directions_bikeZimný Stupavský maratón

*** VAROVANIE: EXTRÉMNE DLHÉ ČÍTANIE ***

Tak a paráda v podobe premiérového zimného maratónu je za nami. Moje dojmy?

Pekne po poriadku: Prvé čo ma zarazilo bola poriadna kosa v Marianke, -10°C hlásil môj samochod po príchode na miesto. Ale počasie zato perfektné – slniečko, ani mráčik na oblohe. No ideálny zimný deň. Let the party begin…

Ešte než som sa registroval som sa zvítal s Jakubom a Tmaxom (v abecednom poradí :), registrácia prebehla nad moje očakávania, za minútu som bol odbavený. Všetka česť.

Potom chystačky, obliekanie, kompletizácia velocipédu a len tak tak že som stihol štart, na rošt som sa zaradil asi ako posledný, čo som vedel že nedopadne dobre.

Prvé kilometre po Malý Slavín pohoda klídek tabáček, terén OK, snažil som sa vybojovať si čo najlepšie miesto pred vjazdom do lesa, kde som tušil, že to bude horšie. Aj bolo. Oveľa horšie. Snehu tak 10-15 cm, bohužiaľ dosť ťažkého, X vyrytých stôp na ceste medzi ktorými to vozilo ako sa tomu zachcelo, predbiehanie nehrozilo, akonáhle človek zmenil smer jazdy tak ho to otočilo, alebo rovno vyklopilo a nazdar. Výsledok každého prebiehania = -3 pozície. Reálne niekoho predbehnúť bola skôr náhoda, v prípade že sa dotyčný sám vyklopil mimo trať. V horšom prípade sa skrížil na trati a ďalšie zrážky na seba nenechali dlho čakať.

Takto sa to vlieklo po Kačín, sem tam bolo treba tlačiť, keď nastal nevyhnuteľný bottleneck na trati. Organizátori kontrolovali situáciu na štvorkolkách priamo na trati = smradu neúrekom.

Už pri prvom tlačení sa mi moje geniálne návleky /AXON kvalita/ naplnili snehom, sneh v kufroch sa zmenil na ľad a SPD vypovedali poslušnosť. Paráda. Až do cieľa som ťahal iba silou vôle. Aby toho nebolo málo jeden návlek sa mi kompletne roztrhol takže mi mrzla premočená noha…

Ešte perlička: kompletne mi vymrzol Garmin, to sa mi ešte nikdy nestalo, proste sa zasekol a namiesto GPS som viezol už len závažie. Reset (vybratie bateriek) za jazdy? Mission impossible. Perfektné. (Takisto nehrozilo ani fotenie za jazdy.) Naštastie na akú takú orientáciu v časopriestore mi ostal ešte Polar. Z tohto dôvodu musím počkať na presné parametre závodu na chalanov, ktorým GPS vydržalo.

Späť k dianiu na trati: iné ako priestor niekoľko metrov pred sebou som nevnímal. Stačilo na 0,01 sekundy stratiť koncentráciu na trať a techniku jazdy a už som letel. Večná škoda že som nemal helmetcam, filmovať niektoré akrobatické kúsky ostatných riderov by stálo za všetky prachy. Ľudia lietali ako hnilé hrušky na trať, mimo trate, s bicyklom aj bez, no zúfalé. Našťastie (asi) nič vážne. Čo sa mňa týka, iba ľahšie pády, vždy som to ustál bez preletu cez riaditká, ani na zemi som sa neváľal. Čo ma však mrzelo, to boli bolestivé konfrontácie s hornou rámovou trubkou ;-)

Od Kačína po Železnú sa už išlo lepšie až na posledný zjazd k jazierku. Max 20 km/h a smrť v očiach, modlitby a preklínanie samého seba, že som sa na toto dal. Potom kúsok asfaltu a asfaltová stojka smerom Kamzík, kde na moje extrémne zdesenie som zistil, že organizátori zmenili trať a pôjde sa po hrebeni. Výsledok bol ten, že sa väčšinu času tlačilo. Zábava jak hrom. Nevadí. Čo vadilo to boli demotivujúce hlasné rozhovory bikerov, ktorí to práve v týchto zúfalých úsekoch vzdávali a vracali sa domov (jeden citát za všetky: "Ja to jebem!").


