visibility 999
comment 0
thumb_up0thumb_down

Spomaľovať vodiča tým, že mu do cesty kladiem úplne zbytočné hádanky a rébusy alebo zahltím značením je predsa hlúposť. Teraz nemyslím Staromestskú, čo je absolútne centrum mesta preťaté zdedeným a hlúpo navrhnutým hlavným ťahom, ale bavíme sa všobecne. Pokiaľ je na ceste päťdesiatka alebo osemdesiatka, má byť navrhnutá tak, aby v tej pätdesiatke (alebo osemdesiatke) dokázal vodič vnímať aj dianie okolo seba.

A že tam za dobrých podmienok ide o 10-15 kmh rýchlejšie? No a čo? Celé je to o mentalite masy a o rešpekte. Na SK/CZ každý jeden rešpekt vyžaduje, ale málokto je ochotný poskytnúť ho inému. A tak to vyzerá. Keď som načal ten Island - tie spomínané radiály majú osemdesiatku, ale vôbec nikto nerieši, keď sa tam za dobrých podmienok jazdí trebárs 90 km/h, pretože vodiči sú jednoducho ohľaduplní a ostatných účastníkov rešpektujú. Keď je šmykľavo, horšie počasie alebo nejaké odstavené auto, všetci spomalia a nikto, naozaj nikto tam potom nemyšičkuje ani nerobí nejaké nebezpečné a ohrozujúce manévre. Pritom to, že sa tam jazdí rýchlejšie, si môže každý pozrieť na online dopravnej mape - aj policajti. Ale prdia na to, sú tam, kde sú naozaj potrební. Čo je v drvivej väčšine medzi ľuďmi v sídliskách a rezidenčných štvrtiach, ak vôbec...
rychlost.jpg
Na oplátku - ak je niekde výstražná značka alebo znížená rýchlosť, je to preto, že tam naozaj niečo hrozí, a tak tam každý zvýši ostražitosť a prípadne spomalí. Jednoducho je to iná mentalita, iné nastavenie mysle. Ťažko sa to vysvetľuje niekomu, kto s tým nemá skúsenosť Btw, je tu kopec Poliakov (ca. 50-tisícová menšina), no napriek tomu, že na SK je „poľský vodič“ nadávka, na Islande jazdia aj oni v drvivej väčšine slušne. Lebo je to proste príjemnejšie.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up