visibility 525
comment 0
thumb_up0thumb_down

žeby som vychádzal z výšky štátneho dlhu, ktorý išiel z 45 mld na 61 mld (koniec 2021), odhad na 2022 je + 6 mld, čiže celkom za 2019 - 2022 67 - 45 = 22 mld (sorry 25 som prestrelil, omlúvám sa za 3 roky)

ale vlastne tá inflácia nám v tomto pomáha, skočíme zasa pod tých 60% mastrichtských 😉

V prvom rade treba napísať na ŠÚ SR, že ten odhad pre rok 2022 majú úplne na draka, lebo po nete beží o cca. 2 miliardy vyšší ...

A v druhom rade sa treba pozrieť, či Maastrichtský dlh naozaj znamená čisté výdavky 20-22-25 miliárd navyše (ktoré v bilancii hospodárenia štátu ani v realite nevidno), alebo to má z definície tak trochu háčik

Maastrichtský dlh predstavuje konsolidovaný súčet všetkých nesplatených záväzkov sektora verejnej správy ku koncu roka, resp. štvrťroka v menovitej (nominálnej) hodnote, ktoré vznikli na základe prijatých vkladov, emitovaných cenných papierov iných ako akcie (okrem finančných derivátov) a prijatých pôžičiek, ale zásadne bez záväzkov z nesplatených úrokov. Súčasťou prijatých pôžičiek sú aj imputované pôžičky (napr. hodnota majetku nadobudnutého prostredníctvom finančného prenájmu).

Z obrázku nižšie aj zo skôr zaslaného prehľadu vývoja výdavkov štátu je celkom zrejmé, že za nárast dlhu môže celkom významne skôr séria emisií dlhodobých štátnych cenných papierov (ARDAL v roku 2021 naplánoval kvalitnú nálož). No nič to nemení na fakte, že deficit za posledné roky mohol byť výrazne nižší, keby sa fungovalo v normálnom režime a manažment financií mal na starostí skutočný expert, nie obyčajný pomerne dosť neobyčajný človek.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up