Cyklovrchol Biela Skala 926 m – Hnilecké vrchy
Na Slovensku je až 13 kopcov s názvom Biela skala. Dobre známa je v pohorí Vtáčnik, nachádza sa aj vo Veľkej Fatre, Malých Karpatoch... Najvyššia Biela skala (1445 m) je v Nízkych Tatrách pri Iľanove nad Iľanovským sedlom.
Veľmi pekný kopec je „galmuská“ Biela skala. Týči sa nad Slovinkami v Hnileckých vrchoch (časť Volovských vrchov) na planine Galmus. Nedávno som na ňu vyšliapol, záznam trasy je v prílohe. Hore zo Sloviniek som tlačil spolu 750 m, záverečné stúpanie po žltej značke je veľmi strmé. Dole som zišiel po zarastajúcej zvážnici na modrú značku, vedúcu z Galmusu do Krompách. Myslím, že po nej by sa mohlo dať vyšliapať v sedle bicykla, resp, tlačenia by bolo oveľa menej ako po žltej. Cestou sa otvárajú výhľady aj na Tatry a Kráľovu hoľu.
Z vrcholového brala sú krásne južné výhľady na Slovenské rudohorie, vidieť Kojšovskú hoľu, Osadník, náprotivnú Slovinskú skalu, napravo od nej v pozadí Zlatý stôl a Skalisko... Na vrchole je zo severnej strany plošinka s lavičkou a dreveným krížom, smerovníkom, vrcholovou knihou v schránke, obďaleč je upravené ohnisko s lavicami. Pekná atmosféra i výhľady, oplatí sa tu vyjsť...

mapa trasy: http://www.cykloserver.cz/f/7d8a156232/

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up