West Carpathian Challenge – bikepacking na Slovensku s pridanou hodnotou

Bikepackingové preteky sú podujatie, ktoré kombinuje prvky bikepackingu s pretekárskym duchom. Účastníci musia prejsť určenú trasu na bicykli, pričom si nesú všetko potrebné vybavenie na prežitie a navigáciu.

Trasy môžu byť dlhé a náročné, často vedú cez rôzne terény a podmienky. Súťaží sa v rýchlosti a vytrvalosti, ale aj v stratégii či pevnej vôli. Takéto preteky ponúkajú cyklistom možnosť skúsiť svoje hranice, zažiť dobrodružstvo a súťažiť s ostatnými nadšencami bikepackingu. Poňať sa však dajú aj ako individuálne dobrodružstvo či skupinový zážitok, kde vyhráva každý, kto príde do cieľa.

West Carpathian ChallengeBikepackingové preteky

Koľko času potrebujem?

Slovenské bikepackingové preteky West Carpathian Challenge (WCC) ponúkajú hneď tri trasy rôznej dĺžky. Pre ostrieľaných bikepackerov alebo tých, čo chcú posunúť svoje limity, ponúkame trasu s dĺžkou 1000 km (a prevýšením 23 000 m a časovým limitom 222 hodín) a s dvoma checkpointmi - West Carpathian Ultra Challenge (WCUC).

Ak si na to netrúfaš alebo nemáš dosť času, je tu pre teba nádherná, 600 km dlhá trasa s prevýšením 13 500 m a jedným checkpointom v polovici trasy. Táto trasa nemá časový limit a je len na tebe, koľko času si dopraješ a akú stratégiu zvolíš. No a úplnou novinkou pre rok 2024 je WCC Basic, ktorá ponúka 300-kilometrovú trasu pre všetkých, ktorí si chcú bikepacking vyskúšať alebo pre tých, čo nemajú dosť dovolenky a predĺžený víkend je tak akurát na rýchle dobrodružstvo.

West Carpathian Challenge

Prečo preteky a nie výlet na vlastnú päsť?

Spoločná trasa a rôzna úroveň účastníkov poskytujú príležitosti na nové známosti a spoločné zážitky. Spoločenský rozmer takýchto pretekov je dôležitý a prehlbuje vzájomné priateľstvá. V rámci pretekov WCC môže každý účastník očakávať kvalitnú starostlivosť v priestoroch štartu, CP aj v cieli. Je pre nás dôležitá atmosféra už večer pred štartom a spoločné zdieľanie pri každej príležitosti. Samozrejme, trasa je dôkladne naplánovaná a zahŕňa všetky povolenia a výnimky na prejazd účastníkov.

Čo obsahuje štartovné?

Bikepackingové preteky môžu ponúkať účastníkom rôznu úroveň starostlivosti. Samozrejmosťou je vždy trasa, ktorá môže byť od povinných bodov až po kompletnú trasu zväčša vo formáte GPX. Účastníci ju sledujú na svojich navigáciách a zároveň oni môžu byť sledovaní pomocou trackerov, ktoré poskytuje organizátor.

Oproti individuálnemu bikepackingovému výletu sa môžu účastníci pretekov tešiť na jeden alebo viaceré checkpointy, kde dostanú starostlivosť vo forme občerstvenia (pivo, radler, guláš…), sprchy, možnosti prespatia (pod strechou alebo dokonca v posteli), dobitia prístrojov, umytia a základnej opravy bicykla, ošetrenia a načerpania základných zásob. Samozrejmosťou, ktorá prispieva k pocitu spolupatričnosti na WCC, sú štartovné čísla na bicykloch či iné upomienkové predmety (nálepky, čelenka) s logom pretekov.

West Carpathian Challenge pozvánkaWest Carpathian Challenge 2024

Na WCC dostane každý účastník pred pretekmi štartovací balíček, v ktorom nájde sponzorské produkty ako energy tyčinky, gély, šumivé minerály, mastičky na boľavé svaly či zaparený zadok, ale napríklad aj funkčnú čelenku s logom pretekov. Na opačnom konci dobrodružstva čaká každého úspešného pretekára jedinečná, ručne robená drevená medaila, diplom a hlavne krásny a kvalitný cyklodres alebo tričko s menom účastníka. Súčasťou pretekov West Carpathian Challenge je každoročne aj mediálny tím, ktorý zabezpečuje výstup vo forme fotografií a oficiálneho filmu. Takto má každý možnosť na toto dobrodružstvo zaspomínať aj s odstupom času.

