je to sice pekne, co tu pises ale su to len take moralizacne kecy. zem ako planeta zrejme potrebuje tvrdy reset a pomaly sa nan chysta. ludia (jedni pre pohodlie a druhi pre primitivizmus) nie su ochotni sa spravat racionalne v zmysle zachovania zivota....po mne potopa. v Brazilii denne miznu amazonske pralesy...pritom vieme, ze si rubeme zelene pluca planety. medzi signatarmi Kyotskeho protokolu chyba USA ale aj Australia a preco ? Uz od prvej polovice noveho millenia je vedecky dokazany negativny vplyv el.mag. ziarenia na vcely. Je dokazane, ze vcely medonosne stracaju orientacny zmysel, schopnosti dochovavat potomstvo, a bol dokazany i vyskyt defektov pri budovani samotnych plastov a ubytok na ich hmotnosti. pritom strava pochadzajuca a zavisla od opelenia vcelami predstavuje az 35%ny podiel na nasej strave z globalneho hladiska. toto nie su ziadne hoaxy. vedecke týmy z izraelu potvrdili narast nadorovych ochoreni u ludi, pokial boli dlhodobo exponovani posobeniu ziarenia vysielaca mobilneho operatora. jednalo sa hlavne o rakovinu prsnika. dnes pomaly ale "zajtra uz rychlo" bude uz vsetko riadene a ovladane nejakym el. mag. vlnenim o roznej vl. dlzke. Inteligentne obyvacky a domy ako take....autonomne vozidla, drony ako postari...a ja neviem co este ine. vieme o negativnych vplyvoch (mam ma mysli hlavne vedecku obec) ale akosi pre zisky nas to nezaujima. Uz aj bytove podniky tlacia najomcov bytov aby mali merace tepla s dialkovym datovym odpoctom. kazdy taky merac ma svoju jedinecnu "adresu" a odpoctar len nataha data do dataloggera. ziarenie v "modernom" svete je uplne vsade.
Ja sa bezne nezapajam do tychto tem, nie som slnieckar ani satanista. mozno niekto bude prekvapeny (z tych, co ma poznaju osobne) co som tu napisal a nie som ziadny aktivista ako napisala aj Piny ale par (hoc aj 10 milionov) uvedomelych jednotlivcov sa bude snazit zanechat za sebou co najmensiu uhlikovu stopu je to kvapka v mori (pri populacii 8mld) a istotne to nestaci. Ludstvo je svojim sposobom nepoucitelne - vid vojny. Boli tu odjakziva a budu tu aj po nas. Vzdy si niekto najde "legitimny" dovod podrobit si ineho.
Piny - daj si ruku na srdce...(ako vidis, pouzil som Tvoju retoriku ) kolko energie je potrebne pouzit na vyrobu a aj na "zneskodnenie" materialu, ktory potrebujes na bajkovanie ?
Samotny bicykel (niekto meni po par rokoch a ma zimak, cestak a aj MTB), plaste, duse, tretry, maziva, kazety, rukavice, retaze, dosticky......nejedna sa totiz len o tie nestastne a momentalne zprofanovane plasty v indickom oceane ! Alebo aj ta kampan - do prace na bicykli...myslienka dobra ale kolko ludi ma tu moznost schovat kolo sa osprchovat v praci aby som celu sichtu kolegom nesmrdel od potu ako diviak?
Za seba hovorim, ze ja triedim bytovy bordel uz asi 20 rokov. Zacal som papierom, ked este vtedy neboli moc nadoby na separovany zber. Teraz triedim plast, kov aj sklo. Snazim sa neplytvat vodou a elektrinou. Mobil mam asi štvrty a dva som mal ( i sucasny) z bazara. Niekto meni kazdy rok aby bol "in". Ale plne si uvedomujem, ze pri kayaku, lyzovani, bezkovani (i letnom), backcountry, hokeju, florbalu, MTB po mne ostava vela odpadu, na ktore je treba minut fosilne palivo, ci uz pri vyrobe alebo zheskodneni. Takze ja by som sa de facto ani nemal ozyvat, ze...a to ma velmi dobry kamarat uz par rokov "lame" na skialpinizmus...a aby som nebol tymto postom 100% offtopic, tak tu dam alibisticky jednu fotku

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up