http://www.imdb.com/name/nm0035790/
Life Before Death 2011
Stand Up to Cancer 2010
Tour de France 2010 2010
Athlete 2010 http://www.imdb.com/title/tt1356996/
minimalne ten Athlete moze zaujat
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
A pri 3tyzdnovych etapakoch je to prave schopnost regenerovat (alebo aj takticky setrit sily v spravny cas) a drzat si vykonnost po cele 3 tyzdne to co oddeluje vitaza od porazeneho, ci nie?
druhá otázka: kto, a na základe čoho rozhoduje, čo je na listine zakázaných prostriedkov?
to je dobrá poznámka, takto som nad tým neuvažoval
Finančný ústav, ktorý patrí k dlhoročným sponzorom tohto športu, sa stiahne v reakcii na dopingový škandál Lancea Armstronga a jeho bývalej stajne US Postal. Rabobank podporovala mužskú i ženskú profesionálnu cyklistiku 17 rokov, podľa aktuálnej sponzorské zmluvy ročne do športu investovala 15 miliónov eur.
To by potom možno aj niektoré športy na profi úrovni zanikli. Napr. som nedávno pozeral dokument na HBO o kulturistoch a na nejakej regionálnej súťaži kulturistov mužov a žien bolo z kontrolovaných súťažiacich 57% pozitívnych na doping. A to im pritom nerobia kontroly počas prípravy v mimosúťažnom období, tak ako je to napr. u cyklistov. To by neprešiel snáď nikto v tomto športe.
JOLI: Ako som spominal, v profi kulturistike (kde je aspon trocha penazi, amaterska kulturistika je z pohladu financii totalne smiesna a aj amaterski majstri sveta musia popri sutazi pracovat, ak nemaju osobneho sponzora, alebo ich neplati armada...) je POVOLENE sypat (okrem diuretik, kvoli ohrozeniu zivota pri masivnom odvodnovani na sutaz). Amaterskym robia aj mimosutazne kontroly, a dost casto, ale zalezi ako kde - toto ma na starosti lokalna antidopingova federacia. Vo vela statoch maju kulturistiku na salame lebo je to tak dohodnute, aby mali zavodnici v priprave vyhodu (bohuzial), kedze kulturistika sa v sucasnej podobe bez sypania robit neda a vsetci to vedia
Co sa tyka kulturistiky a US - tam je milion mensich kulturistickych federacii ktore podla mna ani pod WADA a USADA nespadaju ... takze tam sa na antidoping kasle ... vsetci sa chcu hlavne dostat do profi kde sa aspon da nieco zarobit.
Snažím sa dopátrať, kto a akou metodológiou určuje, čo je povolené a čo nie, a zatiaľ sa nedarí.
Snažím sa dopátrať, kto a akou metodológiou určuje, čo je povolené a čo nie, a zatiaľ sa nedarí.
Formalny ramec je popisany tu http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/anti-doping/international-convention-against-doping-in-sport/
a tu je priloha na zaklade ktorej sa reguluje system definovania dopingu http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/anti-doping/international-convention-against-doping-in-sport/annexes/
zoznam zakazanych latok http://unesdoc.unesco.org/images/0021/002161/216126E.pdf ktory vytvara WADA
Wada definuje standardy http://www.wada-ama.org/en/World-Anti-Doping-Program/Sports-and-Anti-Doping-Organizations/International-Standards/
na zaklade ktorych sa urcuje co je povolene a co nie (samozrejme rozhodovanie je na zaklade vedeckych a laboratornych podkladov, a vselijakych stretnuti srandovnych doktorov na vedeckych konziliach - pozri si dokument srdecny pozdrav zo zemegule;))
a aj tu mas zoznam cukrikov co nemozes cmulat
studuj ak ta to trapi;)
tak nejako si to predstavujem
Chcem si o tejto veci urobiť taký ucelenejší obraz, či to celé funguje nejakým normálnym systémom, alebo systémom à la EÚ. Popri tom čítam (teda vlastne počúvam) Hamiltonovu knihu "The Secret Race".
