7,5kg váži jeden z najľahších sériových diskových cesťákov. Focus Izalco Max. Výbava Sram Red. Je potrebné si uvedomiť že diskovému rámu sa pridáva na hmotnosti aj inde ako iba brzdy, alebo kotúče. Vidlica je zvyčajne ťažšia, lebo nohy vidlice musia zniesť prenos brzdnej sily od kotúča. Na ráme sa zase spevňuje zadná reťazová vzpera s flatmount úchytom. Taktiež koncovky vidlice a rámu sú pre pevné 12mm osy a samotné 12mm osy sú zvyčajne niekoľkonásobne ťažšie ako ľahké RU. Ultralajt kotúče typu Ashima sa zase na funkčnom cesťáku nedajú použiť.
60mm vysoké aero diskové kolesá pre kotúčové brzdy s hmotnosťou 1.210g sú IMHO tak trochu z ríše snov aj v prípade "money-no-object". Mám zapletené kolesá na Extralite Cyberhubs Disc nábach a špicoch Sapim Super Spoke CX. Ráfky síce nie sú galuskové, ale vážia 385g / kus. Tie kolesá vážia 1.217g. Ktorý 60mm vysoký ráfik so širokým aero profilom (aspoň 26mm vonkajšia šírka) váži pod 400g? 63mm Enve SES 6 disk váži 413g. Titanové Pillar špice nebudú oveľa ľahšie ako Sapim Super CX. Na cestné diskové kolesá by som sa ani ja z mojou slabou výkonnosťou a pomerne nízkou hmotnosťou titanové špice (24 dier) zapliesť neodvážila. Na MTB 26" kolesách (28 dier) mi titanové špice Pillar "straigh pull" vydržali necelý mesiac, než začali po jednom praskať. Rada gramárim, ale do tohto by som určite nešla.
https://bikerumor.com/2018/11/30/2019-focus-izalco-max-lightest-production-disc-brake-road-bike-goes-full-aero/
https://granfondo-cycling.com/review-focus-izalco-max-2019/
Toto je údajne najľahší cesťák na kotúčoch. 5,1kg bez pedálov. Aero nie je. A jazdiť by som sa hlavne v kopcoch asi bála aj ja.
https://www.bikeradar.com/news/fairwheel-bikes-factor-o2-disc-project-weighs-just-5-1kg/?gallery-image=7
Podobný počin na ráme C-dale. https://www.cyclist.co.uk/news/1834/is-this-the-lightest-ever-disc-brake-bike Ešte nezmyselnejší setup a brzdy

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up