Modrá z Magurky do sedla Latiborskej je veľmi pohodný výstup, zjazdovať tadiaľ snáď nikdy nebudem.

Lukáš lukas6s8p, myslíš to ako položart? Tá modrá vyzerá v závere pod hrebeňom hodne strmá.. Chystám sa tam ... V prílohe je trasa, ktorá by vyzerá v závere pod hrebeňom schodnejšia /miernejšia) ako modrá (červené krúžky). Nepozná ju niekto?

Inak pre zaujímavosť citáciu o početných starých banských cestách v okolí Magurky zo starých Krás Slovenska:
„Z Magurky pod Chabencom v Nízkych Tatrách vychádza do severného úbočia Latiborskej hole mierne stúpajúca lesná cesta (po nej dnes vedie modrá značka č.2706). Cesta je vyše 5 metrov široká, až po ústie štôlne Kiliánky nestúpa viac ako o 8 percent. Budovali ju pred 200-300 rokmi magurskí baníci ako hlavnú spojnicu početných zlato- a striebronosných štôlní, a vybudovali ju tak solídne že hoci už vyše pol storočia chodí po nej len lesná zver a kde-tu osamelý turista, nepohla sa ani o centimeter. Je to dielo postavené naveky.
Keď sme už pri banských cestách a na Magurke, vzdajme chválu aj Jasenskému chodníku. Ten už vonkoncom nik netrasoval. Vychodili ho za stáročia krpce a a baganče chlapov z horehronskej Predajnej a Jasenia, čo chodili na týždňovku do magurských baní, a vychodili ho spomedzi desiatok možných variantov tým najlepším, najpraktickejším smerom na chrbát Gelfusovej, Zámostskú hoľu a Striebornicu.“
Zdroj: Jubilejná pamútnica Krás Slovenska, 1971 (k 50.výročiu časopisu)
Zdenko Hochmuth. Chvála starých ciest, str. 24

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up