Zopakujem svoj príspevok o meraní uťahovacieho momentu. Jednak som ho doplnil o foto a potom verím, že niekomu pomôže...

Na improvizované lacné a pritom dosť presné meranie momentov pre domácu dielňu používam digitálny silomer/váhu za pár drobných, http://www.banggood.com/Wholesale-Luminous-Digital-Handy-Scales-For-Luggage-Fishing-Portable-40KG-80LB-p-53067.html ktorým pôsobím na rameno kľúča. Na imbusové kľúče mám prípravok z trubky na ktorej je 220mm od konca očko na zakvačenie váhy. Jednou rukou držím imbusák, druhou naň nasuniem spomínaný trubkový nádstavec, zakvačím váhu a ťahám. Ťahať treba tak, aby sila pôsobila kolmo na rameno.
Trubku viem tiež nasunúť napríklad na malý T kľúč v z malej golasady (viď foto)
Na račni veľkej golasady mám drôtené očko na zakvačenie váhy vzdialené tiež 220mm od osi otáčania.

Prečo rameno dlhé 220mm? Lebo ak na váhe zmeníš jednotky na libry (pounds), tak číselný údaj pri ramene sily 220mm priamo zodpovedá Nm.

Takto viem merať momenty v rozsahu prakticky od 0 do 80Nm.
Nevýhodou je samozrejme "neergonómia" tohoto nástroja, čiže trochu nepraktické. Výhodou cena a rozsah merania. Použiješ pre pravý, či ľavý závit

PS: Ono skúsenému technikovi väčšinou stačí doťahovať s citom. Týmto prípravkom si občas "skalibruješ ruku" aby si získal lepšiu predstavu o tom, čo je so "s citom"

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky od autora

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up