No, práve na toto som sa stretol s rôznymi názormi - môj problém spočíva v tom, že cez deň bývam dlho v škole - do tretej/štvrtej a nie vždy bude niekto doma. Máme dvor, čiže by čas trávil tam, či to dotyčné štendo zvládne, by som sa ho asi musel spýtať :lol: .
15.12.2014 - 15:22:36
00
No tak, bordera je veľmi inteligentný, vytrvalý a takmer nezničiteľný pes :D
Tá naša má zatiaľ len 11 mesiacov, ale nakoľko sme veľmi psíčkarská rodina môžem už teraz s určitosťou povedať že tak takéhoto vytrvalého psa sme ešte nemali. Je to od prírody pastiersky pes, zvedavý, takže pasie všetko - ovce ( mávame ich sezónne v záhrade na mäso), vtáky, chrobáky, lopty, listy, kamene proste všetko čo sa pred ňou pohne - skúšala to už aj na rybičky v jazierku, toľko sa k nim približovala až už pod nohami nemala kamene ale len lekná :D

Potrebuje veľa priestoru a vyžaduje dosť času. Máme dvor kde je aj s druhým psom - bernským salašníckym aj záhradu v ktorej som jej spravil taký ten parkour pre psy, tam ju sestra cvičí a vybíja z nej energiu + vždy keď je pekne ju berie von - do vinohradov, na poľné cesty s lietajúcim tanierom.

Ako u nás s ňou zatiaľ nebol nijaký problém, (samozrejme keď bola šteňa a rástli jej zuby tak by najradšej odhryzla aj strom, ale veľmi rýchlo sa naučila že má hrýzť len hračky čo sme jej na to dali),vedeli sme do čoho ideme. Ako som už písal, inteligentná, rýchlo sa učí, ( fakt som netušil že čo všetko sa dá naučiť psa :D ) zvedavá, hravá...

Ak má človek pre ňu priestor a nájde si dostatok času hlavne keď je šteňa aby si všetko osvojila. Ideálne je aby na tom dvore keď tam nieje s ňou človek nebola sama ale napríklad s druhým psom.
15.12.2014 - 15:44:58
01
Ďakujem za skúsenosť. ;)
Ak by som si ju zaobstaral, tak by to bolo na letné prázdniny, aby som mal na ňu čas, kým si zvykne.
15.12.2014 - 17:06:57
00
Máme dvor, čiže by čas trávil tam,.

dvor ako taký je zbytočný.. je to inteligentný pes ktorý potrebuje zamestnať a unaviť, ak ho nezamestnáš ty nájde si zábavku sám a to sa na tom dvore dosť prejaví..
ale to že chodíš pravidelne "niekam" vôbec nevadí, hlavne sa mu potom poobede povenovať, pocvičiť, pohrať a zbytok kludne preleží a prespí..
15.12.2014 - 19:02:53
02
Jo, to že nestačí len fyzická únava som sa už dočítal a túto požiadavku akceptujem. :) Takisto mi je jasné, že na dvore sa sám nevybehá - bude to len miesto, kde bude v dobe mojej neprítomnosti.
15.12.2014 - 19:36:10
00
No, rád by som bol, keby sa podelíte s nejakými skúsenosťami. :) Nad týmto psíkom uvažujem už dobré dva mesiace a neustále váham. Napríklad ako to zvláda ak nikto nieje doma a ako dlho ste s ním denne vonku etc... :) Skrátka čo najviac tipov alebo varovaní pre možno budúceho chovateľa. :lol:

Nekupuj psíka. Adoptuj z útulku. V útulkoch čakajú tisíce vyhodených psíkov, ktorí chvíľu potešili, ale potom sa odrazu nehodili do domácnosti. A po vianociach pribudnú ďalší chudáci. Tým, že kúpiš psíka od chovateľa alebo dokonca od množiteľa vytvoríš priestor pre ďalšie množenie a ďalších adeptov do útulkov. Na Slovensku sa v útulkoch asi ako v poslednej krajine v Eu nechcení psíkovia utrácajú. Ak hľadáš priateľa na celý život, nepotrebuješ čistokrvného psíka (iba ak by sa sa chcel s ním chváliť pred známymi). Zachráň jedného z útulku.
Tým, že zachrániš jedného psíka síce nezachrániš ani nezmeníš celý svet. Ale navždy zmeníš život tomu jednému k lepšiemu.
15.12.2014 - 21:49:37
010
https://www.facebook.com/SosBorderCollie
15.12.2014 - 21:51:50
02
Nekupuj psíka. Adoptuj z útulku.

