Ahojte, chcel by som od Vas poradiť. Tento rok by som chcel začať nejako zmysluplne jazdit a zlepsit sa. Nie ze by som este nejazdil mam uz nejake tisic km za sebou ale prestava ma bavit len tlacit do pedalov a tlacit na segmentoch) Chcel by som poradit s nejakym treningovym tyzdennym planom, ktory by som mal dodrzat aby som sa aj zlepsoval. Mam 40 zo mna uz ziadna raketa nebude, ale jazdil som cely zivot. Minuli rok som si kupil sigmu rox 11 ktoru pouzivam. Jazdím MTB aj cestak. Pouzivam aj stravu. Posilovnu by som z treningu vynechal kedze sa venujem radsej v prirode horolezectvu. Zimnu pripravu som mal na bežkách, beh, turistika, lezenie... Som v dost dobrej kondicii tebto zaciatok roka no chcel by som svpju kondicku posunut dalej. Zatial len bucham km na druhej zone ktoru mi strava vypocitala 112-148tepov (asi z max tepu 190) a sem tam potlacim nejake segmenty. Rad by som sa dozvedel ci mam jazdit v nejakych inych zonach, ako často, pripadne nejake tempa za vyjazd. Vlastne ako by mal vyzerať moj tyzden jazdenia. Jazdim aj do prace mam to 45km a rad si po praci pridam na cestaku. Týždenné jazdim ak sa dá 3+1, 2+1 zatial sa stale dalo kedze mame taku fajn jar. Poradite mi ako by som si mal nastavit tyzden? Ďakujem
07.04.2020 - 13:57:50
00
Ahoj,
bol som koncom minuleho roka v podobnej situacii, aj ked nie az tak dobre fyzicky. Moj ciel bol nasledujuci: zlepsit kondicku, ale hlavne sa k tomu postavit strukturovane.
Zvyknem chodit do kniznice, a skusil som pohladat nejaky zdroj, z ktoreho by som mohol cerpat. Nasiel som knihu, kt. mi posluzila ako zaklad pre treningovy plan na cely rok; "Cyklistika - Trening a jeho planovanie od Pavel Landa". Je tam hafo informacii, mozem len odporucat.
Na jej zaklade som si vytvoril amatersky plan. Cely rok je rozdeleny na obdobia (3 mesiace), a v ramci obdobi mam plan na kazdy tyzden. V pripravnom obdobi som budoval zaklad (base), a teraz pridavam "vykon".
Zatial na sebe pozurujem vyrazne zlepsie vo vydrzi - pri nizsich tepoch zvladnem viac odjazdit :-)

Uplne inak sa tretnuje s power metrom. Ak mas power meter, a si ochotny cvaknut par drobnych mesacne, ludia si pochvaluju TrainerRoad.com. Aj ine platformy maju rozne predpripravene treningove plany.
07.04.2020 - 15:07:16
00
No neviem ci sa da na sigme rox 11 nazvat to co vyhodnocuje na vykon 3s,10s a priemerny powermetrom, asi nie. To ze ja moc casu na citanie nemam. Ja viem je to iste zaklad ale casu mam malo
07.04.2020 - 15:16:37
00
Radsej by som ostal len pri tepoch, powermetre su drahe))
07.04.2020 - 15:29:25
01
mtbiker_predseda690 Svojho času som si nechal poradiť tu na fóre a odporučili mi túto knihu https://www.martinus.sk/?uItem=144386 on Ondreja Vojtěchovského. Pre začiatok to nie je zlé. Dá sa trénovať, zlepšovať sa a dokonca aj vyhrávať preteky bez powermetra. Hoci powermeter je určite dobrá vec. Môžeš trénovať podľa tepov, ak poznáš svoje HR zóny. Na bike sa dajú odvodiť z bežeckých.
Raz som uvažoval nad powermetrom ajeden top český tréner triatlonu a závodník mi povedal, že ak mám 1000e navyše, tak radšej nech idem na jar na Kanáry, alebo na Malorku a tam nech najazdím z týždeň 1000 kvalitných kilometrov a zlepším sa omnoho viac, ako by som zrazu začal trénovať podľa wattov. Ale nemám powermeter, ani na tej malorke som nebol :D
07.04.2020 - 15:43:25
04
Kurnajz tak dufam ze aspon $lovenskom si najazdil tych 1000))) ako som pisal moc na knihy nemam cas len som chcel vediet ako vy trenujete. Napr pondelok zakladna vytrvalost, utorok neviem na bomby)) streda tempa atd atd. Tepy sledujem, sledoval som aj hodnoty vykonu ktore udava rox ale tie sa tazko sleduju kedze vykon isto závisí od vetra, unavy atd atd preto by som ostal pri tepe s nejakym rozumnym treningom v zonach.
07.04.2020 - 16:02:00
00
ak mas Strava premium a neche sa ti moc studovat aj tam su nejake treningy k dispozicii... podla cielu, ktory chces dosiahnut...
07.04.2020 - 16:18:18
00
Da sa pracovat aj s HR. Nemusis citat celu knihu, staci sa pozriet na priklad treningovych planov podla HR a prisposobit ich tvojim casovym moznostiam a cielom.

