Cyklistické rukavice nie sú len na parádu

Cyklistické rukavice nie sú povinnou výbavou, ale po pár jazdách zistíte, že ich budete potrebovať. Samozrejme pre mnohých je dôležitá aj otázka dizajnu a imidžu, pre iných je to vec prestíže a správnej značky, ktorú používa aj ich obľúbený cyklista, či team.

Dva dôvody pre rukavice

Jedným z dôvodov je bezpečný úchop riaditiek, pretože je prirodzené, že sa počas dlhšej jazdy potíte a ruky sa vám začnú šmýkať a v tom momente sa zahrávate s vaším zdravím. Druhým dôvodom je zníženie otrasov prenášajúcich sa nerovnosťami povrchu cez riaditká rovno na vaše ruky. V takom prípade vám pomôžu rukavice so silnejšími gélovými výplňami.


 

Celoprstové a bezprstové

Základné rozdelenie rukavíc sa delí na celoprstové a bezprstové. Celoprstové sú obľúbené najmä u MTB a enduro jazdcov. Zaručujú dokonalejší kontakt s bicyklom a chránia ruky a kĺby pri páde. Výstelky sú v tomto prípade často minimálne, aby mohol biker dokonale kontrolovať jazdu. Bezprstové vidno častejšie u cestných a víkendových cyklistov, kde je riziko pádu minimálne, ale gélové výstelky zaručujú pohodlie pri dlhých jazdách. 


Správna veľkosť

Svoju úlohu v bezpečnosti zohráva aj správna veľkosť. Rukavice by nemali byť príliš malé, pretože by ste nemali dostatočný prietok krvi a mohli by vám tŕpnuť prsty. Príliš veľké rukavice budú síce voľné a ľahko sa nasadzujú, ale úchop na riaditkách bude neistý a hrozí riziko pádu. Správnu veľkosť najrýchlejšie zistíte odmeraním obvodu dlane a podľa tabuľky veľkostí si vyberiete tie svoje. Každopádne odporúčam si rukavice vyskúšať, pretože z pocitu ako vám sadnú najlepšie zistíte, či sú to tie správne pre vás.


 

Predchádzanie zdravotným problémom

Ak aj napriek tomu, že ste si vybrali správnu veľkosť, stále máte problém s tŕpnutím prstov a prílišnou únavou rúk počas dlhších výjazdov, poobzerajte sa napríklad po rukaviciach špeciálne vyvinutých na tento účel. Niektorí výrobcovia, zameriavajú vývoj nových produktov, aby eliminovali únavu a predchádzali zraneniam. Dokázali preniesť výsledky výskumov v oblasti športovej medicíny do svojich výrobkov a na rukaviciach nájdete špeciálne tvarované gélové výplne, ktoré eliminujú prípadné zdravotné problémy.

Rôzne detaily

Každý výrobca sa snaží niečím odlišovať a môže to byť práve výhoda pre vás, pretože na výber máte veľké množstvo druhov a variácií. Medzi najčastejšie vybavenie rukavíc patrí froté časť na vonkajšej strane palca, ktorá slúži na utieranie potu. Niektoré rukavice nemajú zapínanie na suchý zips, pretože to je práve časť, ktorá sa najrýchlejšie opotrebuje a skracuje životnosť. Ďalšou šikovnou maličkosťou sú úchytky pre ľahké zvliekanie rukavíc a bývajú umiestnené medzi prstami, alebo pod prstami na spodnej strane. Pri celoprstových rukaviciach poteší špeciálny povrch pre ovládanie mobilného telefónu, prípadne silikónová potlač pre bezpečné protišmykové ovládanie riaditiek a brzdových páčiek.   


 
Či už jazdíte dva krát do mesiaca, alebo niekoľkokrát týždenne, určite zaraďte rukavice do svojej výbavy. Nielenže budete vyzerať profesionálnejšie, ale budete sa cítiť bezpečnejšie na cestách počas výjazdov a svoje výlety, alebo tréningy si naplno užijete.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Radovan_Vrska 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up