potrebujem poradit - vcera som kontroloval vycentrovanie kolies na favorite a zadné koleso vôbec nie je v rovine s osou sedlovej trubky, bolo vyosene axialne aj radialne. Spravil som taku vec, ze som dal koleso do ramu naopak - podla nejakej teorie, co som si vygooglil na nejakom fore - ak koleso vykazuje rovnake vyosenie, malo by to znamenat, ze je kriva zadna stavba. Ale koleso bolo celkom OK, znamena to, ze stavba je asi + - OK. Dal som dole koleso a hľa! - z jednej strany je oska dost kriva - teda ked som tocil s oskou na kolese, bolo jasne vidno, ako oska na strane pastorka pri otacani osciluje hore dole. Z druhej strany je to OK.
A teraz otazka - ak by byla povedzme kriva draha loziska, oscilovali by oba konce osky, ci?
Kriva oska je este ten lepsi pripad...
Co ma vsak stve je, ze este davnejsie som kvoli tomuto problemu pilnikom mierne(cca 0,75mm) vyhlbil do patky vidlice, aby koleso sadlo (to som bol este mlady a blby...
Diiik.
posledný komentár: 9. 10. 2025 o 14:45
posledný komentár: 13. 6. 2018 o 14:18
druha moznost je ze ked si tam natlacil to kolecko alebo prilis siroku osku tak sa ti lava zadna stavba vyhla smerom von lebo je slabsia a tympadom sa ti aj vyosila jej vyska od zeme a vzdialenost od stredovej trubky. tympadom mas cele koleso vyosene vo vsetkych smeroch. ja som to poohybal na takom hrubsom konari a vcelku som to vyrovnal aj ked teda pohlad na tu stavbu bol trosku divny
kriva oska moze byt len dosledok toho pokrivenia/vyosenia ramu
druha moznost je ze ked si tam natlacil to kolecko alebo prilis siroku osku tak sa ti lava zadna stavba vyhla smerom von lebo je slabsia a tympadom sa ti aj vyosila jej vyska od zeme a vzdialenost od stredovej trubky. tympadom mas cele koleso vyosene vo vsetkych smeroch. ja som to poohybal na takom hrubsom konari a vcelku som to vyrovnal aj ked teda pohlad na tu stavbu bol trosku divny
kriva oska moze byt len dosledok toho pokrivenia/vyosenia ramu
Nooo logiku to dava... skusat ohybat ram radsej nebudem. vymenim osku a vycentrujem koleso, potom sa uvidi. s poziciou kolesa na oske doprava dolava sa da laborovat, v servise by mi to tak ci tak asi vycentrovali do stredu osky - potom je otazne, ako by to sedelo v rame, kedze je vidlica vyhnuta smerom von kvoli sirsej oske... Radsej sa s tym pohram ja, lebo servisak sa s tym serinkat nebude predpokladam. Asi tam bude treba dat podlozku z jednej strany aby som to koleso dostal do roviny so sedlovou trubkou.
Vsak uz aj nad tym rozmyslam, len tiez este nemam ujasnene, ze co je to ten "normalny ram"
pravdepodobne to mas vyosene tak ako je na obr 1 a 2 a potrebujes teda dosiahnut stav 3 (extremne nakreslene aby si to lepsie videl) kedy sa ti dolna tycka staavby posunie hore pretoze sa ti skrati horna cast stavby. z ohybanim pravej dolnej ale pozor aby si nezacal suchat ozubene koleso na kluke o ram. inak ide to naozaj lahko. za 10 minut nemas co robit
alebo si mozes dat odrezat patky a navarit nejake sirsie aby ti to tu vidlu tak neroztahovalo
Dnes som prvy krat na bicykli v praci a pri jazde ma dost tahat do strany kvoli tomu vyoseniu. Asi to dam do servisu vyrovnat - robia rovnanie ramov bezne v servisoch? V domacich podmienkach sa to podla mna neda vyrovnat...
ale ako to ohnes do tvaru obrazka 3 (pozri vyssie), ked ti tu vidlicu drzi este spodna cast ??? to proste nepusti
ale ako som hovoril. favorit to je strateny cas a peniaze. to bol srot uz ked to bolo nove...