Podľa legislatívy je aj tzv beerbike bicykel (obrázok v prílohe). V zahraničí som videl nákladné vozíky za bicykel so šírkou cez 1,5m a dĺžkou až 5m. Zvyčajne boli ťahané e-bikom. Teda celá súprava mala aj 7-8m. Pre porovnanie VW Passat má na dĺžku okolo 4,8m
Podľa legislatívy, čo som našiel 134/2018 Z.z. § 30 Bicykel: (3) Za bicykel sa môže pripojiť prívesný vozík, ktorý nie je širší ako 1100 mm, je vybavený zadným odrazovým sklom červenej farby podľa odseku 1 písm. d) čo najbližšie k bočným obrysom prívesného vozíka a je spojený s bicyklom pevným spájacím zariadením. Prívesný vozík musí byť vybavený na lúčoch kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby podľa odseku 1 písm. g) na každej strane kolesa. Ak prívesný vozík alebo jeho náklad zakrýva za zníženej viditeľnosti zariadenia pre svetelnú signalizáciu a osvetlenie bicykla, musí sa prívesný vozík opatriť vľavo svietidlom svietiacim dozadu červeným svetlom podľa odseku 2 písm. b). Prívesný vozík za bicykel musí spĺňať technické požiadavky pre bezpečnostné požiadavky na konštrukciu podľa technickej normy47) alebo inej obdobnej technickej špecifikácie s porovnateľnými alebo prísnejšími požiadavkami.
Ak som dobre pochopil, za bicykel si teda kľudne môžem zapriahnuť 6m príves a nikto mi nič nemôže, ak nie je širší ako 1100mm.

Tu už sa vyťahujú ťažké blbosti, len aby sa poukázalo na to, že ooo, aký sme zaostalý. Ak teraz postavím bicykel s 30cm kolesami v priemere s tým, že budem mať celokapotovanú škrupinu okolo s tým, že spodná časť bude 2cm od zeme, lebo aerodynamika a bude mať 60cm previsy dopredu a dozadu, tak budeme meniť kvôli tomu legislatívu? Legislatíva je daná. Výrobca má zabezpečiť dostatočný rozhľad a manévrovateľnosť (normy sú všeobecne známe a prístupné). To, že vyrobím 3 kolesovú srandu, kde nedokážem vidieť priamo pred seba, len po bokoch, alebo vidím len veci vyššie ako 1m nie je chyba legislatívy. Ľudia vyrobia kravinu, niekto tú kravinu kúpi a potom začne plakať, že to nemôže používať.

Mimochodom, cesty sú navrhované aj s tým, že tam budú jazdiť kamióny či autobusy. Ak nie, tak im je tam daný zákaz vjazdu.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up