Vidlice Manitou – prehľad súčasnej ponuky legendárnej značky

Ak sa niektorá značka odpruženia dá spojiť s históriou MTB, mnohým zrejme napadne práve Manitou. Neskôr svoje pozície opustila, no dnes opäť ponúka prepracované modely a vlastné originálne technológie.

Pritom si Manitou stále zachováva svoju tvár a jej modely sú pomerne jasne rozpoznateľné. Najmä vďaka prevedeniu mostíka „reverse arch“, ktorý nie je len dizajnovým výstrelkom. Umožňuje lepšiu ochranu tesnení vidlice či vedenie hadice k prednej brzde. Medzi mnohé vlastné riešenia patrí aj pevná oska s označením Hexlock.

Pri vidliciach Manitou nájdete nielen modely určené pre konkrétny jazdecký štýl a zameranie, ale tie sa ešte väčšinou delia na jednotlivé verzie ako Pro, Comp, prípadne Expert. Od seba sa odlišujú vlastnosťami tlmenia, možnosťami nastavenia a tiež hmotnosťou. Odlišuje sa tiež použitie štandardu boost, tapered prevedenie a pod. Každá vidlica tak obsahuje množstvo variantov na výber a konkrétne prispôsobenie. Vidlice označené ako Pro patria medzi modely pre náročných užívateľov, s čím súvisí aj predpoklad pravidelného servisu a údržby pre zachovanie čo najlepšieho chodu. Naopak model Comp je dostupný variant pre široké spektrum jazdcov so skutočne dlhou výdržou.


Mattoc – all mountain

V prípade, že vaším teritóriom je v prvom rade náročný terén a chcete si užiť agresívnu jazdu pri ceste nadol, odpoveďou môže byť model Mattoc. Jeho hlavnou devízou je umožniť efektívne šliapanie pre potrebné presuny bez toho, aby bolo výraznou mierou ovplyvnené správanie pri náročných zjazdoch. Nechýba možnosť prispôsobenia (rýchla a pomalá kompresia), výborný výkon tlmenia, tuhosť a najmä spoľahlivosť značky. Nové tesnenia majú nízke trenie, čím sa zlepšila citlivosť na drobné nerovnosti, vzduchová pružina IRT umožní hladký chod s oporou v strednej časti zdvihu (možné nastaviť tlakom) a navyše, v prevedení Comp je dostupná pre širokú skupinu jazdcov. Pre náročných je určený model Pro s väčšími možnosťami nastavenia. Vidlica je dostupná pre priemery 27,5 (vrátane plus), 29 a tiež 29 plus a v rôznych hodnotách zdvihu – 100, 120 a 160 mm s priemerom nôh 34 mm. Hmotnosť najľahšej verzie PRO pre priemer kolies 27,5 je cca 1800g. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Machete – na každý trail

Vynovené tlmenie Absolute + a nová odľahčená konštrukcia robí z vidlice Machete spoločníka na väčšinu terénov. Tvorí akúsi hranicu medzi XC vidlicou a tou s označením „trail“ a ponúka rozumný pomer hmotnosti a tuhosti. Vidlicu s 32 mm priemerom nôh nájdete vo verzii Pro so zdvihom 100 a 120 mm a nižšou hmotnosťou (1700g pre priemer kolies 27,5) a širšou možnosťou nastavenia vrátane kompresie. Verzia Comp ponúkne aj zdvih 140 mm a priaznivejšiu cenovku. Comp sa taktiež hodí na použitie širokých plášťov rozmeru 27,5 plus alebo 29 plus.

(Mattoc / Machete)

Circus – ak máte radi skoky

Projekt pôvodne zameraný pre potreby jazdcov slopestylu a použitie na tej najvyššej úrovni. Výsledkom je vidlica pre náročných dirt jazdcov s vysokou pevnosťou a možnosťou nastavenia, vďaka čomu zvládne aj tie najťažšie triky a skoky. O tuhosť sa starajú 34 mm nohy a je dostupná v prevedeniach Pro (hmotnosť 1900g) a Expert (hmotnosť 1946g). Nájdete ju výhradne pre kolesá s priemerom 26 palcov. Viac sa dozviete na tomto odkaze.

Markhor – dostupný model pre XC/maratón

Ľahká vidlica zameraná na športových jazdcov preferujúcich hlavne rýchlu, no pritom stále pohodlnú jazdu so zdvihom 100/120 mm. Okrem moderných priemerov (27,5 a 29) a štandardov (boost) sa vyrába aj pre 26-palcové kolesá s klasickým stĺpikom. Boost verzie už sú vybavené tapered prevedením a 15 mm pevnými oskami. Spoľahlivé tlmenie nesklame ani v náročnom teréne, samozrejmosťou je možnosť uzamykania a vidlicu nájdete v dostupnom prevedení Comp. Tam sa hmotnosť pohybuje na úrovni 1696g pri verzii pre 29 palcové kolesá so štandardom boost.

(Circus / Markhor)

Dorado a Mastodon – DH a fatbike

Manitou nezabúda ani na vidlice pre špecifické disciplíny a konštrukcie. Dorado už patrí vo svete zjazdu k legendárnym pojmom a bola medzi prvými vidlicami s upside-down prevedením. S použitými technológiami a možnosťami nastavení sa radí medzi top vidlice v segmente DH a nájdete ju vo verziách Pro a Expert pre 26 alebo 27,5-palcové priemery s hmotnosťou od 2970g. Viac sa dozviete na tomto odkaze.


Mastodon je určená pre majiteľov fatbikov so špecifickou konštrukciou umožňujúcou použitie gúm až do priemeru cca 5 palcov. Navyše na jej chod nemajú vplyv ani extrémne nízke teploty a s prehľadom zvládne aj náročný trail. Pri nej nájdete verziu Pro (hmotnosť 2210g) a Comp (hmotnosť 2430g).

(Dorado / Mastodon)

Manitou v súčasnej ponuke nezabúda v podstate na žiadnu kategóriu jazdcov a svoje modely vyrába vo viacerých verziách. Podrobné informácie a presnú špecifikáciu každej z nich nájdete na domovskej stránke. Dovozcom na Slovensko je PRO CYCLING, kde nájdete informácie o dostupnosti a tiež ceny pre jednotlivé modely.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Od základu: Odpružená vidlica a tlmič – všetky informácie pre začiatočníkov

Od základu: Odpružená vidlica a tlmič – všetky informácie pre začiatočníkov

O odpružení bicykla, teda o vidlici a tlmiči, by sa dali napísať litánie. Čo je však to najdôležitejšie, čo by začiatočník nemal prehliadnuť?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
keyboard_arrow_up