visibility 869
comment 0
thumb_up0thumb_down

Graf - štatistika využitia terénov

Ako ste si mohli všimnúť, počet terénov vo výjazdoch sa zmenšil z piatich na tri. Dôvodom je zrejme príliš jemné rozdelenie trailov a z toho vyplývajúce veľmi nízke reálne využívanie týchto terénov. Ako je vidno z priloženého grafu, posledné dva typy terénov (chodníčky a skaly) tvorili dohromady iba 1,5% z celkového počtu prejdených kilometrov. Takže sme sa rozhodli skrátiť formulár (chodníčky a skaly budú patriť pod traily) a hlavne namiesto jeho ručného vyplňovania terény detekovať plne automaticky vrátane konkrétnych trailov (s rôznymi stupňami obtiažnosti).

Takže odteraz, ak máte z výjazdu GPS tracklog (vo formáte GPX/PLT), importovací mechanizmus vám automaticky odhadne úseky trasy prejdené na jednotlivých terénoch. Viď ukážka v priloženom screenshote. A navyše, ak ste jazdili po trailoch, tak tie sú identifikované priamo svojim názvom a označené vo výjazde (napr. Bratislavčanom dobre známa Cerová dráha na obrázku).

Použité mapové dáta si pre 100% presnosť detekcie určite vyžiadajú doplnenie - v tom ale spočíva hlavná krása celej myšlienky. Údaje, vďaka ktorým terény detekujeme totiž pochádzajú z OpenStreetMap (OSM) a jej najlepšia vlasnosť spočíva v tom, že je spravovaná verejnosťou a každý má právo dáta jednoducho čítať, editovať, či ďalej strojovo spracovávať (čo je aj prípad MTBIKER detekcie terénov). Takže ak vám nebude algoritmus detekovať napr. obľúbený trail, môžete ho kľudne v mape upraviť/vyznačiť a pomôcť tým nielen sebe, ale komukoľvek inému, aj mimo MTBIKER.

Ak by niekoho zaujímalo ako celá detekcia pracuje, doporučujem prečítať stručnú dokumentáciu. Sú v nej popísané aj spôsoby riešenia chybnej detekcie, čo je hlavne v tejto fáze očakávaný stav, ktorý sa ale ľahko napraví.

PS: K tomuto dielu prispel Palo TT mnohými konštruktívnymi nápadmi, z ktorých zatiaľ neboli všetky realizované. Čiže toto je len začiatok aktívnej práce s geografickými dátami vo výjazdoch a určite sa môžete tešiť na ďalšie novinky.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up