Ja som tu nedávno riešil výber biku pre nášho 5ročného syna, 115cm. Teda výmena bežného 16" modelu za iný bicykel 16" a 20, nakoniec to zostalo pri novom 16" palcovom WOOM-e. Pár info :

Nedávno mal malý syn 5rokov. Doteraz odjazdil zopár pretekov, akcií alebo výletov (všetko pre potešenie z jazdenia spolu s kopu ďalších detí) na zdedenom (po bratrancovi) bežnom 16“ bicykli. Niežeby ten bicykel bol vyslovene zlý, myslím si že malý to doteraz nikdy neriešil, iný bicykel nemal a bicyklovanie ho tešilo, ale nejaké horšie vlastnosti sa na ňom našli. Bežná váha týchto bicyklov je 8kg (čo cítiť aj pri prenášaní alebo vyťahovaní predného kolesa ponad obrubník) , majú zadnú protišliapaciu brzdu (malý syn nevedel presne dávkovať brzdu a pár krát dole kopcom pekne zašmykoval) a hlavne tento bicykel nebol „jeho“.
Tak som sa rozhodol že bicykel vymením. Zaujímali ma modely s lepšou váhou, dvomi pákovými brzdami a zatiaľ bez prevodov. Malý má ešte doteraz problém so sústredením sa a povelmi vľavo/vpravo, nejaké prevody zatiaľ nepotrebuje. Vyberal som teda z modelov BELTER, KUBIKES, WOOM, ISLABIKES, FROG, RIDGEBACK, CORE ... Navštívil som osobne oba slovenské cykloobchody www.cyklospeciality.sk a www.active-one.sk, ktoré sa dovozom takýchto bicyklov zaoberajú. Niektoré modely sme vyskúšali, porovnali, podržali v ruke. Nakoniec to u mňa vyhral WOOM. Len sa rozhodnúť pre správnu veľkosť. Malý mal 115cm, ale kratšie nohy a dlhšie telo, keď sme skúšali 20“ bicykle tak sa bál že si udrie „príslušenstvo“ a potreboval mal pocit, že zo sedadla dosiahne na zem. Takže ak som chcel aby sa aj on „dobre cítil“ na bicykli, tak sme zostali pri 16“.

WOOM 3 bol ale na jar vypredaný, výrobca nastránke http://www.woombikes.com/ mal problém, nestíhal a posúval termíny dodania do obchodov vždy na ďalší mesiac. Nakoniec sa mi ho podarilo zohnať v cykloshope až v Hannoveri, v peknom modrom prevedení. Posledný jeden kus. Nasledovalo už len pár vymenených emailov, zaplatenie cez Internet banking a čakanie na DHL kuriéra. No a po týždni došiel.
08.08.2016 - 23:12:37
00
Nasledujú postrehy a zaujímavosti :
1. Bicykel som kupoval hlavne kvôli hmotnosti. Rám je hliníkový, konkrétne Al6061 zliatina. Pôvodný 16“ bicykel mal aj po výmene obyčajných plášťov za ľahšie váhu cez 8800gr aj so stojanom. Na mojej digitálnej závesnej váhe bol pri novom WOOM bicykli údaj 6020gr bez stojana. Je to veľký/malý rozdiel? Neviem, ale malý syn sa prestal sťažovať že nevládze tlačiť, a ak spadne tak sa dokáže rýchlejšie zdvihnúť z pod bicykla. Dá sa ísť s váhou aj nižšie ale zároveň aj cenou vyššie.
2. Pár krát sa mu pri páde stalo, že sa mu pretočili na pôvodnom bicykli na zemi riaditká a keď chcel pokračovať na bicykli ďalej, nevedel si sám pomôcť. Tu je na prednej vidlici taká gumička uchytená o spodnú rámovú trubku, ktorá bráni práve jej pretočeniu. Neviem na koľko je užitočná, ale pri pár pádoch, ktoré sme už zažili, nebol problém a pokračovali sme hneď v ceste ďalej.
Príloha:
woom-14.JPG
woom-14.JPG 25.54 KiB thumb_up0thumb_down



3. Brzdové páčky sú prispôsobené deťom, zadná pravá má zelenú farbu a predná čiernu. Od výroby bola predná nastavenia trochu tvrdšie ako zadná, hoci mne sa tak nezdala, následkom čoho sme mali prvý pád hneď počas prvej jazdy. Jemné doladenie a jazda pokračovala bez problémov. Farebné odlíšenie páčiek sa veľmi osvedčilo, dole kopcom stačí povedať, že sa brzdí pravou zelenou brzdou a pomáha to.