U Slivu (za občerstvovačkou) zas ale dostali rozum (organizátori) a nepustili to po chodníčkoch-singloch ale po rovnej asfaltke, relatívne kvalitnej. No s priblížujúcim sa Bielym Krížom pribúdalo kvantum snehu na trati, miestami sa už ani na rovinke nedalo prehrabávať snehom, tak sme zase tlačili. Akonáhle sa to zlomilo na (skoro) len zjazd k Malému Slavínu, začalo to byť (aspoň u mňa) kritické so silami. Ani nie tak čo sa šľapania týka, skôr držania rajdov (večný konflikt so zasneženým terénom) a vyvažovania drahocennej rovnováhy. Chytili ma kŕče do rúk a v zjazdoch som len zázrakom neskončil v priekope, ako zopár kolegov.

Posledný zjazd do Marianky už bol rozprávka, až na jeden zákerne zľadovatený úsek fakt pohoda. Prejazd cieľovou rovinkou a vytúžený oddych :-)

Zhodnotenie: Fasa podnik, organizácia dobrá (až na jednu zmenu trate, ktorá ma dosť zaskočila), len keby snehu bolo tak o polovicu menej. Na druhú stranu, čo som čakal. Zimná trať so všetkým, čo k tomu patrí. Lepšie ako čvachtať sa v blate. Sklamali ma návleky, ktoré mi odstavili SPD, ešte mi aj chodidlo odmrzlo a zaseknutý Garmin je popri tom iba detail. Každopádne som ale spokojný, obetovať čas na toto podujatie sa oplatilo, dúfam, že o rok bude repríza.

comment Komentáre ku aktivite

thumb_up0thumb_down reply

juuuj ako rad by som tiez takto spominal pri vecernom pifku na "utrpenie " so zazitkom...zial ci nastastie tesny cas pred porodom mi neumoznuje tak "daleko" od zeny vycestovat... :cry:

thumb_up0thumb_down reply
thumb_up0thumb_down reply

Ad [1]: Na druhú stranu, ty budeš mať veru na čo spomínať pri nejednom večernom pivku držím palce, veľa zdaru!

Inak doplnil som si ofic. umiestnenie aj upravil dĺžku a prevýšenie, mi bolo jasné, že tých 600 metrov to asi nebolo.

thumb_up0thumb_down reply
thumb_up0thumb_down reply

"Na druhú stranu, ty budeš mať veru na čo spomínať pri nejednom večernom pivku držím palce, veľa zdaru! " Well said, very well said. Shickmomber ma dobry humor

Report sa mi nesmierne paci, stanovuje to pre mna latku. Zaujmave podujatie, ale este zaujmavejsie citanie. Len tak dalej.

thumb_up0thumb_down reply
thumb_up0thumb_down reply

Zire: ďakovala, snažil som sa a celkom ma to bavilo

Doplnil som si sem fotky, čo som našiel na stránke maratónu (ostatným tiež doporučujem prezrieť galériu, je fakt bohatá). A inak neviem prečo ma nazývajú ako tú kvetinu... už zas som zabudol to meno... narcis??? :dummy:

thumb_up0thumb_down reply
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
trending_up Vzdialenosť
31,8 km
schedule Čas
02:45:53
landscape Nastúpané
752 m

bar_chartŠtatistiky

Priemer Max
Kadencia 70 rpm 107 rpm
Tepová frekvencia 154 bpm 180 bpm
Energetický výdaj 2 037 kcal

cloudPodmienky

Priemerná teplota -2 °C
Počasie Sneh
Vietor Bezvetrie
directions_bike Bicykel: Trek 8500ZR

directions_bike Posledné aktivity bikera

thumb_up0thumb_down

directions_bike Svätojurský MTB maratón 2017

trending_up 68,4 km
schedule 04:29:00
landscape 1 700 m
thumb_up0thumb_down

directions_bike Kopčeky na Finale Ligure a trať 24h Le Manie (Finale Ligure Day 3)

trending_up 42,7 km
schedule 02:26:41
landscape 1 230 m
thumb_up1thumb_down

directions_bike Lago di Garda, 3. etapa: Arco - Riva del Garda - Valle di Ledro - Rifugio Pernici - Riva - Arco

trending_up 56,0 km
schedule 04:05:27
landscape 1 750 m
keyboard_arrow_up