Velky Lopenik

Vietor v Bielych Karpatoch

V piatok po práci nakupujem, balím, odchádzam. Počasie má od ideálu ďaleko. Fúka silný vietor a má sa ochladiť. Nechce sa mi to už ale odkladať. Nové tašky mi ležia v kúte vyše mesiaca. Balím pár teplých kúskov naviac a teplejší spacák, čo zdvihne hmotnosť celku Tú pocítim hneď v prvých kilometroch.
Večerný výšlap na P. Javorinu je krásny. Západ slnka je kvôli oparu oničom. Hore stretám pána (okolo 70r.). Vraj je tam skoro každý víkend. Počas dlhého monológu – len občas sa mi ho podarí prerušiť – za dozvedám príhody a skúsenosti. Potom pán odchádza spať kamsi do lesa, ja sa rozložiť do kurína – ako nazval pyramídu. Vyliezam ešte na rozhľadňu. Neskutočne tu fučí, ale aj tak si nočnú krajinu vychutnávam. V noci sa mi snívajú kraviny a stále sa budím.
Budík o 4-tej ráno kvôli východu slnka ignorujem. Vstávam o 5-tej, niečo zjem, balím a idem smer Kálnica. Je teplo, vyzliekam sa, aby som sa následne pri Čachtickom hrade obliekal. Prišlo sľúbené ochladenie. V okolí Starej Turej fučí tak, že ma skoro zhadzuje z bicykla. Teším sa na les a závetrie. Vydriapem sa na Javorinu kde už je poriadna zima. Ale krásne výhľady. Pár fotiek, dlho za nezdržujem. Schádzam dolu, aby som mohol následne stúpať – na Lopeník. Hore ako inak fučí a je zima. Na rozhľadňu ani nejdem. Zjazdujem dolu do Lepnického sedla a následne sa škriabem na Mikulčin vrch, kde si dávam obed. Odtiaľ smer Vyškovec, neskutočným padákom Starý Hrozenkov a následne neskutočnou stojkou Žítková. Trošku blbosť, ale kraj je tu krásny. Následný hrebeň po červenej TZ je čerešničkou dňa. Parádny chodník, občas cesta v lese. Sem tam bažiny a blato. Ale mam pocit, že som na horách. Očividne hojne navštevovaná lokalita. Stretávam aj v tomto počasí niekoľko cyklistov aj turistov. Zjazd do Sidonie už taká sláva nieje – kamenistá zvážnica. A tu čo sa mi pri Starej Turej zdalo nereálne sa stáva realitou. Stačí vyšliapať posledný kopec a som v cieli dňa – Brezová-kaplnka pri Vršatci. Vietor a chlad mi dal dnes riadne zabrať. Schnem na poslednom slnku, oddychujem. Večer si v ľadovej vode umývam len nohy. Využívam závetrie kaplnky a rozkladám sa hneď vedľa nej. Lipa pri kaplnke ešte úplne neodkvitla a stále vonia. Zaspávam okolo pol 11-tej. O 3-tej som hore. Po plechovej streche niečo behá a budí ma to. Plch – chvíľku po sebe pozeráme, potom zalieza do strechy a strašne chrúme. Znova zaspávam okolo 5-tej aby som o 6-tej vstal.
Len balím veci a odchádzam na neďaleký Biely vrch odkiaľ je parádny výhľad, kde aj raňajkujem. Žiadne náročné trasy nevymýšľam. Cieľ prejsť Biele Karpaty som si splnil (aj poriadne užil) a už sa potrebujem len dostať domov. Dnes fúka správnym smerom a tak plachtím Považím. Zastavujem sa ešte v Tr. Teplickom parku, vyšlapem na Veľké Lúky a odtiaľ už len za výdatnej pomoci vetra takmer bez námahy domov.

comment Komentáre ku fotografii

thumb_up0thumb_down reply

Gusto0 super, ešte pridaj trošičku textu a bude z toho pekný článok, nie len popis k fotografii!

thumb_up0thumb_down reply
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up