Príloha:
woom-10.JPG
woom-10.JPG 27.35 KiB thumb_up0thumb_down



4. Sedlo sa nastavuje rýchloupínakom ako na predchádzajúcom bicykli, ale kolesá nemajú na koncoch osiek matice. Samotné osky sú duté a nasadzujú sa do nich matice na imbus. Nemusím tak nosiť so sebou veľký nástrčkový kľúč, ale stačí multikľúč. Drobnosť ale poteší.
5. Na druhej strane reťaz nie je celá zakrytá, plastový kryt nahradila kovová ochrana predného taniera.
6. A kľuky sú pekné frézované, odľahčené, ale sú kratšie 95mm oproti 105mm, takže má menší záber. Zase sa nekope kolenami do rúk pri šliapaní.

Po prvom oťukaní sme vyrazili na výlety. Synovi sa hneď pozdávala farba ( modrá je ozaj pekná), trochu vyššie riaditká (niektoré modely majú klasické rovné riaditká, čím sa sedí viac športovejšie ale tu sú riaditká vyššie a tak je posed pohodlnejší) a váha. Dal niektoré kopčeky a prekážky, ktoré predtým nedal. Ovládanie bŕzd je lepšie, z môjho pohľadu mu dole kopcom viac verím a keď ideme vedľa seba tak stačí povedať „brzdi teraz pravou/ľavou a slabšie/silnejšie“ a zvláda to. Zažili sme už nejaké pády, odniesol si to zatiaľ len zvonček (výmena), pár drobných škrabancov, ale malý syn nemá problém a vždy sa zdvihol a pokračoval ďalej.

Menším nedostatkom, zatiaľ jediným, je že stojanček na veľký imbus, ktorý na multikľúči nemám.
08.08.2016 - 23:15:21
00
Po prvom oťukaní sme vyrazili na výlety. Synovi sa hneď pozdávala farba ( modrá je ozaj pekná), trochu vyššie riaditká (niektoré modely majú klasické rovné riaditká, čím sa sedí viac športovejšie ale tu sú riaditká vyššie a tak je posed pohodlnejší) a váha. Dal niektoré kopčeky a prekážky, ktoré predtým nedal. Ovládanie bŕzd je lepšie, z môjho pohľadu mu dole kopcom viac verím a keď ideme vedľa seba tak stačí povedať „brzdi teraz pravou/ľavou a slabšie/silnejšie“ a zvláda to. Zažili sme už nejaké pády, odniesol si to zatiaľ len zvonček (výmena), pár drobných škrabancov, ale malý syn nemá problém a vždy sa zdvihol a pokračoval ďalej.

Menším nedostatkom, zatiaľ jediným, je že stojanček na veľký imbus, ktorý na multikľúči nemám.

Príloha:
woom-19.jpg
woom-19.jpg 56.79 KiB thumb_up0thumb_down



Takže rozhodol som sa správne? Mal som zostať pri 16“ alebo ísť na vyšší model? Budúci rok ma malý syn zase na konci jari narodeniny, určite budem pozerať nový 20“ bicykel. Z tohto vyrastie. Nemal som mu radšej taký veľký kúpiť už teraz? Z môjho pohľadu si myslím že som spravil dobre, malý syn sa na bicykel teší, už jazdí len na tomto novom, sám ho dokáže vytlačiť z bytu pred panelák, preniesť cez obrubník pri prechádzaní cez cestu a podobne. Dnes sme dali 15km výlet aj po lúkach, zopár pádov na cestičke, zavinených vyjazdenými koľajami od traktorov, ale všetko sa zaobišlo bez nejakej veľkej pomoci a sám sa zdvihol a pokračoval ďalej. To si cením najviac. Ako som spomínal brzdenie a tým aj celkový pocit z bezpečia je tiež lepší. Prevody mu zatiaľ nechýbajú a pravdupovediac, ako malého syna poznám, ešte by ich nevedel ovládať. Možno na jar.
Dôležité je, aby ho jazdenie bavilo, bicykel je spotrebný tovar, zase bude iný, ale zážitky z neho zostanú.

