visibility 549
comment 0
thumb_up0thumb_down

Joe a ty sa zase vyjadrujes k teme, kde mas povrchne znalosti a nechapes ako funguju napriklad taka ekonomika.
Rusi su na koni? Prosim ta s cim? Ved im kolabuje vsetko kam sa pozru. Ved oni si nekupia auto, neopravia traktor, na to, aby lietali kanibalizuju vlastne lietadla a tie co zabavili zahranicnym spolocnostiam. Nevedia si vyrobit domaci spotrebic, ci postavit vyrobnu halu s obrabacim centrami, zvaracimi robotmi a pod.
Nevedia nic, pretoze su bytostne zavisli od zapadnych technologii.
Rusi nezacali obmedzovat dodavky plynu pred rokom. Rusi dodavali presne tolko, kolko si kto nakontrahoval. Akurat pred rokom prestali robit v zasobnikoch rezervy a ked si nejaky stat zmyslel uprostred sezony, ze chce este nejaky plyn zacal mat problem, pretoze ho nemali ako dodat. Ved na to tie zasobniky boli postavene, na preklenutie nahleho dopytu pocas sezony. Dopravit zrazu doobjednany plyn cez plynovod nie je take lahke.
A niektore staty boli blbe, pretoze cena plynu oscilovala a tak sa zazmluvnilo minimum s tym, ze pocas sezony dojde k poklesu ceny.
Na tieto spekulativne spotove nakupy nielen plynu, ale aj elektriky doplatili niektore staty. Co si myslis preco krachovali vsetci mali dodavatelia energii? Lebo nakupovali na burze, vzdy co najlacnejsie a nemali dlhodobe kontrakty s dodavatelmi. Akonahle cena energia sla hore nevedeli udrzat zazmluvnene ceny so zakaznikmi a sli do kytek.
Plynu by malo byt dostatok, nas najsamvacsi minister Suldo povedal, ze na tuto sezonu mame plynu u nas dost, podobne to deklaroval aj Fiala v CR, ale tam sa ukazalo, ze ten plyn je sice v zasobnikoch na uzemi CR, ale CR nepatri;o). Ale nechcem zbytocne odbocovat.
A s tym plynom a jeho cenou nedramatizuj a pozri si graf, hlavne 2005-2009 a spomen si, ci aj vtedy bola taka panika ohladom cien. Ano boli sme zvyknuti na lacny plyn, ale toto nie je zdaleka taka dramaticka situacia ako to podavas ty.
gas.jpg

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up