Porušil som svoje pravidlo, že kupovať lacné čínske meracie prístroje a náradie je kravina a kúpil som lacný momenťák s dobrým hodnotením za Ł40 aj s bitmi. Hneď som ho poslal späť a objednal normálny. Ono je človeku ľúto dať 200 peňazí za blbý kľuč s bitmi, keď to môže minúť rozumnejšie na keramické kladky v prehadzovačke etc.
Ale nič nezničí skrutky lepšie ako lacné nástavce. Ten lacný nemeral podľa všetkého zle. Porovnal som ho s Wera a zhruba to doťahovalo rovnako. Pravda je, že aj bez momenťáku som to mal popriťahované tiež zhruba rovnako. Ono keď človek nie je lama, celkom dokáže odhadnúť tlak 2, 5, 10 kg a tie uťahovacie momenty korešpondujú s veľkosťou skrutky. O +/- pár Nm sa tam navyše nehrá. Problém nie je zničenie hlavy skrutky. To sa kvalitným nástavcom docieliť v podstate nedá. Problém je, keď sa násobne prekročí uťahovací moment. Typický problém npr. pri zasúvajúcej sa sedlovke. Keď človek aj vie, že už je za limitom, ale proste zo zúfalstva priťahuje čo to dá.
Osobne by som lacné no name momentové kľúče ani iné meradlá nebral. Je jedno, či to človek použije raz za rok. Ak to meria zle, je jedno, koľko krát to človek použije.
Ale v žiadnom prípade by som nekupoval lacné momentové kľúče s nástavcami. Aj keď sú z CRM ocele. Nič lacné do skrutiek na svojich drahých bicykloch nepchajte. Je to kua drahé, ale má to dôvod.
Lacný momentový kľúč bude pravdepodobne merať dobre, takmer isto nebude merať tak zle, aby to bol problém. Ale lacný nástavec skrutku skôr alebo neskôr spoľahlivo zničí.
IMG20221030211933.jpg

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up