Zdravím. Poradte mi prosím mal som osminu a dnes som bol koleso zaniesť v servise vycentrovali mi ho tam a ked som ho doma nasadil na bajk stále bola osmina asi neviem aj kotúč mi šúcha o platničky neviem čo s tým poradte mi. ĎAkujem
podla mna dve moznosti aspon co ja som riesil. bud ohnuty rafik, ale na to by hadam v servise prisli, alebo druha vec jazdis duše? tzn zle sadnuta duša pri ventile, a tym padom zle nasadený plášt. Teda ja som sa s niecim takym takisto potacal a nevedel som na to prist preco mi stale hadze koleso, az mi chlapik poradil vyskusat dusu s inym ventilom a skusit pri nahadzovani plasta potret patku niecim slizkym (mazlavym), ja ze ci moze byt aspon jarova voda, ze moze.
Ja som mal tiez auto ventil a naposledy mi predali uzky ventil ale kratky, preto som ho dost musel povytiahnut z rafika aby som dusu dokazal nafukat, a zevraj preto ze som ho velmi povytiahol a ta tvrdena guma na dusi moze robit ten efekt osminy. Skus dusu s ventilom uzkym a dlhym(neviem presny nazov) a nezatahovat tu dotahovaciu matku, az po nafukani
Uplne najprv vyber a opat vloz koleso. Moze byt nakrivo alebo zle zalozene. 2. Mala osmicka nevadi, kolko je ohnuty kotuc? Ak je to len tak trosicka vycentruj prasa
je velmi pravdepodobne že ak máš rýchloupinák tak po vybratí a znovu nasadení do pätiek si koleso nesadlo na úplne to isté miesto ako predtým takže bude treba trošku vycentrovať brdové prasiatko. preto ti asi šúcha kotúč o platničky.
si si istý že máš na ráfiku osmičku alebo len na plášti? ak náhodou máš plášte schwalbe s bielimi pásikmi po krajoch behúna tak tie nikdy niesú rovno a klamlivo to vyzerá ako osmička. majú to aj plášte wtb nano napr.
prípadne máš nerovnomerne sadnuté patky v ráfiku . môžeš skúsiť tak, že koleso sfúkneš tka na 1MPa zaťažíš to koleso aby bol behúň čo najviac pri ráfiku a poposúvaš koleso po zemi. patky by sa ti mali rovnomerne zatlačiť do ráfku a znova nafúkať. priam aj na 3,5MPa nech si poriadne sadnú a potom sfúknuť na potrebný tlak.
osmičku môžeš zistiť aj tak, že oprieš o vidlicu/rám napr kriedu alebo fixu. roztočíš koleso a postupne budeš približovať. uvidíš či ráfik na niektorých miestach fixa/krieda popíše kde je krivý alebo to bude rovnomerné a ráfik je rovný.
Zhod plast a zatoc kolesom ak ide pekne rovno je to plastom ak nie skus spice ci su vsetky pritiahnute ak nie da sa to spravit ak ano mozes kupit nove koleso lebo to uz nepojde vycentrovat.
Preto ze ak mas uz spice dotiahnute nadoraz a mas osmicku uz tie spice nikam nedotiahnes ,ale moze to bit aj rafkom ak je skriveny mozes centrovat aj tyzden v kuse stale to bude robit.
Serviceman je najbližšie k problemu co týka kotuca je treba skontrolovat nielen dotiahnutie konusou ale aj stav ložiska malsom nepravidelne opotrebene misky vymenil som naboj a kotuc sa takmer neoprie o doštičky , a co sa tyka centrovania tak to neni len pritabovanie na tej strane kds je vychyleny rafek povolit a na druhej dotiahnut ak to nepomuoze tak znova povolit spice a pozornejsie centrovat uz od zaciatku to je mozne za predpokladu ze je raf v dobrom stave
Zdravim chlapi mam podobny problem ked pozrem na zadne koleso a pri vyssej rýchlosti mam pocit ze koleso ide odletiet ,,osmina" nic by ma na tom neprekvapilo keby to nebol fungel bike s cca. 50km nabehom a jazdeny po ceste maximalne prechody po nezpevnenych cestch s priatelkou ktora ma cross. Bol som to pozret a zistil som ze hadze rafik. Vdaka za každý tip.
Nie nebol akurat sa chystam s oboma aj priatelkynim bikom po sviatkoch, ale rad by som bol v obraze, az my nahodou servisak nepovie ze to je moja chyba a hlava my to nebere ze sa moze koleso takto roztriast po par km. Urcite sa do toho nejdem montovat a dam to na tu prehliadku ked je vsetko v zaruke.
ide oto ze tie spice neboli namahane pod zatazou vsetko si musi sadnut, sadnu si aj niple poriadne spice do otvorou na naboji preto sa to trosku roztrase a preto je aj garancna prehliadka kde by ti to mali znova vsetko pozriet a nastavit dotiahnut dopnut
Vdaka chlapi v utorok ho idem zaviest tak uvidim. Asi nieco bude na tom ze si to sadlo ked sa na to vozilo 100kg vrece ako ja. Este ra vdaka za kazdu radu.
Kazdy bajk ma svoju predpisanu nosnost. Zvycajne je to 120kg, ale nikto to neriesi. Jednoducho servisna prehliadka je prave na to, aby sa vsetky taketo veci co si sadli vychytali. Takze sa neboj povedat, co treba spravit. Rozladene radenie, nejake to vrzganie a povolene veci su bezne. Daj im o tom vediet.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mozno niekto iny poradi nieco ine
si si istý že máš na ráfiku osmičku alebo len na plášti? ak náhodou máš plášte schwalbe s bielimi pásikmi po krajoch behúna tak tie nikdy niesú rovno a klamlivo to vyzerá ako osmička. majú to aj plášte wtb nano napr.
prípadne máš nerovnomerne sadnuté patky v ráfiku . môžeš skúsiť tak, že koleso sfúkneš tka na 1MPa zaťažíš to koleso aby bol behúň čo najviac pri ráfiku a poposúvaš koleso po zemi. patky by sa ti mali rovnomerne zatlačiť do ráfku a znova nafúkať. priam aj na 3,5MPa nech si poriadne sadnú a potom sfúknuť na potrebný tlak.
osmičku môžeš zistiť aj tak, že oprieš o vidlicu/rám napr kriedu alebo fixu. roztočíš koleso a postupne budeš približovať. uvidíš či ráfik na niektorých miestach fixa/krieda popíše kde je krivý alebo to bude rovnomerné a ráfik je rovný.