Bikepackingové preteky

Čo všetko ti prinesú takéto preteky?

Dobrodružstvo a objavovanie: Bikepackingové preteky WCC prechádzajú odľahlými a scénickými trasami, dávajúc príležitosť objavovať úchvatnú krajinu a jej skryté poklady. Trasa pripravená organizátorom ponúka to najkrajšie z danej lokality a vďaka trackovaniu umožňuje sledovať progres každého pretekára.

West Carpathian Challenge
Fyzická výzva: Preteky WCC sú fyzicky náročné, prinášajú výzvu, ktorá preverí každého limity a podnieti osobný rast. Pocit z úspešného dokončenia pretekov je nesmierne naplňujúci. Oslava víťazstva v cieli, v spoločnosti podobne naladených ľudí, je príjemným zakončením dobrodružstva.

Bikepackingové preteky
Komunita a kamarátstvo: Bikepackingové preteky vytvárajú pocit komunity medzi účastníkmi. Spoznáte kolegov-cyklistov, ktorí s vami zdieľajú vášeň pre dobrodružstvo a horskú cyklistiku, vytvárajúc puto a priateľstvá, ktoré môžu trvať celý život. Organizačný tím sa stará o atmosféru a prepájanie a zároveň zabezpečuje podporné prostredie a kontakt počas celých pretekov.

West Carpathian Challenge 2024
Sebestačnosť a riešenie problémov: Každé bikepackingové preteky vyžadujú sebestačnosť, pretože pretekár nosí všetky svoje veci a zásoby so sebou. Samostatná navigácia trasou, riešenie neočakávaných výziev a problémov počas cesty budujú odolnosť a sebestačnosť.

Bikepackingové preteky
Únik z rutiny: Ak sa chceš vymaniť zo stereotypu každodenného života, bikepackingové preteky ponúkajú vzrušujúci únik. Je to príležitosť odpojiť sa od technológií, ponoriť sa do prírody a zažiť pocit slobody. Deň čo deň riešiť len bazálne životné potreby očisťuje myseľ od civilizačného nánosu. A najlepšie sa to robí v spoločnosti podobných bláznov.

West Carpathian Challenge
Osobný rast: Účasť na bikepackingových pretekoch môže byť transformačným zážitkom. Spoznáš svoje fyzické aj psychické limity, nadobudneš nové zručnosti a získaš dôveru vo svoje schopnosti. Zvládnuť situácie mimo svojej komfortnej zóny a prekonať samého seba pomáha budovať sebadôveru.

pozvánka West Carpathian Challenge
Pocit úspechu: Prekročenie cieľovej čiary bikepackingových pretekov, najmä ak sú veľmi náročné, je neuveriteľne uspokojivým zážitkom. Je to hmatateľná pripomienka toho, čo dokáže človek dosiahnuť odhodlaním a vytrvalosťou. Zapiť úspech v cieli dobrým pivom a zdieľať zážitky s ostatnými účastníkmi patrí k najkrajším chvíľam pretekov.

West Carpathian Challenge
Nakoniec, vyskúšanie bikepackingových pretekov môže byť obohacujúcim a nezabudnuteľným zážitkom, ktorý vám umožní posunúť vaše limity, spojiť sa s prírodou a vytvoriť zmysluplné väzby s ostatnými cyklistami.

O tom, aké boli prvé tri ročníky pretekov West Carpathian Challenge a čo čaká účastníkov v roku 2024, sa môžeš dozvedieť na westcarpathianchallenge.sk alebo si prečítať reporty účastníkov z minulých rokov. Aktuálne dianie a novinky môžete sledovať na Facebooku alebo Instagrame.

Tešíme sa na vás od 1. 8. 2024.
Zdroj fotografií: archív organizátora
report_problem Našiel si v texte chybu?

West Carpathian Challenge

calendar_today 02.08.2024 (ešte 91 dní)
label Bikepackingové preteky
place Jakubovany (Slovensko)

ZenisMatej 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Z nuly na vlastný „Mount Everest“ za 3 roky

Z nuly na vlastný „Mount Everest“ za 3 roky

Tento článok je príkladom „success story“, ako som sa z kategórie „nobiker“ dostal do kategórie „aktívnejší hobby biker“, zároveň som si splnil sen a úspešne som absolvoval bikepackingové preteky.
Pozvánka: Mesiac máj - pretekový vlak sa rozbieha

Pozvánka: Mesiac máj - pretekový vlak sa rozbieha

Apríl je už takmer minulosťou, ďalší mesiac naberá obrátky a čaká nás pestrá ponuka podujatí.
keyboard_arrow_up