Príloha:
woom-21.JPG
woom-21.JPG 99.22 KiB thumb_up0thumb_down

08.08.2016 - 23:22:46
00
Poznámka : v popise na stránke výrobcu uvádzajú že bicykel je max.do 120cm - myslím že to sedí, teraz sa k tejto hranici blížime a naozaj na jar kupujeme novší.
08.08.2016 - 23:24:07
00
matko001 napísal:
Specialized hardrock 24. Okrem vidličky slušný bike.

Tusim hotrock sa volaju. Modely 2012 s tvarovanymi trubkami (znizena horna trubka) boli velmi pekne, odvtedy to so Speslom ide dolu vodou :) Treba pozriet v bazaroch.
https://www.specialized.com/sk/cs/bike-archive/2012/hotrockboys/hotrock206-speedboys/35021
https://www.specialized.com/sk/cs/bike-archive/2012/hotrockboys/hotrock2421-speedboys/35024
09.08.2016 - 00:08:35
00
Cykloturista - diky, naozaj fajn postrehy, som nevedel napr., ze davaju roznu farbu brzdovych pacok, inak dost popularny ten Woom aj na SK. Velkost bola fajn, urcite netreba dietatu kupovat velky bicykel s tym, ze za chvilku vyrastie. Vzdy nech sa nauci pod sebou ovladat nieco mensie. Jednu vec, treba ich ucit brzdit oboma brzdami sucasne radsej (ja ich ucim davkovat viac tu prednu, i ked nie vzdy to ide, deti :) a drzat co najviac palec na brzdovej packe a tak byt pripraveny brzdit v terene ), ako len zadnou, ale to pride casom tiez.

Ja som dal dokopy narychlo (necakajte ziadne efekty) video s mojim starsim v okoli ZA, ma 6 rokov (na svoj vek je troska vyssi, ma byt po kom :) )

Tobiáško & TORP Bite thumb_up0thumb_down
09.08.2016 - 09:29:05
02
Tá veľkosť je otázna. Malý mal ešte na jar 20" Konu. Bola super, ale niektoré kamene, korene mu robili problémy + na závodoch bol pomalší. To mu bolo jedno, len keď som ho videl ako sa trápi a chalan v jeho kategórii na 24" ide vedľa neho, bez namahy sa s ním rozpráva a v pohode ten bike zvláda , tak prišla myšlienka prejsť na väčší.
Nezávisle na mne si v skole požičal 24" od spolužiaka a že on taký chce, že už dosiahne na Pedále a na zem a nemá s nim problémy.

Teraz sme boli na dovolenke s obidvomi bicyklami a nemal ani s jedným problémy. 20" je hravejší a 24" je zase stabilnejší keď sme išli ťažšie úseky po lese. Treba sa rozhodnúť čo je pre koho priorita.
09.08.2016 - 12:47:00
00
ano to je pravda, niekedy je fajn mat aj to aj to, ak je taka moznost. Napr moji obaja, sice jazdia 20tky, starsi sa pyta na 24rku, ale normalne mam doma este odrazadla (ten starsi ma take vacsie) a blaznia sa este aj na nich :). A teraz som mal moznost a zapocizal cyklotrialovy bike, tak sa snazime zvladat zaklady cyklotrialu, neskutocne skusenosti ovladania bicykla pri tom dosiahnu, len treba byt trpezlivy, vytrvaly a motivovat ich nejak :), pistaDX k tomu bude urcite vediet napisat viac...
09.08.2016 - 13:06:41
00
mondzo - s tými brzdami máš pravdu, ja ho teraz učím že brzdi pravou/zelenou a pridávaj ľavú/čiernu , ale teraz sme napr. išli z Červeného kameňa do Častej a pekne brzdil dole kopcom, vidno že sa snaží (keď chce). A k tej veľkosti, zase na 16" sa mi zdá že je niekedy pomalý. Teda aj by chcel ísť rýchlejšie ale prevod nepustí.Ale takých chvíľ je ozaj málo počas výletu, skôr sleduje okolie a ide si svoje tempo.
09.08.2016 - 14:57:57
00
netreba na nic tlacit, to pride casom samo a su to deti, maju svoje dni, dolezite je, aby to rodicia hlavne vydrzali... hlavne je, ze ste von a uzivate si to. Nech vam to vydrzi :)
09.08.2016 - 16:32:19
00
Cykloturista napísal:
A ja zase mondzo a jeho projekt podporujem. Malému synovi som nedávno vymenil 16" leader fox za 16" woom, a na jar/leto už plánujem 20". Nehovorím že to bude práve TORP bike, ale bude jeden z tých ktorý budem určite pozerať. Každá snaha o kvalitnú zmenu sa cení. A ja sa za SK znak nehanbím.



