NOISE: Vianočná kapustnica II
300 g kyslej kapusty, sušené huby, 1 lyžička bravčovej masti, 1 lyžička múky, mletá červená paprika, rasca, 1 bobkový list, 4-5 zrniek celého čierneho korenia, 2-3 zrnká borievok, 1 malá cibuľa, 300 g údenej domácej klobásy, vývar z údeného mäsa, smotana podľa krajovej zvyklosti, 1,5 l vody.
Kyslú kapustu pokrájame, vložíme do hrnca a zalejeme vývarom z údeného mäsa, alebo vodou. Do kapusty pridáme bobkový list, pár zrniek celého čierneho korenia a sušených borievok, trochu rasce, trochu usušených hríbov, prikryjeme a na miernom ohni varíme 40 minút. Na bravčovej masti porestujeme pokrájanú cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, odstavíme z platne a pridáme mletú červenú papriku, rozmiešame, nalejeme trochu studenej vody a roztopenú zápražku vlejeme do vriacej kapusty. Spolu rozmiešame, vložíme domáce klobásy a varíme 30 minút. Nakoniec môžeme priliať rozhabarkovanú kyslú smotanu. Klobásy nepokrájame, ale podávame v tanieri celé kusy.
presne v štýle tohto receptu varím teraz kapustnicu aj ja ....o pár hodín bude hotová, necham odležať, aby bola zajtra lepšia ako dnes