóny vyhrávať. Účasť najlepších len ukáže kde sú hranice, ku ktorým sa postupne môžem približovať. A bodovanie? Môžem vám povedať, že doberanie sa s kolegom v práci či kamošom o celkovom umiestnení v CMS pridá nejakú tú drobnú motiváciu do ďalšieho tréningu. Ak by teda otázka znela: CMS áno či nie? Odpoveď je jednoznačná: ANO. Nesnažte sa znižovať úroveň výsledkov tých, ktorí mali to šťastie a stáli na stupňoch v záverečnom hodnotení. Klobúk dolu páni pred vami. A ospravedlňujem sa. Aj dámy.
06.10.2012 - 20:54:22
00
Každý maraton je samostatná jednotka.Každý organizátor hľadá vlastných sponzorov a podľa toho určuje štartovné a ceny. CMS je podľa mňa len vytvorenie bodovacej sútaže a pár pohárov na konci sezóny.Ale vďaka tomu sa zvyšuje účasť na marátónoch, kde by niektorý vôbec nešli.Dlhé roky sa jazdil maratón B.Štiavnica a po vystúpení z CMS za 2 roky zanikol. Viem, že Napríklad Fatranu by sa to asi nedotklo,ale niektoré menšie by to možno položilo.Ak by nebola Skalka v serii koľko ľudí by tam prišlo(v tom počasí,inak fajn pretek).Ja aj moje baby sme tam šli kvôli bodovaniu v serii. A tiež nemusím každý pretek ale 10 z 15 je v pohode. Za mňa CMS áno.Ale tiež som za nejaké zmeny.Napríklad koľko 15-16 ročných dievčat jazdilo. Polmaratonske trate sú pre ne veľa. Stačila by im séria na hoby tratiach.Alebo napríklad kategória U23,možno by prilákala niektorých?
06.10.2012 - 22:42:17
00
Naprostý súhlas s tým čo napísal hochut.
Bez CMSky by som nikdy nešiel do Málinca, do Prešova, na Oravu a na mnoho ďalších miest. Dnes sú to moje obľúbené maratóny.
Bez CMSky by som za posledné 3 roky neabsolvoval 33 maratónov.
Pre veľké maratóny ako Fatran, Stupava, Greenbike, Súľov je asi jedno či v CMS sú alebo nie. Tých 700 a viac ľudí tam príde.
Ostatným CMSka učite zvyšuje účasť.
Bodovanie je z môjho pohľadu fajn a motivuje aj v nižších častiach výsledkových listín.
Za mňa CMSka určite ÁNO
06.10.2012 - 23:16:18
00
Pekne si to zhrnul Milan, tiež by som vživote nešiel do Granč Petroviec, Hrabušíc a teraz sú to podľa mňa jedy z naj maratónov na SVK ;-) o rok ich dám určite do môjho repertoára :-)
06.10.2012 - 23:54:56
00
Ja si myslím že CMS by mala ostať, mňa to osobne motivovalo znova začať jazdiť maratóny po cca 10 rokoch. Bodovanie by ale malo byť zvlášť pre maratón a polmaratón. Osobne jazdím len polovičné trate, na tie dlhé jednoducho nemám najazdené a úprimne povedané by to bolo pre mňa trápenie. Tým že bola séria som mal motiváciu odjazdiť dokopy 8 maratónov, čo by ma na začiatku sezóny ani nenapadlo. Nikdy som to nebral ako preteky ale užiť si príjemný deň vždy v iných horách, spoznať miestne trate a tak. A účasť špičky považujem za prínos aspoň si každý vieme porovnať na čom sme.
07.10.2012 - 12:26:12
00
Tohto roku som prvý-krat absolvoval CMS a všetky preteky(13 maratonov) sa my pačili.
(zároveň 1.maraton (Partizanske CMS 2012) boli moje 1. cyklisticke preteky v živote )

Moje rozhodovanie medzi polmaratonom a maratonom vyriešilo bodové ohodnotenie.
Preratal som si, že:
z polmaratonov by som získaval priemerne okolo 700 bodov
z maratonov by som získaval priemerne okolo 900 bodov.
(ale bol v tom "malý" problem => dokončiť maraton)

Podľa mňa to bodovanie je spravodlivé a myslím si, že organizatori tým chcú dosiahnut aby viac pretekarov štartovalo na dlhých tratiach.

A už je len na danom pretekárovi, že čo si vyberie.
Ak chce pretekar jazdiť na celkové hodnotenie v CMS, tak nech si vyberá maratony.
Lebo jazdí CMS (CykloMaratonskaSéria) a nie CPMS (CykloPolMaratonskaSéria)...

Ak by sa oddelili hodnotenia maratonov od polmaratonov, tak ako by sa riešili prípady, ak jeden pretekar odjazdi 10 preteky v CMS ( 5 maratonov a 5 polmaratonov) ???

Bude to spravodlive, ak sa takíto pretekari budú nachádzať na chvoste v dvoch vysledkových listinách ? A pritom jazdili jednu súťaž CMS...

