Nechcem nikomu radiť ani s nikým polemizovať. Obmedzil by som sa iba na to, akými navigačnými pomôckami by som sa ja vybavil pred cestou do údolia Susa. Oproti niekomu, kto nemá skúsenosti s GPS a s mapami pre GPS mám výhodu, že sa danej problematike venujem už niekoľko rokov a baví ma to. To, o čom budem písať, nie je nič zložité a nie je to náročné ani na čas, keď už človek vie, čo má robiť. Pre niekoho, kto sa s tým stretáva prvýkrát, môže byť čítanie nasledovných riadkov demotivujúce a povie si, že si starosti pridávať nebude. V skutočnosti to však naozaj nie je komplikované.

Takže:

1. So sebou by som si zobral svoju outdoorovú turistickú navigáciu Garmin Oregon 450 (ak by som ju nemal, kúpil by som si ju).

2. Kúpil by som si mapu "Valle di Susa". Tú, ktorú radila Silva. Doma by som si ju rozložil, pekne ju vyhladil, zroloval a odniesol do firmy, v ktorej by mi ju zoskenovali na valcovom skeneri v rozlíšení 300 dpi s 24-bitovou farebnou hĺbkou. Uložili by ju napr. vo formáte PNG.

3. Obrázok mapy vo formáte PNG by som si v PC skalibroval v programe OziExplorer (cca 5 min). Takto skalibrovanú mapu by som si v programe MAPC2MAPCNET previedol do formátu JNX a jej názov a zobrazovanie (zoomy) by som upravil v programe JNXCustomizer (cca 5 min). Takto vyrobenú mapu (súbor JNX) by som skopíroval na SD kartu svojej navigácie GARMIN OREGON 450 do príslušného priečinka. Mám v Oregone patchnutý firmvér, takže mi tá mapa bude fungovať (ak by som ho patchnutý nemal, tak si ho za 5 minút patchnem podľa návodu tu na fóre).

4. V programe MOBAC by som si vyrobil ešte satelitnú mapu danej oblasti a programom MOBAT2JNX ju previedol do formátu JNX. V programe JNXCustomizer by som si nastavil aby sa mi zobrazovala až od mierky 120 m. Teraz by som si ju nahral k tej prvej mape do GARMINu.

5. Stiahol by som si z netu tie Silvine GPX súbory trás (pozor! to nie sú mapy, sú to len čiary). Je to dobrá pomôcka, keď viem, že túto trasu už niekto v pohode absolvoval. Trasy by som si prezrel v PC v OziExploreri, pozrel si aj ich výškový profil. Mapou a tými trasami by som sa mohol inšpirovať a vymyslieť si aj nejaké vlastné trasy. Tie si vyklikám v OziExploreri. Všetky trasy by som si poslal do GPS GARMIN.

Teraz som prakticky pripravený aby som si GPS mohol dať na riadidlá bicykla a nechal sa navigovať (samozrejme až po dorazení do cieľa môjho pobytu). Ako to bude vyzerať na displeji navigácie vidno zhruba na obrázku v prílohe. Fialovou je moja naplánovaná trasa, modrá šípka je moja poloha a smer, červená malá šípka je navigačná.

So sebou si beriem samozrejme aj svoj mobil, HTC HD2 (displej 4,3" s rozlíšením 480 x 800 pixelov, interný GPS modul). V ňom mám nainštalovaný OziExplorerCE 2 pre Windows Mobile. Keďže mapu pre OziExplorer mám už vyrobenú, nahrám ju aj do mobilu. Predsa sa niekedy hodí pohľad na mapu aj na väčšom displeji. V mobile mám aj softvér i-Go pre autonavigáciu s mapami Európy. Takže ma bude navigovať hlasom Pavla Lišky (po slovensky Lišku) až do Talianska do údolia Suse.

Neviem, či by som si so sebou nevzal aj malý netbook Asus, aby som si mohol večer niekde na chate operatívne vyklikať nejakú novú trasu v OziExploreri (alebo sa pripojil na net cez miestnu wifinu). Čo keď mi domáci niečo poradia?

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up