Ak chces uz nieco predpripravene tak, neviem ako Sigma, ale napr. Garmin ma nejake zakladne plany na connect.garmin.com. Potom su este nejake free plany ako napr. tu https://beginnertriathlete.com/discussion/training/trainingplans-list.asp ci tu https://www.triradar.com/training-plans/#cycling.
07.04.2020 - 16:33:17
00
Stravu mam premium ale som s nej dost blb v tych treningoch, resp videl som ich tam ale som sa nimi nezaoberal. Budem sa musiet na to pozriet. Tie predpripravene freeplany si idem pozriet. Dam vediet co som vycital, no teraz uz sadam na kona a idem trochu na cestu. Ďakujem zatiaľ
07.04.2020 - 16:38:41
00
mtbiker_predseda690 Ta knižka má cca 170 strán a veľa obrázkov. Takže myslím, že to by si zvládol, aj keď nemáš čas na knihy. Čo myslíš :)? A ak ti aj to je veľa, máš tam niekoľko vzorových tréningových plánov. Okrem toho tu kolega dobre spomenul tú Stravu, alebo Garmin-Connect. Tam sú tiež dostupné rôzne plány podľa toho, aké máś možnosti a ambície. Napríklad ja, ak by som trénoval iba cyklistiku, tak by som dal šancu tej Strave - námätkovo som si to pozrel, keď som mal premium trial a dávalo mi to zmysel. A ver mi, nie je to nič zložité a ak by si aj niečomu nerozumel, za opýtanie nič nedáš. Ak sa ale pýtaš ako trénujeme my, tak z toho príliš múdry nebudeš, lebo každý má iné možnosti a ambície. Ja napríklad trénujem aj beh aj plavčo a tréning si dám podľa najbližšieho preteku, podľa toho, koľko je toho v práci a doma momentálne, podľa počasia atď. Niekedy si píšem pre seba aj plán, ktorého sa v hrubých črtách držím.
A to, že si sleduješ tepy je fajn, ale tá informácia je pre teba zbytočná ako keď počuješ v rádiu prietok vody v Dunaji v Medveďove, ak nie si otestovaný.
07.04.2020 - 20:11:13
00
No prietok vody je pre mna najdôležitejšia informácia)) som kajakár)))) ale v strave som nenasiel tie treningy(( poradte mi ako sa k nim dostanem a ci cez pc alebo mobil dakujem.
07.04.2020 - 22:15:53
00
mtbiker_predseda690 napísal:
No prietok vody je pre mna najdôležitejšia informácia)) som kajakár)))) ale v strave som nenasiel tie treningy(( poradte mi ako sa k nim dostanem a ci cez pc alebo mobil dakujem.


Cez PC. Ale musis mat Strava Premium, respektive teraz sa to vola Strava Summit. Prvy mesiac je tusim zadarmo.
https://www.strava.com/training-plans/cycling
07.04.2020 - 22:32:14
00
Volodja napísal:
Cez PC. Ale musis mat Strava Premium, respektive teraz sa to vola Strava Summit. Prvy mesiac je tusim zadarmo.
https://www.strava.com/training-plans/cycling


Jo jo mám premium len tie tréningové plány sa mi nejako nepozdavaju (xiadny taky aky by som ja chcel) a angličtina nie je moja silná stránka. Nejaký základný vzorec na trening nie je? Nechcem sa zlepsovat v 15minutovom kopci atd atd ale celkovo slapat s tym ze kondicka pôjde lepšie hore
08.04.2020 - 18:42:15
00
mtbiker_predseda690 napísal:
Jo jo mám premium len tie tréningové plány sa mi nejako nepozdavaju (xiadny taky aky by som ja chcel) a angličtina nie je moja silná stránka. Nejaký základný vzorec na trening nie je? Nechcem sa zlepsovat v 15minutovom kopci atd atd ale celkovo slapat s tym ze kondicka pôjde lepšie hore

Mne by napriklad vyhovoval presne takyto plan. Napriklad, si chcem spravit osobaky na miestnych kopcekoch ako Raca -> Biely Kriz, Karpatska ->Kamzik, Hainburg->Braunsberg, cize by som si presne vybral ten trening na 15 min kopec.
Ale rozumiem ti, co chces. V tom pripade by som vonkoncom siahol po tej tenkej knižke od Vojtechovskeho. Mas tam aj teoriu, aj konkretne treningove plany na sezonu pre 3 typy amaterskych jazdcov, ktori sa chcu zlepsovat a zapretekat si. https://www.preskoly.sk/p/115249-cyklistika/
11.04.2020 - 12:22:51
01
Ahoj. Ako byvaly profesionalny sportovec ti mozem poradit len jedno. Daj si ciel ktory chces dosiahnut. Napr. za aky cas chces zajst nejaky pretek, alebo nieco podobne a potom na zaklade toho sa musi nastavit trening. Zaroven vysledky treba pravidelne vyhodnocovat, napr. na mesacnej baze a tiez je dobre chodit pravidelne na preteky. Preteky su jednak najlepsi trening a tiez najlepsia motivacia.
15.04.2020 - 23:40:29
01
keyboard_arrow_up