Vstupenka za 1000 dolarů
Galavečera se zúčastnilo 1500 lidí, každý z nich zaplatil minimálně 1000 dolarů. Nadace Livestrong, kterou Armstrong založil v roce 1997 po svém onemocnění rakovinou, očekává, že slavnostní večeří získá zhruba 2,5 milionu dolarů. Mezi hosty nechyběly osobnosti ze světa hudby (Norah Jonesová, Stephen Marley) a filmu (Sean Penn, Matthew McConaughey a Robin Williams).
Takto nejako vznikaju urban legends. Kofein vtedy nebol zakazany uplne, ale iba v nadlimitnych mnozstvach. Limit bol 12mg/l, co zodpoveda cca 8 naraz vypitym kavam pre normalneho cloveka. Poznas niekoho, kto takto kavickuje?
Ja som kedysi bral tieto tablety pred pretekom 4 a to som snad doper?
Práve preto sa snažím dopátrať, kto určuje, čo sa môže a čo už nie. Vždy som si myslel, že doping je len vtedy, keď nejaká chémia zvyšuje výkon (vytrvalosť etc.) a zároveň škodí zdraviu. Pritom napr. o EPO WADA píše:
"While proper use of EPO has an enormous therapeutic benefit in the treatment of anaemia related to kidney disease, its misuse can lead to serious health risks for athletes who use this substance simply to gain a competitive edge. It is well known that EPO, by thickening the blood, leads to an increased risk of several deadly diseases, such as heart disease, stroke, and cerebral or pulmonary embolism. The misuse of recombinant human EPO may also lead to autoimmune diseases with serious health consequences."
Sami pritom uznávajú (a je to spomenuté aj v tej správe USADA), že pri dlhodobej záťaži typu Grand Tours klesá úroveň červených krviniek. Teda keby im išlo o zdravie pretekárov, EPO (prípadne niečo podobné, proste stimulant tvorby červených krviniek, trebárs červené víno
Len tak naokraj, chemoterapia má tiež veľký vplyv na tvorbu červených krviniek, ak sa nemýlim.
@bedo: Ty sa snazis vidiet svet cierno-bielo. Ako keby existovalo nieco, co len skodi,alebo len co pomaha. Ale to nejde. Skoro kazda latka, ktora je na zakazanom liste je v podstate liek. Zisti si, ake lieky sa podavaju starym ludom napr. na pooperacne komplikacie a zistis, ze su to anabolicke steroidy. Normalny ludia si ani neuvedomuju, ze mnohokrat beru latky, ktore maju spickovy sportovci zakazne. Vacsina astmatikov bere steroidy tiez. Tym, ze lekari im ich podavaju na obmedzenu dobu, si telo neznicia. Ale ako by si obmedzoval tuto dobu pozivania u sportovcov, aby si tiez telo neznicili? To sa neda, preto proste idu tie latky na zakazany list.
Lebo inak mi to veľmi pripomína analógiu s marihuanou (nepovoliť ani za nič), pričom alkohol aj nikotín sú podľa výskumov ďaleko nebezpečnejšie (ale keďže je to pre niekoho veľký biznis, tak sa to toleruje).
Súčasný stav - je nejaký zoznam látok, ktoré sú (na základe niečoho) zakázané. Samozrejme, že tým pádom (logicky) nemôžu byť zakázané všetky. Dopingoví "doktori" investujú do vývoja nových látok veľké prachy (biotech je v USA strašný biznis), lebo vedia, že sa im to vráti. Športovec užíva novú látku a všetci sú happy, veď predsa nie je na listine zakázaných, tak o čo ide? Zarobí si na tom biotech firma, "doktor smrť" aj WADA. Odnesie si to športovec. Hmm?