Máte nejakú konkrétnu skúsenosť s policajtami v tejto oblasti?
Nikdy s tym problem nemali. Kezde vsetko moze byt "nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na odeve alebo obuvi cyklistu" kde uz uhly a rozmery specifikovane nie su staci, ze tam mas nejaku reflexku (vpredu, vzadu, na bokoch odevu ci obuvi) a je to OK. Ak ti ale nezalezi len na tom aby si nedostal pokutu tak si treba uvedomit, ze reflexka ak ma splnit svoj ucel tak by mala mat urcitu plochu. V skutocnosti za reflexky hovori aj to, ze odrazaju svetlo lepsie ako rozne odrazove sklicka a preto aj reflexka mensich rozmeov dokaze viac ako vacsie odrazove sklicko.
Podla mna tycinky na s*****ch su vyhovujuce.
Cyklista A (povedzme, ze komotne sa pohybujuci starsi rocnik) ide pomalou rychlostou v lavom pruhu obojsmerneho cyklochodnika, kedy ho velkou rychlostou obieha cyklista B sprava, pricom v momente obiehania sa cyklista A nahle zaraduje do (spravneho) praveho pruhu, ale zachytava zadne koleso obiehajuceho cyklistu B. Cyklista A ihned straca rovnovahu, pada a dochadza k zraneniu, cyklista B zostava na kolesach, prechadza dalej a az nasledne zastavuje.
Je tam prevazujuce alebo uplne zavinenie cyklistu B za predbiehanie sprava? Existuje oficialne pravidlo o zakaze predbiehania sprava aj na cyklochodniku?
Neviem, ci vobec je nejaka takato vyhlaska. Avsak zdravy rozum hovori, ak sa nejaky dedko na bikcykli suchce v lavo, nieco nie je dobre a treba spozorniet.
Ak je to cyklochodník označený príslušnou dopravnou značkou (čo asi je), tak je to komunikácia a platia na nej príslušné zákony a vyhlášky. To teda podľa mňa znamená, že síce cyklista A porušil vyhlášku, ale aj cyklista B ju porušil tým, že ho predbiehal sprava. Samozrejme, nie sme tu právnici, ale ak mám použiť Tvoje slová, tak odhadujem, že je tam "prevažujôce" zavinenie cyklistu B (aj keď aj cykliasta A samozrejme porušil zopár paragrafov).
EDIT:
A možno aj nemám pravdu
Zákon 8/2009 o cestnej premávke §55:
"(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava."
Takže odvolával, čo som povedal a mením svoj názor na rovnajú mieru zavinenia oboch. Starší ročník mal dať znamenie o zmene smeru jazdy doprava, ale mladší ročník mal pri predbiehaní dbať na zvýšenú opatrnosť. Ale skutočne by to asi rozhodol až súd (aj keď ten nebude rozhodovať podľa pravdy, ale podľa rodinnej, politickej či inej príslušnosti účastníkov).
To plati na klasickej ceste. Nie na cyklochodniku. Cyklista A siel vlastne v protismere. Si predstav, ze nieco take zazijes v aute. Mna by ani vo sne nenapadlo obiehat dakoho kto ide v protismere zlava.
V zákone 8/2009 som nenašiel pojem "klasická cesta" ani "cyklochodník". Pravidlá, ktoré sú dané v zákone, platia pre všetky verejné komunikácie a teda aj pre "cestičku pre cyklistov", ako sa to oficiálne volá.
jaroh, dik za uzitocny postreh. To citovane ustanovenie §55(5) naraba s pojmom "vozovka", takze mi este vyvstava otazka nakolko sa vztahuje aj na "cesticku pre cyklistov".
