Len doplním niektoré informácie :
LL: "...originál FISové lyže (tie na ktorých sa jazdí SP)..."
- Na lyžiach, ktoré musia vyhovovať špecifikácii FIS sa okrem Svetového a Európskeho pohára (WC a EC) jazdí množstvo ďalších pretekov po celom svete, ktoré sú organizované pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Napr. len prvých 10 dní nového roku 2017 je podľa kalendára FIS okrem WC a EC asi 20 ďalších pretekov v kategórii FIS.
LL: "... na originál FISovej lyži by 99 % bežných (aj dobrých) lyžiarov normálne nezalyžovalo..."
- Vzhľadom k dnešnej geometrii lyží - veľká pravda.

chose_666: "...Tie, na ktorých sa jazdí Svetový pohár sú trošku iné. Sú robené pre sponzorovaných jazdcov. Keď si špička, tak Ti ich robia na mieru. Tam je flex a vlastnosti úplne inde..."
- Práve preto dávať do jednej misy WCup lyže a FIS-ové lyže nie je správne, pretože to nie je totožné.
Všetky WCup lyže musia spĺňať špecifikáciu podľa FIS, ale naopak, nie všetky FIS-ové lyže sú vyrábané s požiadavkami, nárokmi a parametrami pre WCup.

Debata o kupovaní FIS-ových lyží sa mi zdá trochu nadnesená. Kto by už dnes kupoval a chcel jazdiť FIS-ové obráčky, s parametrami pre rok 2017, (platia od sezóny 2012-2013), t.j. s min. dlžkou 195 cm a min. polomerom 35 m, keď nemusí ?
Veď aj samotní pretekári vo WCupe sa urputne snažili brániť zmene geometrie na tieto hodnoty, a nejazdili by ich, keby nemuseli...
Áno, pár rokov dozadu pri minimálnom polomere pre GS 21 m (v sezóne 2006-2007, pri min. dĺžke 185 cm) to bolo o niečo ľahšie a geometriou sa veľmi nelíšili od "civilných", a pokiaľ sa dnes ešte niekomu podarí kúpiť FIS-ové lyže z minulých rokov, môžu mať prijateľnejšie parametre (ešte v sezóne 2007-2008 polomer 27 m, dĺžka 185 cm). Bavíme sa o mužských lyžiach.

large: "...60-80kmh na lyziach nie je moc, nezda sa to ako na biku mne mobil ukazal max 100vku - ale tak to bolo na prazdnej trati..."
Záleží od toho, ako tú rýchlosť posudzuješ. V krátkom rovnom zjazde sa dá 100-ka dosiahnuť, to nevylučujem. To už je ale skôr problém, aby bolo kde brzdiť a neohrozovať iných, ani seba. Ale v oblúku je už aj 60 - 80 km/hod. dosť. A so 100-kou by si sa ani vo WCupe nestratil... Meranie pomocou telefónu určite presné nie je.
A keď chceš mať trochu predstavu, akou rýchlosťou jazdia pretekári vo WCupe, treba pozrieť nejaké videá. Napr. SuperG v Kitzbuheli... V 2-3 bránach na Hausbergu, alebo presnejšie pod Hausbergkante (čo je slušná strmina) dosahujú 100-ku len niektorí jazdci, ani nie všetci, a cez 100-ku (okolo 120 km/hod.) idú až po výjazde a preklopení z "traverzu" do cieľového zjazdu. Ale to už je čistý zjazd, svetoví pretekári a riadne pecky... Inde na trati sa v SuperG k 100-ke blížia zriedkavo.
A vidieť tú rýchlosť vo WCupe naživo, to je ešte iná predstava, ako v TV... Toľko k rýchlosti.

Na obrázku pre ilustráciu zhora Hausberg, Querfahrt (traverse), Zielschuss.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up