Máte niekto skúsenosť s prepravou biku vlakom? Viem, ze spešniny zrušili, a chceli by sme ísť s kamarátmi na Oravu a zobrať biky. Vraziť takmer 10.000 do strešného nosiča (4 biky) sa mi zdá dosť veľký prepich. Zaujímalo by ma, či je to možné a ako to funguje. Samozrejme aj približná cena. Vopred ďakujem!
musíš si samozrejme kúpiť lístok na vlak, keď príde vlak prídeš s bicyklom k pojazdnej úschovni batožiny
(obvykle je medzi prvými vozňami za rušňom) tam si ho naložíš buď sám alebo ti pomôžu a na bike ti nalepia nálepku s konkrétnym číslom a kópiu tej nálepky si zoberieš so sebou.
Keď si budeš chcieť bike zobrať prídeš (najlepšie ešte pred zastavením vlaku stáť pri úschovni) pred úschovňu a ukážeš im tu nálepku a podla toho ti vydajú bike
Takto to funguje v rýchlikoch, v osobákoch máš vyhradený vozeň na biky kde si ho len zavesíš a sedíš pri ňom a nikomu z cestujúcich sa to nikdy nepáči
v zivote som neukazoval listok od biku pri vystupovani, len som povedal ze ten a ten , alebo rovno si sam vylozil z vagona ktore som chcel )
ak sa ti bude dat tak sa narvi aj ty dnu do vagona a dajak si tam ten bike upevni, ak su haky tak na ne, ak ne tak maj poruke gumicuk a pripni to o nieco, bo inac ti bike ostane len tak oprety o stenu a moze bars kedy kydnut na zem v zakrutach...
a ako pise dartmoor, stoj pri dverach uz 5-10 minut pred stanicou, nak si vsimnu, ak nevsimu tak tahaj zachrannu brzdu, potom si vsimnu
Moje skúsenosti s vlakmi od roku 2011, kedy som vlastne začal takto cestovať (vo vlaku som dovtedy nikdy nesedel) Regionálne osobáky:
- buď nemajú nič (vtedy posledný vozeň, chodbička na konci vlaku)
- majú vyhradené miesto na bicykle, ak je viac vozňový vlak, tak prvý alebo posledný vozeň (staršie len na opretie[kde aj tak neoprieš bicykel aby nespadol alebo nezavadzal], novšie aj na zavesenie) Rýchliky:
- nemajú nič (vtedy posledný vozeň, chodbička na konci vlaku - asi jediný takýto rýchlik na SK je Šarišan, aspoň čo mám skúsenosť, snažím sa mu už úspešne vyhýbať, radšej si dám aj 2 prestupy)
- zjednodušená preprava bicykla (kde je pol vozňa s hákmi)
- pojazdná úschovňa batožín (špeciálny vozeň, tu už nemáš kontakt s bicyklom, zveríš ho sprievodcovi a nie každý takýto vozeň má z pre mňa nepochopiteľných dôvodov háky) IC:
- netuším, nikdy som takým nešiel
Málokedy som mal aj vypísaný lístok od bicykla, vždy som pri nakladaní povedal (aj sama pýtali), že kde vystupujem a na tej stanici mi sprievodca hneď podával bicykel, ešte sa mi nikdy nestalo, že by mi vlak ušiel, ale vždy som na to pripravený, že nasadnem na vlak, predsa nenechám bicykel samého cestovať No a záchrannú brzdu by som neťahal, nestálo by mi to za tie opletačky, asi by som ťahal za kratší koniec, ale po pravde neviem, kedy mám právo zatiahnuť záchrannú brzdu
A čo som zistil nedávno, tak na vnútroštátnu prepravu bicykla nepotrebuješ miestenku pre bicykel, aj keď to medzinárodný rýchlik vyžaduje a necestuješ mimo SR. Túto zimu ma prvýkrát na stanici teta presvedčila, že rezerváciu musím mať (dovtedy na medzinárodnom rýchliku to odomňa nikdy nechceli), ale nechal som sa poddať a kúpil, nevedel som, či nie sú nejaké novoročné zmeny. Sprievodca mi to potom vysvetlil.
no v rýchlikoch je to viac menej bezproblémové, hodíš bike do úschovne a neriešiš, v osobákoch je to trochu komplikovanejšie.