Pre uplnost: "Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie vozovkou spevnená časť cesty určená predovšetkým na premávku motorových vozidiel" (§2 ods. 2, písm. w))
Cyklista A siel vlastne v protismere. Si predstav, ze nieco take zazijes v aute. Mna by ani vo sne nenapadlo obiehat dakoho kto ide v protismere zlava.
ved rad by som suhlasil. otazka je, ci (velmi prisne vzate) nebolo na mieste pribrzdit a signalizovat uhni-z-cesty (napriklad zvoncekom ), a az nasledne pripadne obiehat sprava. Hoci na druhej strane, i tak by teoreticky mohol nastat rovnaky vysledok pri urcitom vahani, neochote, nedorozumeni...
Teraz som si po sebe precital. Malo tam byt sprava. Este raz: Je somarina obiehat niekoho po pravej strane ak on ide vlavo v protismere. Jedina moznost je ho nejako upozornit a dufat, ze to pochopi.
Hej, to bol aj moj prvotny vyklad, ale teraz to citam tak, ze vozovka je predovsetkym (ale nie len) pre motorove vozidla, kdezto cesticka pre cyklistov nie je VOBEC pre motorove vozidla. Takze pochybnost zostava.
Je somarina obiehat niekoho po pravej strane ak on ide vlavo v protismere. Jedina moznost je ho nejako upozornit a dufat, ze to pochopi.
Len pre zaujímavosť, moja skúsenosť s Američanmi je, že v takomto prípade (keď niekoho predbiehajú) zvyknú zakričať "On your left!" alebo "On your right!" a celkom to funguje Píšem to len ako pikošku, viem, že to nerieši nimm_zwei-ov prípad.
... ale teraz to citam tak, ze vozovka je predovsetkym (ale nie len) pre motorove vozidla, kdezto cesticka pre cyklistov nie je VOBEC pre motorove vozidla. Takze pochybnost zostava.
Ale postata nie je v tom, pre koho a pre čo je určená aká cesta. Podstata je v tom, či na cyklochodníku platia pre bicyklistov také isté predpisy, ako na bežnej ceste a podľa mňa áno, platia (aj keď tam mám pochybnosti ohľadom niektorých paragrafov, priznávam EDIT: už nemám, vyjasnil som si ich ). Skrátka nikde v zákone nie je napísané, že na cyklocestičke sa jazdí nejako inak ako na normálnej ceste, resp. že tam platia nejaké iné pravidlá (resp. že tam neplatia ostatné ustanovenia zákona). Kua, ale sme právnici, čo?
V Zakone o cestnej premavke je par.55-osobite ustanovenia pre cyklistov : Na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre
cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. - cize cyklista B isiel v svojom smere a po spravnej strane, cyklista A isiel resp. stal na lavej strane cyklochodnika /tvrdil by som, že stal/ , cize cyklista B nema dôvod niekoho upozornovať, že ide po spravnej strane a v spravnom smere jazdy.Dalšim faktom je, že cyklista B nenabúral do cyklistu A /tam by bolo veľa dokazovania,kto,kde išiel a akou rýchlosťou/ ale cyklista B prešiel okolo cyklistu A /neobchadzal ho a ani nepredbiehal, a cyklista A pri vchadzani do smeru jazdy t.j. do praveho pruhu sa nepresvedčil /a nedal prednosť z prava/ či bezpečne a bez ohrozenia môže vojsť do jazdneho pruhu a svojou nedbalosťou sposobil koliziu. Jednoznačne je vina na strane cyklistu A.
Co sa týka o ustanoveni o obiehani po pravej strane vozovky alebo krajnice-klasicky priklad-auta stoja na červenú na semafore alebo je kolona kvoli nehode, tak cyklista nemusi byť zaradený resp. čakať v kolone s autami, ale môže po pravej strane vozovky resp. krajnice /obiehanie z prava/ isť kludne dopredu
poz. obojsmerny cyklochodnik-bola cesta rozdelena stredovou farebnou ciarou? bola "premavka" na cyklochodniku upravena dopravnou značkou?
hej, velki pravnici, najma ja, co som lenivy citat zakon a tak si vypytam relevantne ustanovenie priamo na mtbiker
Len pre zaujímavosť, moja skúsenosť s Američanmi je, že v takomto prípade (keď niekoho predbiehajú) zvyknú zakričať "On you left!" alebo "On your right!" a celkom to funguje Píšem to len ako pikošku, viem, že to nerieši nimm_zwei-ov prípad.
