Zda sa, ze juzna cesta na Chopok zacina byt realna. Prednedavnom som v nejakych novinach zachytil spravu o tom, ze na juhu sa ma budovat bikepark. Podarilo sa mi vygooglit podrobnu dokumentaciu tohto zameru.
http://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/chopok-juh-bike-worldDokumentaciu som zbezne pozrel. Modre "family" trasy z navrhu vyzeraju slapatelne aj do kopca.
Zmienku o "jednosmernosti" som v hlavnom dokumente vyhladavanim nenasiel, ale predpokladam, ze vsetky trasy budu budovane ako jednosmerne. Nemusi to byt len preto, ze investor Tatry mountain resorts (TMR) prirodzene potrebuje predavat listky na lanovky, ale mozno aj preto, ze si vobec neuvedomuje, ze existuju aj blazni

, co by aj hore radi slapali na bikoch.
Btw. aj terajsia zatial bez problemov pouzivana lesna cesta na Rovnu Holu je sucast tras bikepark Jasna (trasa c. 4 PANORÁMA) a je jednosmerna. Momentalne je sice uzavreta, ale v buducnosti sa moze stat, ze problemy pri vyslape na Chopok od severu bude robit TMR (a nie ochranari, ako by kazdy ocakaval).
Podla mna je teraz idealna doba na to, zacat riesit nejaku legalnu obojsmernu cyklotrasu cez Chopok.
(=riesit obojsmernost trasy Panorama, zlegalizovat usek z Rovnej Hole na Chopok a obojsmernost niektorej z novo navrhovanych juznych tras). Mozno ani samotne TMR nebude proti a bude mat zaujem to realizovat.
Neviete o niekom, kto by sa v tejto veci mal chut angazovat? Skusim oslovit SCK Dumbier a tiez pohovorit o tom s Lafinom. Napisat mail TMR nemam problem, ale predsa len je lepsie, ked sa toho chyti niekto miestny, skusenejsi s legislativnym riesenim cyklotras a idealne zastupujuci nejaky cykloklub.