http://www.imdb.com/name/nm0035790/
Life Before Death 2011
Stand Up to Cancer 2010
Tour de France 2010 2010
Athlete 2010 http://www.imdb.com/title/tt1356996/
minimalne ten Athlete moze zaujat
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
posledný komentár: 2. 9. 2025 o 13:24
napríklad? Nech je to akokoľvek, ak sa máme držať témy, LA obviňujú z používania EPO a krvných transfúzií. Obidve sa týkajú manipulácie s množstvom červených krviniek. Ak existuje cesta, ako obísť úlohu červených krviniek v procese zásobovania svalov kyslíkom (prípadne zvýšiť výkonnosť bez zásobovania svalov kyslíkom), rád by som sa o nej dozvedel.
Ďalšia vec, ktorá ma zaujíma je, či je niekde dostupná vedecká štúdia, ktorá by kvantifikovala prínos užívania EPO v závislosti na dávkovaní. To bola jedna z mojich predošlých otázok, či tie mikrodávky EPO nespôsobujú tiež len mikro prínos z hľadiska výkonnosti a či náhodou "nedajbože" nie sú dokonca zdraviu prospešné (lebo to je tiež jedna z možností).
A BTW čiernobiele chápanie dopingu je z môjho pohľadu práve nekompromisné odsúdenie "dopingu" len na základe toho, že je niečo na zozname zakázaných látok (ale Coca Colu radšej aj tak nepite, je to sh*t aj napriek tomu, že kofeín už na zozname nie je
Alebo ešte inak. Ak by som sa opýtal: "Ste za doping?"
Tak si myslím, že väčšina (ak nie všetci, mňa nevynímajúc) by odpovedala niečo v zmysle: "Jasné, že nie, si normálny?"
Ale keby som sa opýtal napr.:
"Ste za to, aby športovci mohli používať EPO v dávkach, ktoré v žiadnom prípade nespôsobia prekročenie ich dlhodobej hladiny hematokritu na liečenie chronickej únavy?"
Asi by sa našlo dosť ľudí, ktorým by stačilo počuť "EPO" na to, aby odpovedali úplne rovnako, ako na predošlú otázku, ale možno by sa našli aj takí, ktorí by povedali: "A prečo nie? Nikomu to neublíži, veď je normálne byť zdravý, len by to asi muselo byť pod nezávislou lekárskou kontrolou, aby nemohlo dôjsť k zneužívaniu." Osobne sa rátam skôr k tým druhým. Aspoň dovtedy, kým ma niekto nepresvedčí, že EPO v malých dávkach škodí v akomkoľvek množstve.
pozn.: píšem EPO, lebo taký je teraz trend, ale kľudne si doplňte váš obľúbený medikament...
Len na okraj - to, že systém vymýšľalo kopec inteligentných ľudí ešte nemusí znamenať, že funguje dobre. Z rôznych príčin. Viď EÚ.
Aspoň nie som jediný, koho to zaujíma.
zaujímavé príspevky. Nejaký doktor k tomu napísal:
"Having a hematocrit > 50 significantly increases mortality and morbidity from strokes, heart attacks, and blood clots.
Now EPO and steroids differ somewhat in that generally any steroids are bad for your health while EPO in and of itself isn't bad, only if it drives the hematocrit over 50.
EPO is quite expensive but paid for by your governments for the most part, and a very reasonable counterpart to repeated blood transfusions. It is a big drain on Medicare in this country. Worldwide sales of the EPO triumvirate Aranesp, Epogen, and Procrit totalled $5.6 billion (with a B) last year; making it the main cash cow for pharmaceutical giant Amgen which makes all 3."
Hmm, ako sa volajú tie preteky okolo Kalifornie? Žeby Amgen Tour of California?
a odpoveď:
"So Lance never went over 50 according to his passed drug tests... so it isn't necessarily dangerous since it can occur naturally in a person. So BS on the "health" argument as long as it is controlled and monitored since he never 'went over the speed limit' so looks good to me. Like monitoring thyroid or B12 or whatever else in one's blood. "
Inak ako počúvam tú Hamiltonovu knihu, tak on uvádza, že EPO mu zvýšilo výkonnosť o 3%. Neviem, či je to reálne číslo, ale nič lepšie som zatiaľ nenašiel. Priznám sa, že som čakal viac, vzhľadom na to, aký humbug sa okolo toho robí. S prepáčením, ale keď sa pred jazdou dobre vyseriem, tak sa môj výkon zmení o viac.
zazil som dopingovu kontrolu aj v 1. hadzanarskej lige (druha najvyssia - vsetci rovnaki "profici" ako pri maratonoch alebo tolkokrat spominanej amaterskej kulturistike... zaujimavy pocit nechat sa kontrolovat pod dohladom "statneho osetrovatela"...
A moje subjektívne hodnotenie kauzy? Mám nesmelý pocit, že sa upieklo niečo, v čom je Lance iba okrajovou figúrkou, hoc terčom zároveň. V hlavnej úlohe sa mi javia byť peniaze, osobné zášte, závisť a vybavovanie nejakých starých účtov. Pripomína mi to nie tak dávne: mučiť, zviazať, kameň na krk - a ak sa utopí, NAOZAJ NEBOLA v moci diabla....
Všetci zrazu svedčia...všetci spoľahlivo z dopingu usvedčení...skrachovanci a neúspešní...spozori odstupujú - ikona už nesype prachy...všetci vehementne kričia VINNÝ, hoci ešte žiadna vina oficiálne dokázaná NEBOLA...Všetko sú zatiaľ teórie, ktoré teraz sypú prachy iným...
Možno ešte budeme prekvapení, keď časom skutočná pravda vypláva na povrch.
Lance, vydrž!