Cyklisti len po vyznačených trasách a lesných cestách

Cyklisti nebudú môcť od septembra jazdiť v lese mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Schválili to poslanci v novele zákona o lesoch. Za porušenie tohto ustanovenia bude možné uložiť pokutu päťtisíc korún.

BRATISLAVA 21. júna (SITA) - Cyklisti nebudú môcť od septembra jazdiť v lese mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy. Schválili to poslanci v novele zákona o lesoch. Za porušenie tohto ustanovenia bude možné uložiť pokutu päťtisíc korún. Zákonodarný zbor najskôr takýto návrh spolu so zákazom zberu semien, semenáčikov či sadeníc odmietol. Koaliční poslanci však vrátili novelu späť do druhého čítania, kde poslanec Tibor Lebocký (Smer-SD) predložil už len návrh na obmedzenie pre jazdu na bicykli a koňoch.

Opätovne posunutie novely do druhého čítania vyvolalo v pléne znova širokú diskusiu. Poslanec Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) považuje za cieľ tohto obmedzenia vyhnanie ľudí z lesa. Opýtal sa ďalej, prečo zákonodarca nerieši jazdu na motorkách, ktoré les ničia naozaj. Poslanec Pavol Frešo (SDKÚ-DS) upozornil tiež na to, že kým novela obmedzuje cyklistov, na druhej strane povoľuje poľovníkom jazdu po lese na motorových vozidlách.

Vládna novela ďalej rieši zabezpečenie odborného hospodárenia v lesoch vlastníkov lesa malej výmery, použitie holorubného hospodárskeho spôsobu, systém výberu vyhotovoviteľa lesného hospodárskeho plánu a s tým súvisiacich činností, ako aj spôsob ich úhrady. Taktiež definuje podmienky výkonu odbornej správy lesov. Novela zákona o lesoch má umožniť podporu združovania neštátnych vlastníkov lesov s malou výmerou, pričom navrhovaná výmera je 50 hektárov. Táto výmera podľa novely zákona vychádza zo skúseností a potrieb a je minimálnou výmerou na dosiahnutie trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch s predpokladom pravidelných príjmov z hospodárenia.

Ďalšie odkazy:
http://www.sme.sk/c/3358844/Cyklistov-a-hubarov-chcu-trestat.html
http://www.sme.sk/c/3359419/Opozicia-robi-pre-zakaz-kabaret-tvrdi-Jurena.html

Diskusia na MTBiker.sk: http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?t=14086

Online petícia: http://www.ekoforum.sk/peticia/bicykel/

Vzor listu kompetentným:
http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=481
http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=483
http://www.cemba.cz/clanek.shtml?x=497

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako ďalej s jazdením v lese?

Ako ďalej s jazdením v lese?

... na bicykli po prijatí novely Zákona o lesoch? V spolupráci s advokátskou kanceláriou Legal Counsels s.r.o. sme sa pokúsili dať odpoveď na otázku, kadiaľ teda cyklisti môžu jazdiť, kedy by porušovali zákon a s akými dôsledkami.
Novela zákona o lesoch - pokus o amatérsky právny výklad

Novela zákona o lesoch - pokus o amatérsky právny výklad

Priatelia,
v súvislosti s blížiacim sa / 1.9.2007. – keďže prezident zákon podpísal / nadobudnutím účinnosti právnej úpravy tzv. lesného zákona, som si dovolil amatérsku právnu analýzu súčasného stavu a skutočností očakávaných.
Keďže nemám rád aroganciu a postoj typu „čo mi môžu?“ a „chcem vidieť, kto ma chytí!“, považoval som za rozumné zorientovať sa v predpisoch, aby boli pohromade argumenty. Je dobre vedieť, čo si môžem dovoliť a akými predpismi sa „oháňať“.
keyboard_arrow_up