No mne tu tiez v jednom texte omylom takmer uslo "zlava" namiesto "sprava", cize sa desim, ze by som mu zakrical opacne nez treba. To by potom tiez bola zabavna tema na pravnu analyzu
Jujo, s tou vinou a nevinou by som to nevidel tak jednoznačne. Zákon umožňuje cyklistovi obiehať sprava, ale prikazuje mu pritom zvýšenú opatrenosť. No a takto na internetoch neposúdiš, či cyklista B dbal na zvýšenú opatrenosť, napríklad či primerane spomalil - v zadaní sa vyslovene uvádza, že B išiel "veľkou rýchlosťou", čo o zvýšenej opatrenosti nemusí svedčiť. Tak isto môže sudca rozhodnúť, že keďže A išiel neštandardne vľavo, tak B v rámci "zvyšenej opatrenosti" mohol predpokladať, že sa A môže zaradiť do správneho pruhu, atď atď. Isteže bol A na vine, ale podľa mňa ani B nie je bez viny.
no len ked vo svojom pruhu nikoho nemas tak nikoho ani neobiehas ci? obiehanie je podla mna len ak ides za niekym v jednom pruhu a potrebujes ho nejak obist
Jaroh ale tu neslo o klasicke obchadzanie tak ako je definovane v zakone-tam je definovana vynimka pre cyklistu,ze moze obchadzat z prava po krajnici a to len a len z dovodu,ktory som napisal-napr. Si na vyjazde na cestaku a na ceste je nehoda,kolona ma 5km,ty ako cyklista predsa nebudes stat v rade v kolone,kym sa rozpusti,ale mas danu vynimku,ze mozes obiehat z prava po krajnici.
Co sa tyka cyklistu A, tak prakticky sa pripajal do jazdneho praveho pruhu a cyklista A nabural do cyklistu B,ktory jazdil presne podla ustanovenia zakona,par.55-jazda po cyklochodniku t.j. Vpravo.
Inak pozor,ta vynimka obiehania z prava,plati len na ceste (cesta sa 'sklada' z vozovky,krajnice a kraja) a toto sa stalo na cyklochodniku,kde su ine pravidla napriklad aj to,ze na ceste sa nesmie jazdit vedla seba kdezto na cyklochodniku ano....
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nikdy s tym problem nemali. Kezde vsetko moze byt "nahradené odrazovými materiálmi umiestnenými na odeve alebo obuvi cyklistu" kde uz uhly a rozmery specifikovane nie su staci, ze tam mas nejaku reflexku (vpredu, vzadu, na bokoch odevu ci obuvi) a je to OK. Ak ti ale nezalezi len na tom aby si nedostal pokutu tak si treba uvedomit, ze reflexka ak ma splnit svoj ucel tak by mala mat urcitu plochu. V skutocnosti za reflexky hovori aj to, ze odrazaju svetlo lepsie ako rozne odrazove sklicka a preto aj reflexka mensich rozmeov dokaze viac ako vacsie odrazove sklicko.
Podla mna tycinky na s*****ch su vyhovujuce.
Cyklista A (povedzme, ze komotne sa pohybujuci starsi rocnik) ide pomalou rychlostou v lavom pruhu obojsmerneho cyklochodnika, kedy ho velkou rychlostou obieha cyklista B sprava, pricom v momente obiehania sa cyklista A nahle zaraduje do (spravneho) praveho pruhu, ale zachytava zadne koleso obiehajuceho cyklistu B. Cyklista A ihned straca rovnovahu, pada a dochadza k zraneniu, cyklista B zostava na kolesach, prechadza dalej a az nasledne zastavuje.