Pokiaľ viem v prepravnom poriadku majú železnice napísané že prvý a posledný vagón osobáku bude vyhradený vozeň na biky, skutočnosť je však iná, v starých vozňoch nieje niekedy vôbec a v nových elephantoch je vozeň na biky len jeden a nikdy nevieš či je prvý alebo posledný, buď sa tipneš správne či bude v predu alebo v zadu alebo si v prdeli pretože nestihneš dobehnúť tak naskočíš kde sa dá a potom ti celú cestu nadáva sprievodca a zazerá na teba a hľadá všetko možné dôvody prečo bike nemôže ísť vlakom
... buď sa tipneš správne či bude v predu alebo v zadu alebo si v prdeli pretože nestihneš dobehnúť tak naskočíš kde sa dá a potom ti celú cestu nadáva sprievodca a zazerá na teba a hľadá všetko možné dôvody prečo bike nemôže ísť vlakom
Z takých dôvodov si občas pre zaujímavosť pred plánovanou cestou pozriem aj radenie vozňov, keďže okrem pojazdnej úschovne sú takéto vozne zvonku rovnaké Ale nikdy som nemal takýto problém, že by som netrafil vozeň Najviac som sa osral Šarišanom, keď som v Hanušovciach nastúpil do prvého vozňa a v Prešove sa prvý vozeň stal tretí a samozrejme som začal ľuďom zavadzať. Takže kým sa vlak po zmene rušňa chystal, som vystúpil von a prebehol do posledného vozňa
Z takých dôvodov si občas pre zaujímavosť pred plánovanou cestou pozriem aj radenie vozňov, keďže okrem pojazdnej úschovne sú takéto vozne zvonku rovnaké Ale nikdy som nemal takýto problém, že by som netrafil vozeň Najviac som sa osral Šarišanom, keď som v Hanušovciach nastúpil do prvého vozňa a v Prešove sa prvý vozeň stal tretí a samozrejme som začal ľuďom zavadzať. Takže kým sa vlak po zmene rušňa chystal, som vystúpil von a prebehol do posledného vozňa
a kde nájdem radenie osobákov? Ešte som nepočul o radení osobákov, vždy len rýchliky a ICčka
Volakedy fungoval aj slovenský web : www.vlaky.net v hornom menu si si klikol na : Prevádzka
a mohol si si vybrať radenie vlakov aj presnu polohu (meškanie) vlakov.
V súčasnosti s grafikonom 2013/2014 sa upravuje, nie všetky vlaky sú popísané, možno ich postupne pridajú.
Neni treba, na vagowebe je väčšina Slovenských osobákov na zelpage sú zase hlavne České vlaky.
Tu si zase môžete pozrieť meškanie http://poloha.vlaku.sk/
mna ako cestujuceho vlakom by skor zaujimalo kedy ma clovek "pravo" zatiahnut zacharannu brzdu.napada ma iba ak by vo vozni horelo alebo nejake ine nebezpecenstvo, no neviem. mozno jaro180 by mi vedel odpovedat.
(asi by sa to dalo niekde vygoogglit no nechce sa mi hladat)
Od noveho roku je novy typ listka tzv listok na bicykel a stoji 1,50. Vlani si stacilo kupovat batozinovy za 1€ a vztahoval sa i na bike. Moje skusenosti su take, ze vacsina sprievodkyn po podani bicykla do batozinoveho vozna nie je schopnych ten bike zavesit na hak, takze ak si ho nepojdete zavesit sami, moze sa vam stat, ze vam ho necha oprety len tak o dvere a pred dalsou stanicou vam padne. Co som s bikom cestoval vlakom tak iba raz mi zastrcili na bicykel papierik, kde bolo napisane kam ten bicykel cestuje, zvacsa sa len spytaju kam ide aby vedeli kedy maju ist otvarat batozinovy vozen. Ak vsak cestuje bicyklov viac a vystupuju v rovnakej stanici tak maju z toho riadny hokej a bicykel vydaju tomu, kto k nemu pride skor Ta sprievodkyna si nema sancu tolko ludi zapamatat a stavim sa ze po druhej zastavke si toho cloveka, co ho tam zavesil nepamata. Preto zo zasady vzdy radsej stojim v ulicke pri dverach batozinovej miestnosti a vidim kto kedy a koho bicykel vyklada a nespustim z mojho nikdy oci.
