Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko), 31. januára – 1. februára 2009

Majstrovstvá sveta v cyklokrose, Hoogerheide (Holandsko), 31. januára – 1. februára 2009

Hoogerheide je malá dedina ležiaca na hraniciach s Belgickom, ktorú preslávil rodák Adri van der Poel, viacnásobný víťaz jarných klasík a majster sveta v cyklokrose. Aj zásluhou Adri van der Poela sa v Hoogerheide každoročne usporiadavajú významné preteky v cyklokrose a na tento rok UCI pridelila tejto malej dedinke právo usporiadať majstrovstvá sveta v cyklokrose.

Pre tých, čo nepoznajú meno van der Poel treba pripomenúť, že Adri bol v osemdesiatych rokoch minulého storočia jedným z najlepších jazdcov na jednorázových pretekoch. Vyhral jarné klasiky ako Amstel Gold Race, Liege-Bastogne-Liege a Ronde van Vlaanderen. Cyklokros najprv jazdil doplnkovo, na zlepšenie techniky a vyplnenie medzery medzi dvomi sezónami. Postupne sa zameral na cyklokros a v roku 1996 sa vo francúzskom Montreuil stal majstrom sveta. Na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta je Adri van der Poel členom organizačného štábu a zodpovedá za prípravu okruhu.

Adri van der Poel (mimochodom zať vynikajúceho francúzskeho cyklistu Raymonda Poulidora) nemohol na holandskej rovine vytýčiť najťažšiu trať a niekoľko krátkych stúpaní na starých valoch nepreverí techniku cyklokrosových špecialistov. Avšak lepkavá hlina na trati v prípade mokrého počasia môže výrazne ovplyvniť preteky. Posledné predpovede počasia predpokladajú v noci mráz a cez deň sucho a slnko. Dá sa predpokladať, že podklad bude zamrznutý, trať bude postupne mäknúť a na bicykle sa bude lepiť blato.

Na majstrovstvách sveta sa rozdajú štyri sady medailí v kategóriách elite, U-23, juniori a ženy. Domáci Holanďania budú o ne bojovať vo všetkých kategóriách. Lars Boom obhajuje titul v elite a Thijs Al mu bude kryť chrbát. Daphne van den Brandeová a Marianne Vosová vyhrali túto sezónu tri svetové poháre v kategórii žien. Junior Tijmen Eising túto sezónu kraľuje v juniorskej kategórii. Len v kategórii U-23 nemajú výrazného favorita, hoci Boy van Poppel (syn bývalého šprintéra a víťaza etáp na Tour de France Jean-Paul Poppela) môže prekvapiť. V Hoogerheide očakávajú množstvo divákov, ktorí oblečení v oranžových farbách, budú mohutne podporovať svojich favoritov.

Na okruhu však budú aj tisícky belgických fanúšikov, ktorých bude možno ešte viac ako domácich holanďanov. Tí budú hnať do cieľa najmä Svena Nijsa. Keby sa nejednalo o majstrovstvá sveta, tak by bol jasný favorit. Avšak Sven je známy svojimi problémami vyhrať vrchol sezóny. V posledných rokoch, aj napriek suverénnym víťazstvám počas celej sezóny, sa na konci sezóny stal majstrom sveta len raz. Formu však má, vyhral posledné preteky Svetového pohára v Miláne a Svetový pohár vyhral aj celkovo.

Nijsovi okrem domáceho Booma môže robiť problémy aj Čech Zdeněk Štybar, ktorý na minuloročných majstrovstvách v talianskom Trevise bol na pódiu práve s Boomom a Nijsom. Tento rok ich už porazil v Diegeme a v Loenhoute a v Miláne minulý víkend skončil tretí. Štybar má extra motiváciu od svojho tímového manažéra – prípadný majster sveta z tímu Fidea dostane prémiu 30 000 euro. Napriek tomu, že pretekári budú štartovať v národných dresoch, bude mať určite podporu svojich tímových spolujazdcov, pretože prémia sa medzi pretekármi tímu bude deliť.

Aj čerstvý otec Bart Wellens (Belgicko) napriek nevydarenej sezóne bude chcieť vyhrať. Pre belgické noviny povedal: „Rád by som sa tretí raz stal majstrom sveta, avšak keď počas pretekov zistím, že to nepôjde, rád pomôžem inému belgičanovi k zisku titulu. To však neznamená, že budem pomáhať likvidovať prípadné útoky tímového kolegu Štybara.“ Z tímu Fidea bude na štarte ešte čech Petr Dlask a belgičan Kevin Pauwels.

Belgičania posledné roky s prehľadom ovládajú svetové cyklokrosové preteky. Okrem Nijsa a Wellensa môže pomýšľať na miesto na pódiu aj ďalší trojnásobný majster sveta Erwin Vervecken, ktorý sa vie pripraviť na najvýznamnejšie preteky sezóny. Nebezpeční môžu byť aj Niels Albert a Klaas Vantornout..

Okrem uvedených belgičanov a holanďanov sa na pódiu môžu objaviť ešte francúz Francis Mourey, čech Radomír Šimúnek junior a talian Enrico Franzoi. Na štartovnej listine zatiaľ nie je američan Jonathan Page, ktorý už vybojoval na majstrovstvách sveta druhé miesto. V novembri chýbal na dopingovom teste a USADA nesúhlasí s jeho štartom.

Slovensko budú reprezentovať Milan Barényi, Martin Haring, Maroš Kováč a Václav Metlička, pravdepodobne však bez ambícií ohroziť najlepších. Prví traja menovaní po vlaňajšom experimente, keď sa namiesto pretekov s účasťou najlepších svetových pretekárov, pripravovali v Španielsku, opäť zvolili experiment. V januári sa zúčastnili cestných etapových pretekov Vuelta al Tachira v juhoamerickej Venezuele.

Na posledných Majstrovstvách sveta v talianskom Trevise boli slovenské šance najväčšie v kategórii juniorov a Peter Sagan ich druhým miestom potvrdil. Tento rok však slovenskí pretekári do Holandska s takýmito ambíciami necestujú.

Tí, ktorí majú príjem českej ČT4 si preteky môžu pozrieť – v sobotu o 17:10 záznam kategórie juniorov a U-23 a v nedeľu v priamom prenose o 11:25 preteky žien a o 14:25 preteky elite. Okrem toho táto stanica o 14:05 uvedie medailón československého cyklokrosára a majstra sveta Radka Šimúnka. Eurosport bude vysielať v piamom prenose len preteky elite v nedeľu od 15:00 hod.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Pozvánka: Nabitý cyklokrosový víkend v Šamoríne preverí techniku jazdy

Rok sa s rokom stretol a areál X-BIONIC Sphere v Šamoríne opäť priláka cyklokrosových nadšencov.
Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
West Carpathian Challenge – bikepacking na Slovensku s pridanou hodnotou

West Carpathian Challenge – bikepacking na Slovensku s pridanou hodnotou

Bikepackingové preteky sú podujatie, ktoré kombinuje prvky bikepackingu s pretekárskym duchom. Účastníci musia prejsť určenú trasu na bicykli, pričom si nesú všetko potrebné vybavenie na prežitie a navigáciu.
keyboard_arrow_up