Take objemy uz nik v treningu nebeha a druha faza uz nebyva bezecka.

Devin-BA nie su preteky, ktore vy vyhladavali vytrvalci. Staci sa pozriet na prvych 10 miest z minuleho roka https://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/3828?rid=3154&eventid=1
Tych zahranicnych nepoznam, no zo Slovakov je len Jozko Urban maratonec, Matus Verbovsky drahar a triatlonista a vsetci ostatni su drahari.

A preto, že už nik v tréningu také objemy nebehá a druhá fáza už nebýva bežecká, preto za posledných takmer 20 rokov nik okrem Sahajdu a Vitka polmaratón pod 1:07 hod. nezabehol. Len títo dvaja Slováci. Sahajda, ktorý takéto objemy behá, naviac veľkú časť z nich vo vysokej nadmorskej výške a Vitko ktorý kde a akými objemami trénoval s istotou neviem ale pochybujem že by nabehal ročne objem menší ako 5 000 km /toľko majú niektorí zanietenejší účastníci cestných behov bez výraznejších výsledkov/ ktorým dosiahol spomenutý výkon. Do roku 2001 dosiahlo za 18 rokov výkon pod 1:07 hodiny 17 Slovákov kým za posledných 19 rokov dvaja. Zrejme aj vdaka tomu ako píšeš že sa teraz behá - nie ,,Takými objemami,, , druhá fáza už nebýva bežecká, ... Takto sa teraz behá ? Takto sa má behať v pretekoch ? Takto pomaly ?
To čo som dal 168 km za 7 dní v najťažších týždňoch prípravy nie sú veľké objemy ale veľká intenzita. Takmer polovica zo 168 km - 81 km sú úseky, beh na ANP. 81 km za týždeň pace 3:19 min/km. Každý deň v priemere 12 km pace 3:19 min/km. Týždenný priemer pace všetkých 168 km /aj s 87 kilometrami klusania tempom 4:25 min na km pri pulze 125 bpm/ bol 3:53 min/km - denne 24 km. Ani ročný objem 5000 km nie je až ,,Taký veľký objem,, a aj napriek tomu bol postačujúci na polmaratón pod 1:07 hod. naviac bez prípravy vo vysokej nadmorskej výške. Tréningom v 240 m.n.m.

Devín-BA sú vytrvalostné 12 kilometrové bežecké preteky. Vyhľadávajú ich a presadia sa v nich kvalitní vytrvalci špecializujúci sa na trate od 5 000 m po maratón. Pre strednotratiarov a šprintérov sú určené preteky do 1 500 m. Vytrvalec nerovná sa maratónec ale bežec od 5 000 m po maratón prípadne dlhšie neolympijské disciplíny - trate /ultramaratóny s rozličnou dlžkou trate/.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up