Čaute, obraciam sa na vás s otázkou:
XC HT vs Trail HT? Obe 29er.
Momentálne jazdím na 10 ročnom XC HT na 26" kolesách, 100mm recon solo air, 3x10, staré RaRa 2.25, spdčka
Čo jazdím?
Všetko. Som z Ba a jazdím na tom denne do práce po hrádzi a asfalte, zbehnem si zapumpovať na pumptrack, jazdím lesné chodníky a singláče v okolí Ba, ku ktorým sa najprv musím dostať cez mesto po asfalte, vyhovujú mi teda aj svižné presuny po asfalte.
Singletraily ma bavia najviac, ale časovo ich stíham len cez víkend, ak vôbec, kôli 3 mesačnému synkovi. Občas lahký zjazdík, ako napr blue trail na Kamzíku.
Podmienky:
- 29er HT
- 1 bike čo zvládne všetko, je mi jasné že nebude perfektný na všetko...
- pevné osy
- teleskopická sedlovka
Snáď som načrtol o čo mi ide.
Do čoho by ste išli vy? Grand Canyon, alebo Stoic? Viem logicky Grand Canyon, ale o kolko "pomalší " bude Stoic na asfalte? Jazdí to dakto? Nevyriešila by to zčasti výmena plášťov za nejaké lepšie odvalujúce sa? Stoic mi príde zábavnejší, ale možno sa mýlim a je na Malé Karpaty zbytočný overkill.
Áno, viem, najlepšie by bolo mať 3 biky a striedať to, ale to neni možnosť.
Inak biky nemusia byť len od Canyonu, vklude navrhnite inú alternatívu.
Neponáhla to , čiže akceptujem že biky nie sú dostupné a budú možno až na jeseň.

Grand Canyon
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/grand-canyon/grand-canyon-9/3153.html?dwvar_3153_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY

Stoic
https://www.canyon.com/en-sk/mountain-bikes/trail-bikes/stoic/stoic-4/3240.html?dwvar_3240_pv_rahmenfarbe=GN

