Vacsia je len negativka.
Definícia komory EVOL podľa návodu, ktorý dostane každý nový majiteľ vidlice alebo tlmiča Fox od distributéra Cyklo Švec (viď foto).
Na stránke Fox píšu: Our Extra Volume (EVOL) air sleeve significantly reduces the force to initiate travel, providing added sensitivity and better small bump compliance. The progressiveness of the spring curve can be adjusted via air volume spacers, allowing riders to fine-tune the feel of the air spring.

V súvislosti s tokenami a jemnejším odtrhom mám stále taký dojem, že si niektorí mýlia pojmy progresivita a odtrh. Pretože zmenšením vzduchovej komory sa síce zvýši progresivita, ale určite sa nezjemní odtrh vidlice.
romanx aj v tom nemeckom článku sa píše o progresivite zdvihu vidlice a nie o odtrhu vidlice. Ešte raz zopakujem. To sú dva rozdielne pojmy. A ja stále tvrdím, že čím viac zvýšiš progresivitu zmenšovaním vzduchovej komory,t.j. pridaním tokenov tak bude odtrh vyžadovať väčší impulz ako pri menšom počte tokenov a teda väčšej vzduchovej komore.
Predstav si takýto príklad. Máš dva vzduchové piesty, ktoré majú komory s rovnakým priemerom a rovnakým zdvihom 12cm (alebo dve rovnaké vzduchové vidlice s rovnakým zdvihom 120mm). Jedna vidlica alebo vzduchový piest má výšku vnútornej vzduchovej komory 12cm, t.j. je bez tokenov. Druhú si zmenšil na výšku 8cm, pridaním tokenov. Obe vzduchové komory, alebo vidlice majú stále rovnaký zdvih 12cm. Obe nafúkaš na rovnaký tlak. Teraz oba piesty zatlačíš o 2cm ako keď si sadneš na bajk a vidla sa ti ponorí o sag 2cm. Prvá komora/vidlica sa zmenší o 1/6 a teda stúpne v nej tlak o 1/6 (o 16,67%). Druhá komora sa však zmenší o 1/4 resp o 25%. V tejto komore, resp. vidlici s pridanými tokenami sa zvýši tlak po nasadnutí o 1/4. A teraz otázka za milión. Ktorá z tých dvoch vidlíc bude mať jemnejší odtrh po nasadnutí? Tá kde sa zvýšiť tlak iba o 1/6 alebo tá, v ktorej si zvýšil tlak až o 1/4?

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up