Je tam prevazujuce alebo uplne zavinenie cyklistu B za predbiehanie sprava? Existuje oficialne pravidlo o zakaze predbiehania sprava aj na cyklochodniku?
EDIT:
A možno aj nemám pravdu
Zákon 8/2009 o cestnej premávke §55:
"(5) Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava."
Takže odvolával, čo som povedal
Pre uplnost: "Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie vozovkou spevnená časť cesty určená predovšetkým na premávku motorových vozidiel" (§2 ods. 2, písm. w))
Tak či tak, 110mat110 má pravdu, keď píše, že mal prinajmenšom "spozornieť" - zákon to tiež hovorí, že si mal "dbať na zvýšenú opatrnosť".
ved rad by som suhlasil. otazka je, ci (velmi prisne vzate) nebolo na mieste pribrzdit a signalizovat uhni-z-cesty (napriklad zvoncekom
Hej, to bol aj moj prvotny vyklad, ale teraz to citam tak, ze vozovka je predovsetkym (ale nie len) pre motorove vozidla, kdezto cesticka pre cyklistov nie je VOBEC pre motorove vozidla. Takze pochybnost zostava.
110mat110, ok rozumiem.
Len pre zaujímavosť, moja skúsenosť s Američanmi je, že v takomto prípade (keď niekoho predbiehajú) zvyknú zakričať "On your left!" alebo "On your right!" a celkom to funguje
Ale postata nie je v tom, pre koho a pre čo je určená aká cesta. Podstata je v tom, či na cyklochodníku platia pre bicyklistov také isté predpisy, ako na bežnej ceste a podľa mňa áno, platia (aj keď tam mám pochybnosti ohľadom niektorých paragrafov, priznávam EDIT: už nemám, vyjasnil som si ich
cyklistov. Po cestičke pre cyklistov sa jazdí vpravo. - cize cyklista B isiel v svojom smere a po spravnej strane, cyklista A isiel resp. stal na lavej strane cyklochodnika /tvrdil by som, že stal/ , cize cyklista B nema dôvod niekoho upozornovať, že ide po spravnej strane a v spravnom smere jazdy.Dalšim faktom je, že cyklista B nenabúral do cyklistu A /tam by bolo veľa dokazovania,kto,kde išiel a akou rýchlosťou/ ale cyklista B prešiel okolo cyklistu A /neobchadzal ho a ani nepredbiehal, a cyklista A pri vchadzani do smeru jazdy t.j. do praveho pruhu sa nepresvedčil /a nedal prednosť z prava/ či bezpečne a bez ohrozenia môže vojsť do jazdneho pruhu a svojou nedbalosťou sposobil koliziu. Jednoznačne je vina na strane cyklistu A.
Co sa týka o ustanoveni o obiehani po pravej strane vozovky alebo krajnice-klasicky priklad-auta stoja na červenú na semafore alebo je kolona kvoli nehode, tak cyklista nemusi byť zaradený resp. čakať v kolone s autami, ale môže po pravej strane vozovky resp. krajnice /obiehanie z prava/ isť kludne dopredu
poz. obojsmerny cyklochodnik-bola cesta rozdelena stredovou farebnou ciarou? bola "premavka" na cyklochodniku upravena dopravnou značkou?
hej, velki pravnici, najma ja, co som lenivy citat zakon a tak si vypytam relevantne ustanovenie priamo na mtbiker
No mne tu tiez v jednom texte omylom takmer uslo "zlava" namiesto "sprava", cize sa desim, ze by som mu zakrical opacne nez treba. To by potom tiez bola zabavna tema na pravnu analyzu
Volajte ma JUDr.
Co sa tyka cyklistu A, tak prakticky sa pripajal do jazdneho praveho pruhu a cyklista A nabural do cyklistu B,ktory jazdil presne podla ustanovenia zakona,par.55-jazda po cyklochodniku t.j. Vpravo.