Zdravim bikeri, precital som si nedavnu debatu na tejto diskusii ohladom psov v lesoch v BA. Mal som viacere podobne prihody, bezdovodna nahanacka s rotvajlerom Ronym po ktorom som bol v soku (na Strave som mal KOM z daneho segmentu) a mal chut volat rovno 158 ako pokus o ublizenie na zdravi co je trestny cin za ktory moze byt aj basa nie priestupok za psa bez nahubku za psa bez voditka ktory sa nahlasuje na 159; branenie sa bikom pred statnou dogou (Iskernikova ulica pri lese) ktora nepocuvala majitela a prestala ked prestala vladat po 15 kolecku okolo biku, psy bez sebazachovy skakajuce pod koleso neurekom, dlhosrsty pes ktoremu som neusiel a tahal ma za nohu, Panicka telefonovala na Svabskom vrchu, psik ju chranil? Ziadne volanie psa spat, dobehol ma a jeho zuby sa mi zahryzavali do nohy....potom prisla panicka, povedala sorry a upalovala prec aj ked som krical ze volam policiu? Nastastie besnotu a ine choroby asi nemal.
Pred dvoma tyzdnami som si povedal dost, nebudem zbabelec a z viacerych dovodov som zaujal aktivny postoj, obratil som sa na mesto BA s apelom na proaktivny pristup voci porusovatelom zakona o lesoch (v oblasti lesoparku kompetencia MLB) a zavazneho nariadenia mesta Bratislava, pricom obe normy prikazuju v lese mat bez vynimky psa na voditku.
Tato staznost bola postupena mestskej policii a mestskej casti Dubravka (tento les by nemal patrit do MLB ale co viem tak su to zvacsa lesy mestskej casti Devin a hranica casti KV a Dubravka a Devin). V lesoparku v oblasti Zeleznej som so psami este osobne problem nemal, je to vacsia plocha, skor sa vyhnete, ale v oblasti Dlhacov, Jezuitskych lesov, Svabsky vrch, Dubravska Hlavica je to celkom psirkarsky neunosne a zial je to hranica troch mestkych casti takze nemate jedneho partnera na staznost. Moja skusenost z tejto oblasti: na vodiku je asi tretina psov, tretina je volne pustenych ale ich majitelia davaju pozor a ohlad na cyklistov a turistov, 1/2 z tretiny si necha aspon dohovorit a na opakovanu vyzvu si psa chytia ale polovica z tretiny (sestina?) nema zaujem si svoju dogu ani chytit nieto uviazat za ucelom bezpecneho prechodu okolo, javia o vas zaujem, chcu sa hrat alebo skocit je uplne jedno, oboje je pre cyklistu nebezpecne. Skor cim vacsi pes tym horsi majitel, skoro vzdy su to zeny, ci uz teenagerky, mlade zeny ale aj postarsie. Vyzyvam ich slusne, vecne, argumentujem predpismi, ak to nejde vyhrazam sa mestskou policiou, ktora moje pocinanie mimochodom "odobrila", mozem ich volat ked pes bude bez voditka aj ked je to primarne v kompetencii lesnej straze. Dnes som Mestsku policiu k incidentu s dvoma zenami a volne pustenymi 4 coklami volal, v prilohe je foto, odmietli mi umoznit bezpecny prechod a uviazat si 4 coklov ktore pobehovali volne horedole, kadili atd. takto som isiel za nimi asi 80 metrov kym nebola moznost ist inakade, psy boli skor mierne povahy, nastastie, ale uz som zazil aj mierne psy ktore sa zmenili na obrancov ked okolo nich prejdete aj pomaly a psy vas zaregistrovali prilis neskoro, takto som to skusal robit predtym ale nebolo to dobre. Pseudo argumenty, ze ten pes vam nic nespravi dnes nepadali ale aj podla citania clankov na tomto diskusnom fore sa mi potvrdil nazor, ze zakon a nariadenie su nastavene dobre, preventivne, do hlavy psa a psickara nikdy nevidite a spadnut z bycikla mozete aj kvoli malemu psu co neutoci. Taktiez sa v oblasti casto pohybuju srnky, deti...
Reakcie paniciek vsak boli nadavky, pseudoargumenty a nezmysli a aj slovne utoky, co uz je vlastne vytrznost a pod.. Orientacne schopnosti v lese a reakcne casy Mestkej policie su na taketo pripady velmi limitujuce, cakal som na nich asi 15 minut a siel prec, nevolali mi, mozem sa len nazdavat, ze niekam hliadku aj skutocne poslali. Fotky som doteraz z incidentov nerobieval alebo neboli dostatocne dobre alebo som vyklepany nevedel co skorej, zvazujem kupit kameru aj ked by som musel mat 360stupnovu aby som natocil rotvailera co bezi vedla zadneho kolesa a chce chytit nohu a trhat. Pokial mate radi adrenalin, chodte tam napriklad piatok poobede, uz ked si budete mysliet, ze vylet bol bez problemov, vybehne na vas niekde pes. Celkom podobne je to prekvapivo i na cyklochodniku pri vodarenskom muzeu co povazujem za vrchol arogancie psickarov aby napriklad velky pes len tak vybehol z poza krickov na cyklochodnik ked takomto chodniku a mate pocit ze vidite pred seba dobre a na cestaku brzdy zrovna nie su take ucinne.

Kazdopadne si myslim, ze prave mesto a mestske casti musia zaujat proaktivny pristup, ci uz vymahanie vlastnych nariadeni, prevencia, edukovanie a hoci i budovanie psich zon ako maju v Prahe. Osobne ziadam mesto o osadenie tabul pre informovanie spoluobcanov, ak psickar o svojich povinnostiach nevie a tvrdi mi, ze pes je zviera a v lese je doma preto nemusi byt na voditku a naopak cyklista v lese nema co robit (hovorime o situacii na lesnom cyklochodniku na uzemi mesta) tak treba zacat aspon takto.
Prosim, napiste preto svoje skusenosti so psickarmi na tieto emaily (prvy riesi staznosti na magistrate, p.Gal je z Mestskej policie), odo mna maju dve detailne staznosti za ostatne dva tyzdne, verim, ze sa veci nejako pohnu ak staznosti bude viacej:
ues@bratislava.sk
lattacherova@dubravka.sk,
ladislav.gal@mp.bratislava.sk

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up