ďakujem za všetky odpovede
22.03.2022 - 20:38:49
00
GC je univerzál, ale dole kopcom je lepší Stoic. Musíš sa rozhodnúť aké vlastnosti uprednostníš. Stoic má mäkké trailové plášte, na asfalte škoda ich drať.
22.03.2022 - 22:32:05
10
Na nic z toho co pises ti Stoic skutocne netreba. Vsade az na bt bude mat navrch gc, ten rozdiel bude ale celkom maly. Ak by si chcel ale jazdit i nieco tazsie tak z tych dvoch potom stoic. Ten GC nie je vobec zla volba na to co chces.
Co sa tyka jazdnych vlastnosti a nie vybavy tak by slo vybrat i nieco univerzalnejsie. Namatkou napriklad whyte 529 v3. Tiez 120m zdvih ale o nieco agresivnejsi ram.
https://geometrygeeks.bike/compare/canyon-grand-canyon-9-2021-m,whyte-529-v3-2021-m/
Ten whyte je len priklad, tych bikov bude viac, whyte je len prvy co mi napadol. Pocitaj ale s tym ze vybavou asi nic vyhodnejsie ako canyon nezozenies, na druhu stranu je ram to najhlavnejsie co urcuje jazdne vlastnosti. Trek, Specialized, RM, Marin, Cube, Kona, Giant atd... je par dostupnych znaciek ktore by mali mat schopne ht z podobnych kategorii, tak skus popozerat. RM ma na 120mm aj relativne lacny karbon napriklad.
Potom je este moznost hladat nieco medzi gc a stoicom, napriklad radon cragger. Tam by mohla byt i dobra cena i vaha.
22.03.2022 - 23:46:21
02
hlasujem za stoic, budu to najma tie plašte co rozhodujucim sposobom ovplyvnia rychlost presunov po asfalte, pohon je v zasade to iste. ono popravde, rychlost presunu po asfalte cez mesto bratislava je nieco, co vyberom biku nejak zasadne neovplyvnis :) vyberal by som bike podla toho co tvrdis ze ta bavi najviac, a nie podla nevyhnutneho zla ktore clovek musi absolvovat (presuny). a teda ak spominas singlace + kolibu, siel by som do stoic.
23.03.2022 - 09:28:23
01
Singlace su Cerova draha, 3Duby, Patbojar, Vydricky, ... a k tomu Blue trail. Az na ten BT sa vsetko napohodu jazdi na xc-cku a kedze su to vsetko vacsinou vrstevnice tak tazsi bike na 140 vidlici a zjazdovejsej geometrii tam netreba. Stoic je uz skor na TBK a park na Kamziku. Ten BT ale zajazdis na hocicom, najhorsi je akurat kratky usek s roletami. NA BT som mal po oficialnom otvoreni nieco cez mesiac Strava KOM zajazdeny na single speed rigide a aj potom som sa este s chalanmi na nom nahanal. Teraz je to uz trochu rozbite, obcas trcia kamene a je to spominane miesto s roletami ale ten cas ktorym to zajazdis na stoicu a na gc sa bude isit minimalne ak sa vobec lisit bude. Ale ako pisem ak planuje jazdit i tazsie veci tak moze rozmyslat i nad niecim agresivnejsim ako gc. Ale tiez zavisi. Napriklad ten whyte je pri 120 zdvihu dlhsi, malinko nizsi a s o dost viac polozenejsou hlavou - na tom zajazdis aj tbk aj driver na tom poskaces.
23.03.2022 - 09:59:35
00
on musi povedat ktore ma na mysli. tbk mate na fb hned v uvode oznaceny tiez ako sigletrail/track. do debat ze clovek so skillom zide vsetko na vsetkom sa pustat nebudem. ten whyte vyzera naozaj fajn. gc na mna posobi viac maratonsky.
23.03.2022 - 10:22:21
00
Ja odporucam Stoic. Mal som ho v ruke a je to paradny univerzal na vsetko. Velmi dobre sa na nom slape a v zjazde s nim ma clovek vela istoty. Jedine co ta bude na asfalte limitovat su tie plaste, ale tie sa daju vymenit za nieco univerzalnejsie ako napr. Maxxis Recon.
23.03.2022 - 10:53:47
03
holdaholda spominal 3 ine biky a striedat :)
v tejto suvislosti a v suvisloti s plaštami na este napadlo ze
tiez zvyknem chodit na pumptrack, tiez zvyknem slapat na svojom ht do prace a mam to poriesene tak že mam druhe predne koleso a striedam ho.
idem do lesa na traily, nahodim koleso s plaštom na to urcenym, pricom vzadu mam nejaky univerzal, a samozrejme pracovat s tlakmi.
nie je to iny bike ale rozdiel je na trailoch citit a jedno koleso z bazaru stoji zlomok ceny biku,
23.03.2022 - 11:51:18
00
Na to co pise nemusi ani menit kolesa, aj ked lahke kolesa na xc a tazsie na traily neskor by bola tiez cesta. Ako univerzalne mam vyskusane 2.4 ardenty na bezdusakoch. Na pumptrack ich nabombujem a posuniem koleso uplne ku stredu (posuvne patky), na TBK, Kamenak a podobne ich popustim. Asfalt zvladaju tiez, mam na nich i 170km asfaltove celodenky do Viedne a podobne, aj 300km nonstop den v ramci bikepackingu kde v ten den bola tretina kopce a teren a zvysok rovinka asfalt/lahky teren. Mam aj uzsie plaste na dlhy asfalt, nieco okolo 1.9-2.1 s rychlym vzorkom a je to na nich super po rakuskych asfaltkach a strkovych cyklocestach, v lese a je to ale hrozne a na pumptracku mi jeden ten plast i prdol ked som trochu krivsie dopadol. Bike je zatial najvacsi univerzal co som testil a jazdil a celkovo je na tom horsie ako ten GC co sa tyka agresivity, vybavy i zdvihu vidlice. Da sa na tom vsetko ale treba pocitat s tym ze na pumptracku sa to zdaleka nechyta na dirtak, na tbk na trailovy bike a na asfalte na gravel ci ziletku. Na tie mnou spominane singlace je to ale uplne idealny bajk. Idem ho ale menit. Na to vsetko co som pisal uz mam objednany ram a pomaly zacinam stavbu. Cielom je postavit univerzal na moje jazdenie s tym ze to univerzalnostou posuniem od pumptracku viac ku trailom. Cize ocel, 120mm 34 alebo 35 vidlica, 65 hlava v sagu, nizky a dlhy s posuvnymi patkami (obcas jazdim i singlespeed). A planujem dva pary kolies len este nemam premyslene ake (ci jeden par ako 650b+ a druhy rychla 29ina alebo obe 29iny 2,2 a 2,4 alebo len jenen par 29" 2,25 az 2,4 a pouzivat budem aj kolesa z endura na 2,6/2,5 agresivnych plastoch ). Cize aj asfalt aj rychle svihy v terene, aj bikepacking, aj traily, aj strme divociny a technicke veci. Na pumptrack si myslim ze to uz bude dlhe pri 1195 najnizsom wb.
23.03.2022 - 12:48:26
00
a btw, tak ako spomina tu Polo istotu.. prave ta zvysena istota moze zohravat pre niekoho rozhodujucu ulohu pri vybere, obzvlast u cloveka, ktoremu sa prave narodil potomok. samozrejme ak to ma clovek v hlave zrovnane, lebo ak nie, tak prave ten "lepsi" bike moze dodavat pocit istoty, ale iba takej falosnej. ale stale je to HT a to az tak ako full neodpusta.
23.03.2022 - 14:50:40
00
Toto ma i druhu stranu mince, ze s vyssim zdvihom a agresivnejsim bikom si odvaznejsi. Uz ani neviem kolko krat som zazil ze sa ludia na novom biku rozsekali. Podobne ako ked si das na hlavu integralku a zjazdove okuliare.

