maľovaná výhľadová ružica na veľkom kriváni v roku 1961

Cyklovrchol VEĽKÝ KRIVÁŇ 1709 m

Najvyšší kopec Malej Fatry je dostupný cez Snilovské sedlo, do ktorého sa dá v pohode vyšliapať na bicykli po lesnej ceste z Trusalovej popri Chate pod Chlebom. Zo sedla je na vrchol 1,2 km pri prevýšení 185 m, čo predstavuje priemerné stúpanie 15,4 %. Z tohto hľadiska možno Veľký Kriváň považovať za cyklovrchol. Ide však o národný park, a tak treba brať zreteľ aj na aktuálnu legislatívu.

Niekedy bola na Veľkom Kriváni inštalovaná unikátna maľovaná výhľadová ružica. O jej existencii vyšiel krátky článoček v časopise Krásy Slovenska v decembrovom čísle roku 1961..

Tu je text článku (foto ružice v prílohe).
,
„Orientačná ružica na Veľkom Fatranskom Kriváni. Kto navštívi Vrátnu, použije sedačkový výťah, určite si zájde aj na najvyšší vrchol Malej Fatry, na Veľký Fatranský Kriváň. Návštevníkov je tu veľa. Výhľad z tohto ideálne položeného vrcholca Malej Fatry je impozantný. Nič nám ho nenarušuje na všetky svetové strany. A keď vychytíme peknú viditeľnosť, tak je výhľad priam úchvatný. Vidíme odtiaľto štyri horstvá Slovenska. Na V vidíme Západné Tatry, na JV až J vidíme hrebeň Nízkych Tatier, v popredí Veľkú Fatru. Na JZ sa rysuje Veľká lúka a Minčol a na SZ Beskydy, Rača, Pilsko a S Babia hora. V popredí zas Rozsutec, Stoh a časť hrebeňa Malej Fatry s Chočom. No nespomíname množstvo vrcholcov, dedín a miest. Návštevníkom sa tu ťažko orientuje s mapou, a nie bez nej. Ak by tu bol človek, čo by vysvetľoval návštevníkom všetko, čo turista vidí z tohto vyhliadkového miesta, mal by čo robiť od rána do večera. A turisti sú národ zvedavý. Keď už pokorili najvyšší vrchol Malej Fatry, chcú vedieť, čo vidia a kde sa dívajú.
V snahe pomôcť našim turistom postavili sme tohto leta na Veľkom Fatranskom Kriváni orientačnú ružicu. Do plexiskla sme hermeticky uzavreli maľovanú pohľadovú mapu a orientovali sa do terénu. Mapa je dielom akademického maliara Zdenka Horeckého zo Žiliny, ktorý je členom Horskej služby. Mapa je upevnená na drevenom zrubovom podstavci. Návštevníci sa môžu orientovať sami, bez cudzej pomoci, a tak sa dozvedieť názvy a výšky vrcholcov, miest, dedín, riek, priehrad atď., na ktoré sa z vrcholca dívajú“.

Zdroj: Krásy Slovenska č.12/1961, str.479

Výstupy bajkerov na Veľký Kriváň:
post618230.html#p618230
post525984.html#p525984

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up