Dosť záleží aj na koho natrafíš. Teraz som viezol svoju Alpínu z BA do ZA a sprievodkyňa ma nechala bike si zavesiť, dala naň aj lístok a v Žiline som si vyskočil hore do batožiňáku a sám si ho aj podal (samozrejme pod dohladom sprievodkyne). Zase si myslím, že keď tam naložíš na pohľad drahý bike, tak budú robiť všetko tak ako majú, alebo keby sa im počas prepravy stratil, tak by z toho mali asi riadny prúser.
Ešte k tej cene. Ak s bajkom niekam cestujete a budete sa vracať aj naspäť, oplatí sa kúpiť sieťový lístok na bicykel - ten stojí 2,5 €
Ja s pritelkou máme dobré aj zlé skúsenosti, no čo ma najviac trápi, že je velmi málo miesta pre biky a bikerov a ako inak železnice nášho bananistanu nevidia (alebo ignorujú) stúpajúci trend a počet dvojkolesových cestovateľov. Potom z toho pramení mnoho nahnevaných cestutúcich ľudí a aj bikerov. Možno by nebolo na škodu nejako spoločnými silami zatlačiť na ZSSK.
Na ZSSK uz nejaky minimalny tlak minuly rok prebehol. Zrejme aj v jeho dosledku uz tento rok maju listky pre bicykle a nie len listky pre batozinu ako minuly rok. Realne tak minuly rok naozaj nemali velmi predstavu kolko bicyklov prepravia (okrem miesteniek pre bicykle). Navyse im vraj klesaju pocty prepravenych osob, tak si to zovseobecnili, ze klesa aj pocet cyklistov. K nejakym zlavam pre pravidelnu prepravu bicyklov by este mohlo dojst aj tento rok.
Foto z minuleho roka- ZSSK a Regiojet
Takže tento rok špeciálny lístok pre bicykle? Škoda že som z Čergovskej stopy vyhodil, že čo mi predali, ale keďže žiaden sprievodca neprotestoval, tak to bolo asi v suchu
S tymi pokladnickami to moze byt horsie, mne tiez minuly rok obcas nevedeli dat miestenku na bike.
Tento rok cena za prepravu bicykla zostala, zlacnela preprava batozin o tych 50 centov http://www.slovakrail.sk/sk/listok-na-vlak/ine/preprava-bicyklov-a-batozin.html
Dufam ze ked uz maju speci listky, tak zacnu zverejnovat statistiku prepravenych bicyklov. Ostatne listky maju spracovane pomerne podrobne.
Ja idem zajtra prvykrat s bikom na vlaku a nikde som nenasiel ci plati listok pre bike na jednu cestu aj s prestupmi ked idem do KE a v Presove mi treba prestupit a ako to je s cenou ked mam ISIC ci normalne 50% dolu cize 75centov alebo plna cena ,dik za info
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
(obvykle je medzi prvými vozňami za rušňom) tam si ho naložíš buď sám alebo ti pomôžu a na bike ti nalepia nálepku s konkrétnym číslom a kópiu tej nálepky si zoberieš so sebou.
Keď si budeš chcieť bike zobrať prídeš (najlepšie ešte pred zastavením vlaku stáť pri úschovni) pred úschovňu a ukážeš im tu nálepku a podla toho ti vydajú bike
Takto to funguje v rýchlikoch, v osobákoch máš vyhradený vozeň na biky kde si ho len zavesíš a sedíš pri ňom a nikomu z cestujúcich sa to nikdy nepáči
ak sa ti bude dat tak sa narvi aj ty dnu do vagona a dajak si tam ten bike upevni, ak su haky tak na ne, ak ne tak maj poruke gumicuk a pripni to o nieco, bo inac ti bike ostane len tak oprety o stenu a moze bars kedy kydnut na zem v zakrutach...