Podľa mňa bolo tohtoročne bodovanie CMS 2012 (10 najlepšie výsledky zo 14 pretekov) dobrá zmena oproti minulému roku a nič by som natom nemenil...

Kazdý pretekár nech si určí priority, ktroré má v danom roku
a že či je ochotný cestovať aj na "ďaleký" východ Slovenska. :)
07.10.2012 - 13:30:09
00
Ahojte, ešte jedno polienko, len tak na zamyslenie.
1,3 x jablko nerovná sa hruška
1,3 x slalom nerovná sa zjazd
1,3 x beh na sto metrov nerovná sa beh na 1600 metrov
...
1,3 x MTB "polmaratón" nerovná sa MTB "maratón"

Už v minulosti existovali víťazi CMS (vtedy ešte Merida cup) v polmaratóne aj v maratóne.

Ale ako hovorím, rešpektujem rozhodnutie organizátorov, oni (možno) vedia prečo 1,3
hochut.

PS keď budem mať svoju sériu (čo nebude nikdy) nebudem miešať hrušky s jablkami :-)
07.10.2012 - 15:02:44
00
Presne moja reč, podla mňa to treba deliť, lebo ak ide niekto dlhú absolútne pomaly, tak má viac bodov, ako víťaz krátkej. Toto by bola podľa mňa jedna z možností, ako prilkať viac ľudí na CMS.


Naposledy upravil dynatom dňa 07.10.2012 - 22:58:14, celkovo upravené 1 krát.

07.10.2012 - 19:04:50
00
ty si to po sebe začni čítať.. hlavný závod makada v piatok, ak niekto ide dlhú pomaly má viac ako víťaz dlhej :D
07.10.2012 - 21:16:47
00
aby si nepovedal, tak som to opravil :-D
07.10.2012 - 22:59:06
00
Mne sa CMS pozdáva, len vďaka nej mám motiváciu "pretekať" aj keď nikdy nebudem na debni a bodovo kvantifikuje moju snahu. A súhlasím s kolegom Záhorakom, je dobré, že ak chce niekto vyhrať CMS, tak musí ísť proste len maratóny a to je asi cieľom. Hoci tým pádom stráca bodovanie polmaratónov zmysel (okrem mladých vekových kategórii). Ale v rámci CMS urobiť dve súťaže? Nakoľko by to bolo dobé, tak to netuším. Ale viem jedno, vďaka maratónom som spoznal pol Slovenska :)
08.10.2012 - 14:55:53
00
Podstatne zmeny sa deju predsa kazdy rok, az na to kazdy dalsi sa robia este podstatnejsie :-) s nulovym vysledkom. Mozno si treba polozit otazku : Potrebujeme na SVK vobec nejaku CMS ? Filozofiou by malo byt : Pritiahnutie sirokej bikerskej verejnosti a a hlavne mladeze k tomuto sportu. Ale. Bohuzial cela CMS funguje typicky Slovensky. Nezmyselne pravidla ( miesnie bodov na maratonoch a polmaratonoch, nejednotne pravidla atd. ) financna narocnost pre ucastnikov, organizacne problemy, nekompetentne rozhodovanie v spornych pripadoch to vsetko celu CMS zabija. A to nehovorim o masteni ega niektorych organizatorov o stagnacii jednotlivych pretekov. Vysledkom je rozporuplny zaujem bikerov u ucast v CMS. Ak ma CMS tahat mladez k sportu, zastresit by ju mal SZC ( nie virtualne ), ktory musi stanovit jednotne pravidla pre kazdeho organizatora, idealne by bolo jednotne startovne. Ak niekto bude namietat, ze jednotne startovne je utopia, tak nech sa organizator vykasle na bombasticke reklamy, kapely na podiu atd. Kvoli tomu tam bikeri predsa nechodia. A sponzori su samostatna kapitola. Zbavit sa leziakov je predsa jednoduchsie na maratone ako to rozpredat. Su aj vynimky, ale je ich ako šafranu. Pre mna osobne CMS stratila tvar uz davno.
Tery a spol s vasim rozhodnutim absolutne suhlasim a skoda ze takychto kvalitnych organizatorov cyklo podujati je na Slovensku malo. Tymto samozrejme nechcem nikoho od ucasti na CMS odradit :-)


RB
Drotár , tiež som v rozpakoch či áno,alebo nie. Trochu ma tvoj príspevok zaujal. Dovolil som si pár vecí okomentovať, nie preto že je to zlé, ale preto že to má niečo do seba ,ale najprv by sa museli upraviť vzťahy SZC, poriadateľ, Poriadateľ a CMS ,Pohárová súťaž atd a aj licenční a hobby . to je množstvo vecí ,ktorým treba dať hlavu a pôtu, a medzi maratónmi obzvlášť. Pre spoluprácu so SZC a riesenie licencný a hobby obzvlášť. ale to musí mať jasno poriadateľ ,či to chce,alebo nie.