mozno by stacila len pevna vidlica...a urobit tym padom konkurenta pre supurb
https://www.supurb.de/Supurb-BO20-Kinder-Mountainbike
onedlho budu ponukat model i s odpruzenim..cena tam bude okolo 950eur...
10.08.2016 - 13:31:34
00
Z osobnej skúsenosti musím povedať, že na HORSKÝCH bicykloch pre deti (teda na bicykloch určených do terénu a nie na cyklochodník) má odpružená (kvalitná) vidla, hydraulické brzdy a kvalitné radenie + dostatočne objemné plášte minimálne rovnaký (a podľa mňa aj väčší) význam ako u dospelých... Nikto z nás dospelých (okrem určitých hraničných skupín) predsa nebude tvrdiť, že do terénu mu netreba odpruženú vidlu, alebo že mu stačia V-brzdy???
10.08.2016 - 13:36:22
00
Dokonca si dovolím tvrdiť, že v prípade náročnejšieho terénu má význam aj zadné odpruženie - mám dvojičky s ktorými sme zjazdovali včera z chaty Plesnivec a striedal som im celoodpružený a hardtail - a kvalita a hlavne bezpečnosť jazdy bola neporovnateľná....

Prílohy:

zjazd s plesnivca full hanka.jpg
zjazd s plesnivca full hanka.jpg 252.11 KiB thumb_up0thumb_down

Torp z plesnivca.jpg
Torp z plesnivca.jpg 206.56 KiB thumb_up0thumb_down

zjazd s plesnivca Hanka.jpg
zjazd s plesnivca Hanka.jpg 224.08 KiB thumb_up1thumb_down

zjazd z plesnivca.jpg
zjazd z plesnivca.jpg 238.26 KiB thumb_up0thumb_down

adam full z lajošky.jpg
adam full z lajošky.jpg 178.17 KiB thumb_up0thumb_down

hanka full z lajošky.jpg
hanka full z lajošky.jpg 212.52 KiB thumb_up0thumb_down

10.08.2016 - 13:40:26
01
no, davnejsie som pokukaval tiez po celoodpruzenom, ale nakoniec som to zavrhol. Moj nazor je, ze nie je vhodne dieta hned posadit na hojdacku a nechat ho ist. Nech sa nauci ten bicykel ovladat naplno, nech sa nauci postavit z toho sedla a odpruzit to nohami a hlavne ziskat lepsiu kontrolu nad bicyklom. Viem, ze to zadne koleso hlavne pri zjazdoch mierne odskakuje (prirodzena vec hardtailu) a o to viac pod lahsimi detmi, ale prave ja mojich sledujem ako sa s tym dokazu/nedokazu vyrovnat a ako pracuju nasledne telom.

Taktiez si myslim, ze prave preto nie je najidealnejsie sa pozerat po bicykli s vahami 7-8kg, kedy ten bike v terene skace omnoho viac (ina vec je, ak pozeram po bicykli na cyklochodnik a premiestnenie sa od bytovky na pieskovisko...). Tazsi bude o nieco viac stabilnejsi a ked sa raz nauci na 12kg bicykli a date mu neskor 8kg, tak bude 2x rychlejsi :).
10.08.2016 - 15:14:17
01
Vies porovnat hmostnostny rozidel medzi hojdackou a HT?
10.08.2016 - 15:19:27
00
keyboard_arrow_up