Ak teda riesime univerzalny trailovy bike a slapave veci, commuting a asfalt povazujeme za nepodstatne tak ano Stoic by bol jeden z kandidatov.
Najskor by som teda vyberal z:
- spominany Canyon Stoic s vybornym pomerom cena/osadenie a fajn univerzal na blue-black traily, dirty a pumptrack
- Trek Roscoe ako trailovy zabavny univerzal, velmi podobny so Stoicom a tu by som vyberal podla preferencii a mozno velkosti kedze sa budu tie ramy predsa len trochu lisit
- BC Podsol ram a postavit nieco na tom. Co viem tak recenzie moc nie su ale "hardtail party" kanal na yt ho celkom vychvalil. Chvilu som o nom i uvazoval. Je to taky slapavejsi univerzal schopny zajazdit i tazsie veci. A vyzera ze bude i relativne lahky. BC = bike-components.de, je to ich znacka.
- a nakoniec samozrejme Santa Cruz Chameleon. Ten by to u mna napriek vyssej cene jednoznacne vyhral. To je bike ktory je uz niekolko rokov navrhovany ako univerzal. Ma posuvne i vymenne patky, ma zvlast patky pre 29iny a zvlast pre mulet setup takze sa moc nemeni geo. Je mozne tam hodit SS co asi nikoho nezaujima ale je to super vec ked kdesi odtrhnes salter - jednoducho skratis a napnes si retaz na vybranom prevode. Jazdia sa na tom traily i bikepacking. Na pumptrack das najkratsiu zadnu stavbu, na rychle rozbite veci dlhu. Nevyhoda cena. Pri vybere biku u mna skoncil v zozname na druhom mieste ale fakt dlho som sa rozhodoval.
23.03.2022 - 21:29:29
00
tak ako v uvode pises, tak som to aj myslel s tou falosnou istotou. preto som to doplnil o to mat to v hlave zrovnane = chapat ze lepsi bike, vyssie zdvihy, full, integrala atd este z teba nerobi automaticky lepsieho bikera a nesmrtelneho jedinca. a ten chamaleon to je proste bomba. zaujimalo by ma kolko by ma vysiel ram.
23.03.2022 - 21:39:32
00
Jazdím Canyon AL 7.0 2021, bez problémov som s tým zišiel všetky TBK, slalomka, banik, driver aj blue trail. Musím povedať, že extrémne dobre sa mi na ňom šlape, mám Lko pri 193cm, spravil som s ním už riadne výšky aj dlžky. Tie 2cm ťa nespasí, takže skor je otázka, ktorého farba sa ti viac páči :D
24.03.2022 - 08:17:27
00
Predpokladam ze myslis Grand Canyon. Spominas tie tazsie traily takze sa rovno spytam co znamena ze si to zisiel bez problemov. Napriklad Driver8 je dost skakaci trail, skakal si tie skoky ci len vsetko presiel po zemi? TBK ma tiez plno skokov a rockgardenov co ludia obchadzaju. Napriklad TBK3 ma skoky, dropy. Skocil si si aspon nieco? Lebo zijst sa tie traily daju i na gravel biku. Alebo TBK2, tam som v rockgardene zazil skupinku 5ludi ktori to znasali a ked videli ze idem tak mi vsetci uhli do trailu lebo vobec nevedeli ze trail ide tadial. A este sa so mnou jeden hadal ze tadial sa ist neda ze tam trail nie je a ze aha tu vlavo je to vyjazdene.

Ja rozumiem tomu ze si niekto naplanuje ze bude jazdit len tie lahsie veci ale v skutocnosti ho to bude skor ci neskor tahat i na tie tazsie veci co v danej lokalite su. Tie veci co spominal v prvom prispevku je xc-cko, tie veci co spominas ty su uz traily. Ano pocitam ze si ich pojde prejst ale ak ich chce skakat alebo jazdit rychlo tak to chce aspon trosku agresivnejsi bajk a nemyslim tym prave vyssi zdvih vidlice.
24.03.2022 - 09:39:48
01
ano, aj som tam skákal, samozrejme nie tie najvačšie bomby, čo su tam ako bonus drop alebo gap na tbk2, tam by som mal nie strach o vidlu, ale že zlomím zadnú stavbu, momentálne už mám vo vlastnictve enduro, na ktorom tieto strachy odpadajú, chýba skôr odvaha :D ja som mu poradil canyon, lebo sa s tým dá velmi dobre zabaviť na spomínaných trailoch vrátane skákanie/rock gardenov, ale keď už chce nejaké heavy duty jazdenie, tak nemože rozmýšlať o hardtaile + chce to využívať aj ako commuter bike
24.03.2022 - 10:41:07
00
keyboard_arrow_up