Tak a mám to za sebou. Ako vidieť v diskusii k téme (žiadna nebola... ), skúsenosti s MTB na Thassose asi veľké nie sú, aspoň medzi priaznivcami portálu MTBIKER. Rozhodol som sa preto napísať niekoľko informácii a pocitov z môjho týždňového výjazdu.
Ostrov Thassos je skutočne prekrásny a svojimi rozmermi, horami a charakterom ciest je rajom pre skutočných mtbikerov (nie mtb-turistov). Ak si zoberieme zopár základných údajov, t.j. cca 30 km priemer ostrova, asfaltová cesta dookola cca 100 km s celkovým stúpaním cca 1 400m, dohromady asfaltových ciest cca 150 km, najvyššia hora Ypsarion 1 204 mnm a stovky km prašných ciest, zvážnic a turistických chodníkov, pookreje srdce každého mtbikera. Má to však aj svoje ale, lebo Grécko ...
Čo ma najviac udivovalo, nikde nenájdete žiadnu turistickú značku, ktorá by označovala nejakú trasu či už pre peších alebo cyklistov. Preto je takmer nevyhnutnosťou zakúpiť si čo najpodrobnejšiu mapu Thassosu a používať ju v kombinácii s mapu na GPS. Je tam skutočne množstvo cestičiek, odbočiek ktoré nevedú nikam a bez slušnej navigácie budete určite veľa blúdiť. Ďalším fenoménom je skutočnosť, že informácie, prípadne doporučenia o MTB trasách v podstate nikde nenájdete a ani na mieste sa nedozviete a to býva každoročne na Thassose MTB maratón... .Posledná vec, ktorá ma udivuje je neschopnosť Grékov odstrániť z ciest (ktoré sú mimochodom v mape označené ako udržiavané, hlavné prašné cesty) následky búrok v podobe popadaných stromov, takže my sme v jednej etape tlačili, nosili, hádzali ... bicykle na úseku asi 3 km. Na záver spomeniem už len ten výstup na Ypsarion. Nakoniec sme ho nedali, lebo skutočne sa nám nechcelo ísť do etapy okolo celého ostrova cca 160 km z 0 do 1204 mnm a celkovým stúpaním určite výrazne cez 2000 m. Z Chrisi Ammoudia cez Paganiu sme dali pokus, ale na jednom rázcestí nad úrovňou lesa, keď sme uvideli stúpanie serpentínami po rozbitej ceste na úseku cca 2,5 km o + 500 m a naviac sme nemali istotu, že nás hore neprivítajú tony poválaných stromov cez cestu, vzdali sme to a prešli sme na druhú stranu ostrova.
Určite ale Thassos pre mtbikerov odporúčam. Ubytujte sa však radšej v Limenárii, kde je krásne a je to ideálne východiskové miesto na MTB výjazdy do vnútrozemia. Reportáž z nášho výjazdu spracoval môj kamarát Ďuro a môžete si ju prečítať tu : http://www.duroviny.estranky.sk/clanky/rok-2015/thasos-2015-bike.html .

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky od autora

Zobraziť všetky

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up