DRO , Podstatne zmeny sa deju predsa kazdy rok, az na to kazdy dalsi sa robia este podstatnejsie s nulovym vysledkom. Mozno si treba polozit otazku : Potrebujeme na SVK vobec nejaku CMS ? Filozofiou by malo byt : Pritiahnutie sirokej bikerskej verejnosti a a hlavne mladeze k tomuto sportu.

RB, Z mládežou je to ťažko. nemaju na bicykle, na cestovné a nevidia zmysel to jazdiť,pokiaľ z toho niečo nemajú.

DRO , Ale. Bohuzial cela CMS funguje typicky Slovensky. Nezmyselne pravidla ( miesnie bodov na maratonoch a polmaratonoch, nejednotne pravidla atd. )

RB , Som za to, aby sa to rozdelilo Maratón a polmaratón a keď zamiešať do niektorých podujatí SZC tak aj podmienka zo strany MTB komisie pri SZC vyhodnotiť Elite zvlášť, hoby zvlášť. Vyplatiť finančné prémie pre prvích bez rozdielu kat.

DRO, financna narocnost pre ucastnikov, organizacne problemy, nekompetentne rozhodovanie v spornych pripadoch to vsetko celu CMS zabija.

RB , Preto je nutnosť riadiť sa podľa súť.poriadku pre danú disciplínu a odvetvie a pokiaľ nieje v niektorom bode stanovený bod tak platí pravidlo cyklistiky UCI .
RB , Pokiaľ nedodrží niečo poriadateľ, pretekári blúdia , nieje zdrav. služba ,atd, daná organizácia vyvodzuje sankcie ,pokuty atd . Pravidlá UCI ,a stanovy združenia pokiaľ je vyhlasovatelom súťaže OZ .

DRO , A to nehovorim o masteni ega niektorych organizatorov o stagnacii jednotlivych pretekov. Vysledkom je rozporuplny zaujem bikerov u ucast v CMS.

RB , Áno, SZC pred každou sezónou a pre jednotlivé disciplíny schvaľuje súťažné poriadky, bodovanie a aj výšky štartovného ako aj povinné odmeny ktoré musia pretekári dostať. Pokiaľ to niekto neakceptuje, nieje zaradený do kalendára SZC a ani do pohára v danej sezóne. SZC nevyžaduje členské do pohára.

DRO , Ak ma CMS tahat mladez k sportu, zastresit by ju mal SZC ( nie virtualne ), ktory musi stanovit jednotne pravidla pre kazdeho organizatora, idealne by bolo jednotne startovne.

RB ,SZC nemá právo zasahovať do organizácie pokiaľ nieje organizátorom klub,združenie, ktoré nieje registrované v SZC a seriál sa nejde pod hlavičkou SZC. jazdí sa to pod hlavičkou OZ cyklomaratón .
RB , Zastrešovať hobby podujatia to nieje v kompetencii SZC .Pokiaľ má niekto záujem boli mu pridelené preteky Slovenského pohára, žiaľ zo strany komisie MTB neboli vyvýjané tlaky na organizátorov v sérii, nakoľko to poväčšine zastrešovalo OZ cyklomaratón a tam bol záujem o slov.pohár,ale nebolo možné donútiť poriadateľa k niektorým veciam . dokonca dodnes niesu vo výsledkových listinách z pretekov v CMS ktoré sa išli ako slov.pohár rozdelené kat. dokonca v minulosti bola podmienka vybrať si bud slov.pohár ,alebo cms a pritom to boli jedny preteky. Ale ceny sa pridelovali len v danej kategórii . no a to bolo tak, že potom jazdili licencný radsej to, kde bolo viac alebo hodnotnejsie.

DRO , Ak niekto bude namietat, ze jednotne startovne je utopia, tak nech sa organizator vykasle na bombasticke reklamy, kapely na podiu atd. Kvoli tomu tam bikeri predsa nechodia.

RB , Doprovodný program nieje na škodu, veď aj to je v reportoch častokrát opisované. A nakoniec vyplní to čas čakania na pomalších .Je to na rozhodnutí organizátora ako nakladá z fin.prostriedkami . Ked sú vyplatený pretekári ,zostane na kapelu a program,je to len dobre. Ale v prvom rade ide o pretekárov .potom ostatné .

DRO , A sponzori su samostatna kapitola. Zbavit sa leziakov je predsa jednoduchsie na maratone ako to rozpredat. Su aj vynimky, ale je ich ako šafranu. Pre mna osobne CMS stratila tvar uz davno.
Tery a spol s vasim rozhodnutim absolutne suhlasim a skoda ze takychto kvalitnych organizatorov cyklo podujati je na Slovensku malo.

RB , Je ich viac, len všetko je aj o lokalite o sériach a aj o termíne . Nie len o CMS, ale aj ďaľších, ktoré existujú a aj vznikajú nové .

DRO , Tymto samozrejme nechcem nikoho od ucasti na CMS odradit

RB , Už dlhšiu dobu nad tým rozmýšlam Ano ? / Nie ?
Roman Barényi
08.10.2012 - 19:27:28
00
keyboard_arrow_up