len je teda otázne potom aké budeš mať štastie, vzhladom na to čo od toho psíka budeš vyžadovať v budúcnosti.. či chceš len maznáka na dvor alebo ho pribaliť ako parťáka na tvoje aktivity..
a po zdravotnej stránke je to takisto extrémna dávka neznámeho..
16.12.2014 - 08:03:46
01
Hovorí sa, že starého psa novým kúskom nenaučíš. Ale Kristína zrejme myslela šťeňa. To si dokážeš potom vychovať aby porekadlo Aký pán, taký pes, malo kladný význam. ;-)
V útulku im dávajú dokonca antiparazitiká, čo niektorí ľudia zanedbávajú.
Ja som si adoptoval kedysi dávno kríženca čuvača a chrta. Kamoš si nemohol nechať 6 šťeniatok, tak porozdával známym a neadoptované odovzdal do útulku.
16.12.2014 - 10:36:36
00
niektoré veci psa proste nenaučíš a niektoré len tým že ho "zlomíš".. prípadne jeden pes je šlachtený ako šprintér, druhý vyrtvalec, ďalší povalač.. jedného napr pri biku "zabiješ" za 10km druhý s tebou prebehne kludne 50 a potom ti ešte nosí loptičku že sa chce hrať :D
16.12.2014 - 11:41:25
00
Práve toto sa mi na borderkách páči - tie psy dokážu snáď všetko :) a borderku by som nemal odvahu vziať z útulku, kedže chcem len psíka s PP - nieje to na to, aby som sa ukazoval, ale aby som mal záruku, že mám doma naozaj tú borderku (jej správanie, povahu etc...) a to ešte nespomínam choroby, ktorými takéto psy môžu trpieť.
16.12.2014 - 13:32:53
00
len je teda otázne potom aké budeš mať štastie, vzhladom na to čo od toho psíka budeš vyžadovať v budúcnosti.. či chceš len maznáka na dvor alebo ho pribaliť ako parťáka na tvoje aktivity..
a po zdravotnej stránke je to takisto extrémna dávka neznámeho..

Vidím, že sa v psoch vyznáš :) Ako budeš vedieť, že šteňa čo si kúpil bude spĺňať tvoje predstavy? ;) Podľa toho čo chceš so psíkom robiť predsa vyberáš v útulku, nie? A čo s týka učenia aj starších psíkov asi by si bol prekvapený ich inteligenciou a ochotou sa učiť. Záleží iba na prístupe. Zo psíka väčšinou vychováš svoj obraz ;)
16.12.2014 - 13:36:54
00
Práve toto sa mi na borderkách páči - tie psy dokážu snáď všetko :) a borderku by som nemal odvahu vziať z útulku, kedže chcem len psíka s PP - nieje to na to, aby som sa ukazoval, ale aby som mal záruku, že mám doma naozaj tú borderku (jej správanie, povahu etc...) a to ešte nespomínam choroby, ktorými takéto psy môžu trpieť.

Záruku ti nedá na šteňa ani na psa nikto. A ak áno tak ťa klame :) Akú chceš záruku? Že bude v dospelosti zdravá? To ti nikto nezaručí ani u dieťaťa, že nebude trpieť nejakou chorobou. Keď po roku zistíš, že na niečo trpí, tak čo? Pôjde ju vrátiť? Alebo zanesieš do útulku? Že bude mať povahu akú ty chceš? To záleží predsa vo veľkej miere na tebe.
16.12.2014 - 13:47:52
00
nezaručí ti nikto to hej, ale viem akého vzrastu cca ten pes bude, aké má predpoklady, akej stavby bude a teda akým spôsobom sa pohybuje.. ten pes sa nejakým spôsobom šlachtil a k niečomu sa šlachtil.. nehovor že nevidíš rozdiel medzi dogou a čivavou.. u útulkáča to máš absolútnu lotériu, aj keď aspoň velkosť teda sa odhadnúť dá ale povaha nie, vela vecí je dedičných..
hromade zdravotných komplikácii vieš predísť výberom predkov keď ich poznáš.. a keď 4 generácie nemajú problémy s kĺbami napr tak je vysoké percento pravdepodobnosti že ani tvoj pes mať nebude, čo u útulkáča nevieš.. o epilepsiách a iných chorobách detto..
16.12.2014 - 13:59:03
00
Borderky s PP majú vyšetrenia na rôzne dedičné choroby - na základe týchto vyšetrení u rodičov si budem vyberať šteniatko, takisto potom viem, čo robili rodičia a aké majú povahové črty. Nevravím, že je to stopercentné, ak to tak teda vyznelo, ale tá šanca, že niečim bude trpieť bude omnoho menšia. To, že by som pre niečo také dal psíka do útulku nehrozí a vyznelo to s prepáčením dosť hnusne.
16.12.2014 - 16:00:06
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up