a ako pise dartmoor, stoj pri dverach uz 5-10 minut pred stanicou, nak si vsimnu, ak nevsimu tak tahaj zachrannu brzdu
Regionálne osobáky:
- buď nemajú nič (vtedy posledný vozeň, chodbička na konci vlaku)
- majú vyhradené miesto na bicykle, ak je viac vozňový vlak, tak prvý alebo posledný vozeň (staršie len na opretie[kde aj tak neoprieš bicykel aby nespadol alebo nezavadzal], novšie aj na zavesenie)
Rýchliky:
- nemajú nič (vtedy posledný vozeň, chodbička na konci vlaku - asi jediný takýto rýchlik na SK je Šarišan, aspoň čo mám skúsenosť, snažím sa mu už úspešne vyhýbať, radšej si dám aj 2 prestupy)
- zjednodušená preprava bicykla (kde je pol vozňa s hákmi)
- pojazdná úschovňa batožín (špeciálny vozeň, tu už nemáš kontakt s bicyklom, zveríš ho sprievodcovi a nie každý takýto vozeň má z pre mňa nepochopiteľných dôvodov háky)
IC:
- netuším, nikdy som takým nešiel
Málokedy som mal aj vypísaný lístok od bicykla, vždy som pri nakladaní povedal (aj sama pýtali), že kde vystupujem a na tej stanici mi sprievodca hneď podával bicykel, ešte sa mi nikdy nestalo, že by mi vlak ušiel, ale vždy som na to pripravený, že nasadnem na vlak, predsa nenechám bicykel samého cestovať
A čo som zistil nedávno, tak na vnútroštátnu prepravu bicykla nepotrebuješ miestenku pre bicykel, aj keď to medzinárodný rýchlik vyžaduje a necestuješ mimo SR. Túto zimu ma prvýkrát na stanici teta presvedčila, že rezerváciu musím mať (dovtedy na medzinárodnom rýchliku to odomňa nikdy nechceli), ale nechal som sa poddať a kúpil, nevedel som, či nie sú nejaké novoročné zmeny. Sprievodca mi to potom vysvetlil.
Pokiaľ viem v prepravnom poriadku majú železnice napísané že prvý a posledný vagón osobáku bude vyhradený vozeň na biky, skutočnosť je však iná, v starých vozňoch nieje niekedy vôbec a v nových elephantoch je vozeň na biky len jeden a nikdy nevieš či je prvý alebo posledný, buď sa tipneš správne či bude v predu alebo v zadu alebo si v prdeli pretože nestihneš dobehnúť tak naskočíš kde sa dá a potom ti celú cestu nadáva sprievodca a zazerá na teba a hľadá všetko možné dôvody prečo bike nemôže ísť vlakom
Z takých dôvodov si občas pre zaujímavosť pred plánovanou cestou pozriem aj radenie vozňov, keďže okrem pojazdnej úschovne sú takéto vozne zvonku rovnaké
a kde nájdem radenie osobákov? Ešte som nepočul o radení osobákov, vždy len rýchliky a ICčka
http://www.zelpage.cz/razeni
a mohol si si vybrať radenie vlakov aj presnu polohu (meškanie) vlakov.
V súčasnosti s grafikonom 2013/2014 sa upravuje, nie všetky vlaky sú popísané, možno ich postupne pridajú.
Tu si zase môžete pozrieť meškanie http://poloha.vlaku.sk/
(asi by sa to dalo niekde vygoogglit no nechce sa mi hladat)
Ešte k tej cene. Ak s bajkom niekam cestujete a budete sa vracať aj naspäť, oplatí sa kúpiť sieťový lístok na bicykel - ten stojí 2,5 €
Foto z minuleho roka- ZSSK a Regiojet
Tento rok cena za prepravu bicykla zostala, zlacnela preprava batozin o tych 50 centov http://www.slovakrail.sk/sk/listok-na-vlak/ine/preprava-bicyklov-a-batozin.html
Dufam ze ked uz maju speci listky, tak zacnu zverejnovat statistiku prepravenych bicyklov. Ostatne listky maju spracovane pomerne podrobne.