Dvojitý víkend v Pravenci

Na nedávnych Majstrovstvách Slovenska v XC v Seredi Roman Barényi srdečne pozýval všetkých na Hornonitriansku MTB Tour – MTB. Keďže to mám niečo vyše hodinky cesty z domu, uprednostnil som tento pretek pre maratónom v Stupave a videl som v tom dobrú prípravu na nedeľňajší slovenský pohár v XC. K výberu mal človek dve trate o dĺžke 22km a 44km - zvolil som tú dlhšiu, keď už som tu...

Prvý DEŇ

Príchod

Trasa smerom na Prievidzu mi je hodne známa a zvlášť do Pravenca - už dlhé roky sa tu konajú preteky v maratóne, cross country či cyklokrose a v tých mládežníckych kategóriach som v tomto kraji absolvoval veľa pretekov. V neposlednej rade sa tu narodil už „legendárny“ Milan Barényi, nám všetkým známy biker. Miesto prezentácie bolo situované v klube Archa, časť kolónia, kúsok od hlavnej cesty, kde všetko prebiehalo hladko bez dlhého čakania. Štart samotného maratónu bol o 200m vyššie, kde už vyhrávala muzika videl som tu stáť pár stánkov (Enervit, Haibike, stánky s občerstvením pre divákov).

Preteky

Štart oboch tratí bol naplánovaný na 10:30. Pohľadom dozadu som očami tipol počet účastníkov a odhadoval som to na 150 bikerov. Po štartovom výstrele sa na čele okamžite usadil domáci matador Milan, hned za jeho zadným kolesom som bol ja a potom nasledoval pekný hadík, pretože po 50m asfaltu sa hneď vošlo do lesa kde bol úzky chodník, kde nebolo moc miesta na predbiehanie. Chodníkom sme pokračovali po okraji lesa a následne sme vyšli na lúku. Tempo od štartu bolo svižné, tak sme sa Milan a ja odpútali od pelotónu a pokračovali sme viac-menej sami. Pokračovali sme prvým päť kilometrovým stúpaním. Podklad trate bol väčšinou šotolinový a štrkový, miestami zmáčaný, so širokými zvážnicami. Milan sa rozhodol absolvovať krátku trať a pošetriť sa zajtra. Na vrchole stúpania si to stále šliapeme spolu; asi celé prvé kolo som mal pred sebou nápis KCK Oslany na Milanovom drese. Nasledoval rýchly zjazd a opäť asi 5km stúpanie z veľkej časti po asfalte a pred koncom sme sa napojili na šotolinovú cestu. Tempo bolo rýchle a trať mi tak ubiehala, že som si pripadal ako na motorke. Ani som sa nenazdal a už sme sa rúbali posledným zjazdom do cieľa. Jediný technický úsek na trati bola časť nedeľňajšieho XC-čka, s peknými U-rampami a umelými skokmi - fakt super. Bolo vidieť, že Milan je tu doma a má to najzdené. Tu mi ušieľ a do cieľa prišiel prvý. Za pár sekúnd som ho nasledoval, pekne sme sa pozdravili a frčal do druhého kola. Vymenil som si fľašku a pokračoval v rozbehnutom tempe. Na občerstvovačkách som sa ani nezastavoval - nemalo to u mňa význam na tak krátkej trati, takže info o občerstvení vám nepoviem. V ďalšom priebehu závodu sa nič nezmenilo došiel som do cieľa prvý nasledoval ma Lukáš Bátora a na treťom mieste prišiel Peter Richter. No technickú časť trate som si teraz vychutnal.

Profil
Hodnotenie

+ So značením trate problémy neboli. Pred štartom si ju Roman Barényi (usporiadateľ) prešiel a ubezpečil sa, či je všetko OK.
+ Možnosť umytia bicykla
+ Skvelé cestoviny na obed (mnohí si pochvaľovali)
+ Rýchle vyhlásenie výsledkov
- Sprchy v cieli boli len provizorné (hadice s vodou)
- Ceny, v propozíciach sľubovali finančné odmeny a celkový víťaz na 44km – bicykel, nič z toho sa nestalo. Slabou náplasťou bola aspoň tombola.
Celkovo to z organizačne zvládli výborne až na tie spomínané ceny, no pamätám si tu aj lepšie pripravené a zvládnuté preteky.




Druhý DEŇ

Ešte prvý deň po maratóniku som venoval značnú snahu na dobrú regeneráciu organizmu. Zapojil som regeneračné prípravky, s kamošmi som absolvoval saunu a pred spaním som si dal automasáž. Bike nebol moc špinavý tak som ho len opláchol a namazal. Všetko bolo pripravené na ďalší deň.

Príchod

Času som mal dosť, tak som sa mohol vyspať do ružova, keďže štart Mužov Elite bol až o 13:45hod. Miesto prezentácie a celé dianie bolo umiestnené pod lesom v Pravenci, tu sa už rozjazďovali mládežnícke kategórie, veteráni a muži –II. Opäť nechýbali aj nejaké reklamné stánky tak ako včera.

Preteky

Keď svoje preteky dokončili spomínané kategórie, vybral som si pozrieť trať. Okruh s dĺžkou 4100 metrov ponúkal zaujímavú podívanú hlavne pre divácke oko. Všetky tie technické parádičky boli super; keby to mal človek najazdené tak by v každom kole ušetril pár sekundičiek. No jednoznačne trať stavaná pre Michala Lamiho a Milan Barényi bol doma, takže dvaja favoriti na víťazstvo, nechýbala ani ostatná slovenská špička v XC. Prišiel čas štartu, netrpezlivo som čakal na štartovací výstrel. Štart sa mi na moje počudovanie vydaril na výbornú do lesíka som vchádzal ako prvý. No po pár desiatok metrov ma vystriedal Milan a za ním sa usadil Michal Lami a Lukáš Hanus. Túto trojicu sme nasledovali ja a Martin Kostelničák. Prvým kolom sme prešli v takomto poradí. Nohy ma poslúchali a bol to výborne rozbehnutý závod. Vedúca trojica sa v ďalších kolách vzdialila a ja som pokračoval vo dvojici s Martinom Kostelničákom. Naplánovaných sme mali 11 kôl, čo vychádzalo asi na 1hod a 50min jazdy. V šiestom kole na mňa prišla kríza, neudržal som strojové tempo Kostela a odzadu sa nebezpečne začal približovať Martin Haring. Dvadsať minút mi trvalo, než som to pre dýchal. Nakoniec som si piatu pozíciu v posledných troch kolách udržal až do cieľa. Vyhral Michal Lami pár sekundičiek za ním došiel Milan Barényi a tretie miesto obsadil Lukáš Hanus. Na štvrtom mieste prišiel Martin Kostelničák a oplatil mi tak prehru z majstrovstiev. S pretekom a svojím výkonom som bol spokojný. Trať sa mi páčila a divácka kulisa popri trati robila dobrú atmosféru a z plných pľúc povzbudzovala.

Profil
Hodnotenie

Ďalšie kolo slov. pohára v XC v Pravenci malo super atmosféru, kľudne by som si tu vedel predstaviť aj XC vyššieho formátu. Možno do budúcna?
Pretekári si mohli umyť bike aj keď nebola potreba, stačilo ho len utrieť handrou.
Sprchy boli tak ako prvý deň len provizorné v podobe hadíc.

Diskusia a Výsledky
http://forum.mtbiker.sk/viewtopic.php?f=6&t=20151&st=0&sk=t&sd=a

Fotografie
© cmykodesign@gmail.com
http://www.cyklistika-sk.com/galeria/thumbnails.php?album=20&page=1
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up