VEĽKÁ KNOLA, 1266 m (pohorie: Volovské vrchy) – cyklovrchol 18

Veľká Knola je najvyšším kopcom rovnomenného geomorfologického podcelku, patriaceho do pohoria Volovské vrchy. V rámci Volovských vrchov ide o 4. najvyšší kopec (po Zlatom Stole 1322 m, Skalisku 1293 m a Holi 1268 m). Vrchol je plochy a z väčšej časti zarastený smrečinami. Z lúky kúsok od vrcholovej kóty je však pekný výhľad, ktorému dominuje Kráľova hoľa a na severe vidno aj Vysoké Tatry. Kopec je súčasťou Chráneného areálu Veľká Knola. Ten bol vyhlásený najmä pre hodnotné hôľne porasty, rašeliniská, pôvodné lesné spoločenstva, výskyt vzácnych rastlín (šafrán spiišský, peniažtek modratý a.i.) a výskyt vzácnych druhov tetrovitých vtákov na čele s hlucháňom obyčajným. Nižšie pod vrcholom sa nachádzali husté smrekové lesy, ktoré sú však takmer úplne vyrúbané a krajina najmä východným smerom pripomína mesačnú krajinu.

Najlepší prístup na vrchol je zo štátnej cesty od sedla Grajnár (1023 m), kde sa nachádzajú pozostatky bývalej turistickej chaty Javor (nefunguje už vyše 15 rokov). Po modrej a neskôr po žltej turistickej značke popod Malú Knolu je z Grajnáru na vrchol 3,5 km. „Vďaka“ holorubom sa cestou otvárajú pomerne pekné a ďaleké výhľady.
Ďalšie výstupové trasy vedú z Gretly cez Poľanu pod Muráňom a zo sedla Čertova hlava cez sedlo Pukanec. Do sedla Čertova hlava vedú viaceré lesné cesty (niektoré z nich sú označené ako cyklotrasy): z Novoveskej Huty, z Mlyniek, zo Zadného Hýľu...

http://www.treking.cz/cyklistika/knola.htm

Jednou vetou: Zaujímavý spišský kopec s peknou vrcholovou lúkou a vzácnym prírodným prostredím.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 4

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up