visibility 866
comment 0
thumb_up0thumb_down

Jaroh: Ja predsa nespochybňujem, že vyššia rýchlosť nehody znamená horšie následky. Ale tvrdím, že zahlcovať vodiča zbytočnými obmedzeniami a odpútavať pozornosť zlým návrhom komunikácie, parkovania či križovatiek, je presný opak toho, čo by zvýšilo bezpečnosť dopravy.

Napríklad toto je islandská škola, kam chodil môj šarkan. Je tam tridsiatka - a väčšinou sa tam 30 aj jazdí. Občas 40, veľmi veľmi sporadicky 50 - no nikto to nerieši, lebo v tých jednotlivých prípadoch to nie je nebezpečné, trebárs sú prázdniny.
skola.jpg

A prečo to nikto nerieši? Lebo sa tam nikdy nič nestalo ani nestane. Po prvé, všimni si ten rozhľad vodiča - vidíš celé sekundy dopredu, či tam nejaké dieťa alebo chodec je. Po druhé, nikde nemáš popri ceste pohádzané zaparkované autá - parkovanie je riešenie v úplne inej časti, vpravo v sídlisku alebo vľavo za školou. Po tretie, priechody na začiatku a na konci zóny sú len cez jeden jediný jazdný pruh, nespomínam si, že by na Islande bol akýkoľvek priechod pre chodcov cez štyri pruhy a bez ostrovčeka, ako je to úplne bežné na Slovensku a je to čistý generátor nehôd. A po štvrté - tridsiatka je iba v zóne okolo školy, čo je tá sivá budova vľavo, na mieste kamery je už päťdesiatka, takže auto môže rýchlo prísť aj odísť. Nikto neobťažuje vodiča zníženou rýchlosťou na mieste, kde to netreba, takže sa potom nemusí ponáhľať na miestach so zvýšeným pohybom chodcov.

A teraz si to riešenie porovnaj s akoukoľvek novovybudovanou štvrťou v okolí Bratislavy, kde vôbec neberú do úvahy, ako budú jazdiť či parkovať autá, aj tie dočasné a krátkodobé. Novo vybudované ulice aj hlavné sídliskové zberače (ak vôbec nejaké navrhnuté sú) sú obsypané zaparkovanými autami tesne vedľa cesty, výjazdami, kontajnerovými stojiskami až ku krajnici, výjazdami z podzemných garáží, stĺpmi podopierajúcimi vystúpené nadzemné podlažia, nezmyselné stromy brániace výhľadu do križovatiek a kopec podobných blbostí. Pri takých návrhoch je aj tridsiatka priveľa, a nehodám aj tak nezabráni. Podstatné je, že sú pozemky zastavané až na samotnú legálnu hranicu.

Naposledy ma napríklad pobavila táto škola v BA na Kramároch, hore je futbalové ihrisko, a kým som tade peši prešiel, z ihriska dvakrát preletela lopta cez plot na cestu. Raz padla na auto a vodička dosť viditeľne panikárila (pochopiteľne, veď nevedela, čo je buchlo do strechy), druhýkrát padla asi 10 metrov pred auto, pričom vodič dupol na brzdu a ten za ním mal dosť problém to dobrzdiť. Ako toto niekoho preboha napadne?
skola2.jpg

Alebo tento štrkový násyp doprostred cesty, tesne vedľa trolejbusovej zastávky (tá je schovaná za kríkmi vľavo). No, snáď je už jasnejšie, o čom píšem, už to tu nebudem viac spamovať.
cesta.jpg

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up