Čaute, chcem pomôcť kamarátovi vybrať bicykel. Nevie sa rozhodnúť, či ísť do HT, alebo gravelu.
90% trás jazdí cestami 1 a 2 triedy, vážsku magistrálu, chcel by občas aj na Butkov, kde už bol na fulle, ale šiel tam a naspäť celý čas po hlavnej ceste prvej triedy.
Keď sme šli na fulloch menší okruh a mal sa prejsť kúsok cez les medzi dedinami, presvedčil ma, že to otočíme a pôjdeme nazad po asfalte. Cestu 1 triedy vybral aj keď bola vedľa bočná cesta. Je zvyknutý na 3x9, traily a blativé kamenisté cesty neobľubuje a v servise nie je zdatný. Teraz nemá žiadny
bicykel a chce mať len 1.
Má na výber Gravely do 1300-1400, alebo HT rôznych druhov cca 600-700€, kde by mohol dať tenšie plášte. Jedná sa o nové bicykle a šetriť nebude, ak
bike splní čo potrebuje.
Gravel 10,8kg, WTB riddler 37c plášťami (má možnosť vložiť oficiálne až 44c napr Tufo, niekto písal že sa vojdú až 50), GRX RX400 2x10 46/30 - 11/34 (dá sa zväčšiť na 11/36), hydraulické brzdy GRX400 s chladením, ktoré pri vyskúšaní chválil. Gravel chválil celkovo, ale stále rieši či kúpiť HT.
HT 13,5kg cues 6000 2x11 36/22 - 11/45, brzdy MT200. Kúpou HT by ušetril. Plášte by dal trochu tenšie. Následne by vynášal po schodoch o 2,7kg ťažší bicykel niekoľko poschodí a jazdil by s ním takmer stále asfaltky vo veľmi malej miere poľňačky.
Butkov má podľa naklikania v mapách dĺžku 1,27km a prevýšenie 147m. Na 9,5kg cesťáku 36T-28z 1km 12% stúpania som vyšiel bez problémov, dokonca som takmer vyhral horskú súťaž, ale to bol čistý asfalt a na Butkove som bol iba na fulle. Najdôležitejší je zjazd v Butkova na gravely. Zase každý druhý týždeň tam jazdiť nebude a v zime v snehu vôbec. Na fulle mal už aj rovinatejšiu 100vku. Na gravely ani cestnom ešte normálne nikdy nejazdil, iba tak na skúšku pár 100m po rovnom asfalte, nechce aby bol na ňom vytrasený.
Na cesťáku s 25 plášťami, ráfkovými a karbon vidlou, mám najazdené tisíce km, krátke úseky prejdem pomaly aj lesom, a cítim ako podo mnou ide prasknúť, predné
koleso vibruje pri zjazde. Požičal som si
gravel s hydraulickými a po štrku v zákrute som doslova preletel, až mám chuť ho vymeniť. Do ťažšieho terénu som sa gravelom neodvážil, lebo nebol môj.
Osobne by som na jeho trasy volil gravel všetkými desiatim, lebo viem čo dáva cesťák. Butkov s gravelom takto osobne posúdiť neviem.
Ďakujem za rady.